Denník N

Aktivity pytliakov spôsobili, že čoraz viac slonov afrických sa rodí bez klov

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Umelý tlak, ktorý na slonov vyvíjajú pytliaci, spôsobil, že kly sú dnes menšie ako v minulosti, lebo dospelých samcov s najväčšími klami ľudia ulovili.

Len v rokoch 2007 až 2014 bolo zabitých okolo 144-tisíc slonov afrických. V niektorých oblastiach bolo pytliactvo natoľko masívne, že sa zvieratá dostali nebezpečne blízko vyhynutia.

Takáto intenzívna ľudská činnosť, ktorá ovplyvnila životy celých populácií slonov afrických, spôsobila, že čoraz viac zvierat má menšie kly alebo nemá kly vôbec.

Ako je to možné?

Prírodný výber

Najprv si v skratke povedzme, ako funguje prírodný výber, čiže hlavný motor biologickej evolúcie.

Predstavte si, že máte dve skupiny chrobákov, ktoré sa odlišujú nejakým znakom, napríklad sfarbením.

Ak chrobáky žijú v prostredí, kde sa vtáky živia hlavne zelenými chrobákmi, prežijú a rozmnožia sa ich hnedí konkurenti. Pretože je ich sfarbenie genetickým znakom, ktorý sa dedí, aj ich potomkovia budú hnedí.

Takýmto spôsobom v populácii postupne prevládnu hnedé chrobáky, lebo majú znak, ktorý im umožňuje prežiť v prostredí, kde vtáky lovia hlavne dozelena sfarbenú potravu.

Slon africký. Foto – TASR/AP

Vplyv aktivít pytliakov

Evolučné (prírodné) sily spôsobili, že sa medzi africkými slonmi rozšírili kly. Zvieratá ich používajú ako zbrane, ktorými sa bránia pred predátormi, využívajú ich na vyhrabávanie dier, lúpanie kôry zo stromov, odnášanie prekážok v ceste alebo na zápasy s inými samcami o samicu.

Ak je samec bez klov, je to pre neho tragédia, lebo sa nerozmnoží (samica o neho nebude javiť záujem).

Do tohto prírodného procesu, podľa ktorého je mať kly pre africké slony výhodné, zasiahli svojimi umelými aktivitami pytliaci (umelý výber).

Keď pytliaci ulovia dospelého samca s veľkými klami, vyradia ho z genofondu, takže sa nebude rozmnožovať. Podobne ako populácie zelených chrobákov, ktoré lovili vtáky, aj populácie afrických slonov s veľkými klami sa budú postupne zmenšovať, lebo sú nadmerne lovené.

Rozmnožovať sa budú hlavne africké slony s menšími klami. Tento znak sa prenesie do ďalších generácií, takže počet slonov s menšími klami stúpne.

Na jav začiatkom júna upozornil evolučný biológ Jerry Coyne (emeritný profesor biológie na univerzite v Chicagu) na svojej stránke Why Evolution Is True.

Viac slonov bez klov

Vychádzal zo správy autora Robbyho Bermana pre Big Think. Berman píše, že v oblastiach, kde nedochádza k intenzívnemu pytliactvu, sa 2 až 6 percent sloních samíc rodí úplne bez klov.

Ale tam, kde je pytliactvo intenzívne, je počet slonov bez klov oveľa väčší. „V Národnom parku Gorongosa v Mozambiku je až polovica starších samíc bez klov.“

Berman uvádza, že situácia sa za ostatných 20 rokov zlepšila, lebo pytliactvo je viac pod kontrolou, ale aj tak je tretina mladých slonov bez klov, čo je oveľa viac ako v minulosti.

V Národnom parku South Luangwa a v oblasti Lupande (oboje v Zambii) sa počet slonov bez klov zvýšil z 10,5 percenta v roku 1969 na 38,2 percenta v roku 1989.

Trojtýždňové mláďa slona afrického. Foto – TASR/AP

Dôkazy, že kly sa zmenšujú

Kly sú zuby. Ak ich africký slon má, rastú mu počas celého života, s vekom rastú do dĺžky a naberajú na objeme. Kly samcov môžu byť až 7-krát ťažšie ako kly samíc.

Umelý tlak, ktorý na slonov vyvíjajú pytliaci, spôsobil, že kly sú dnes menšie ako v minulosti, lebo dospelých samcov s najväčšími klami ľudia ulovili.

„Máme dôkazy, že k tomuto procesu už dochádza a že priemerné kly dnes vážia menej ako vo viktoriánskych časoch (cca pred 150 rokmi – pozn. red.)“, vraví pre African Wildlife Foundation Iain Douglas-Hamilton, zakladateľ a šéf organizácie Save the Elephants.

Ceny na čiernom trhu

Na stránke African Wildlife Foundation sa píše, že jeden kilogram surovej slonoviny sa v roku 2014 predával obyčajne za 750 dolárov. Na čiernom trhu v Ázii sa slonovina z priemerne veľkého slona afrického predala za zhruba 8-tisíc dolárov.

„V niektorých prípadoch sa veľmi veľké kly a špičky klov predávali aj za viac ako tisíc dolárov za kilogram, obzvlášť v časoch, keď bol slonoviny nedostatok.“

Philip Muruthi, ktorý sa v African Wildlife Foundation zaoberá záchranou živočíšnych druhov, povedal: „Zatiaľ čo ilegálny obchod so slonovinou môže obohatiť zopár zločincov, tak tieto aktivity pripravujú krajiny, kde slony žijú, a aj ich obyvateľov, o miliardy dolárov z príjmov z turizmu.“

V článku z roku 2015 African Wildlife Foundation uvádza, že v Keni tvoril cestovný ruch až 20 percent HDP.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie