Denník N

Japonský cisár Akihito môže abdikovať, jeho následníci však už nie

Japonský cisár Akihito. Foto – TASR/AP
Japonský cisár Akihito. Foto – TASR/AP

83-ročný panovník je v Japonsku mimoriadne obľúbený. Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa však rozhodol, že odstúpi a trón prenechá svojmu synovi Naruhitovi.

Japonský parlament schválil zákon ušitý na mieru cisárovi Akihitovi. Umožní to, čo doterajšie zákony nepovoľovali. 83-ročný monarcha, ktorý sa sťažuje na viacero zdravotných problémov i celkovú telesnú aj psychickú únavu, bude môcť abdikovať.

Od roku 1817 sa nikdy nestalo, že dôvodom opustenia trónu bolo niečo iné ako panovníkova smrť. Ako je to však v tradíciami zviazanom Japonsku zvykom, Akihito nemôže abdikovať hneď, ale zrejme až v decembri budúceho roka.

Platí tiež, že nepôjde o žiadny precedens. Zákon síce Akihitovi povoľuje abdikovať, ale nebude sa vzťahovať ani na korunného princa Naruhita (57), ani na jeho nástupcov na tróne.

Akihito naznačil únavu a vôľu abdikovať minulé leto v starostlivo formulovanom televíznom prejave. Japonská cisárska rodina je navonok striktne apolitická a neposkytuje žiadne politické vyhlásenia. Akihito je cisárom od roku 1989, jeho minuloročný prejav bol len druhým vysielaným v televízii počas jeho pôsobenia.

Rozhodovanie o Akihitovej rezignácii znovu v Japonsku rozvírilo debatu o budúcnosti cisárskej rodiny, ktorá sa stále zmenšuje a ktorej budúcnosť ohrozuje aj to, že uznáva len nástupníctvo po meči. Akihito má okrem korunného princa ešte jedného syna a jediného, desaťročného vnuka. Ostatnými členmi nepočetnej rodiny pozostávajúcej z 19 ľudí sú cisárovná a princezné, ktoré navyše môžu prísť o titul, ak sa vydajú za neurodzeného muža.

Bližšie k poddaným

Samotnému Akihitovi pritom povolili oženiť sa so ženou zo síce starej a bohatej rodiny, ale nearistokratického pôvodu. V roku 1959 sa zosobášil s Mičiko Šodaovou, ktorú stretol na tenise. Stala sa prvou neurodzenou ženou, čo sa vydala do japonskej cisárskej rodiny. A práve ona, napriek tomu, že veľmi zle znášala pomery na dvore aj neprimerané požiadavky svojej svokry a opakovane sa psychicky zrútila, prispela k „poľudšteniu“ monarchie.

Ona a Akihito si presadili, že budú svoje deti vychovávať sami, čo najdomáckejšie. Akihito tiež na rozdiel od svojich predchodcov oveľa viac cestoval. Nielen po svete, ale aj po Japonsku. Navštívil všetkých 47 prefektúr, čím zmenšoval vzdialenosť medzi cisárskym palácom a poddanými.

Akihito vyrastal počas druhej svetovej vojny a následnej americkej okupácie porazeného Japonska. Jeho otec, vojnový cisár Hirohito, si neprial, aby nasledoval rodinnú tradíciu a vstúpil do armády. Akihita a jeho súrodencov niekoľko rokov vzdelávala americká guvernantka Elizabeth Grey Viningová, ktorá ich okrem angličtiny uviedla aj do západnej kultúry a spôsobov. V roku 1953 mladý korunný princ absolvoval premiéru medzi svetovou aristokraciou, keď sa zúčastnil korunovácie Alžbety II.

Až do prevzatia trónu mal hlavne reprezentatívne povinnosti, čo ho dosť otravovalo; vyjadril sa, že sa cítil ako robot. Na ľudí však zrejme strnulo nepôsobil, medzi Japoncami bol vždy skôr populárny.

Problémy so zdravím

V roku 2011, keď Japonsko zasiahlo ničivé zemetrasenie a následná vlna cunami, ktorá spôsobila haváriu jadrovej elektrárne Fukušima, sa Akihito Japoncom prihovoril prvýkrát v televízii. Hovoril o potrebe solidarity a jednoty. Spolu s cisárovnou navštívil aj evakuačné stredisko, čo sa v Japonsku stále považuje za niečo nevídané.

V roku 2012 cisárovi robili bajpas a odvtedy sa na verejnosti aj na odporúčanie lekárov objavoval čoraz menej. V roku 2003 prekonal aj rakovinu prostaty. To všetko ho viedlo k úvahám o abdikácii. V tejto otázke ho podľa prieskumov podporilo až 85 percent Japoncov a napokon aj hlavné politické strany.

Jeho následníkom by sa mal stať korunný princ Naruhito. Podobne ako jeho otec, aj on sa prihovára za otvorenejšiu monarchiu. Jeho korunným princom bude jeho brat Fumihito.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie