Denník N

Slovenskí hokejbalisti sú majstri sveta, vo finále porazili Kanadu 6:4

Foto: facebook.com/Hokejbalsk
Foto: facebook.com/Hokejbalsk

Slovensko na svetovom šampionáte v Pardubiciach neprehralo ani jeden zápas a skompletizovalo zlatý hetrik.

Slovenskí hokejbalisti sa stali v Pardubiciach majstrami sveta. Vo finálovom zápase svetového šampionátu porazili Kanadu 6:4 a získali tretí titul za sebou.

Slováci vyhrávali vo finále 3:0, Kanada neskôr otočila na 4:3, v závere sa však podaril obrat skóre aj Slovensku. Rozhodujúce dva góly strelili naši hráči v posledných dvoch minútach.

Finále

Slovensko – Kanada 6:4 (3:2, 1:2, 2:0)

Góly: 1. Martinusík (Rampáček, Titka), 1. Hrivnák (Maděra), 8. Oravec (Bujdák, Hrivnák), 29. Rampáček (Titka, Kollár), 44. Svitana (Bujdák, Oravec), 45. Hrivnák (Oravec, Svitana) – 8. Laurencelle (Martel, B. Yetman), 9. Martel (Escott, Du. Kelly), 27. Martel (Azevedo, Laurencelle), 28. Power (O’Keefe, Dy. Kelly)

Zápas začali Slováci výborne. Už po 19 sekundách si vymenil loptičku Martinusík s Rampáčkom a prvý menovaný prekonal Barlowa strelou švihom.

Na konci prvej minúty viedli Slováci už 2:0, keď kanadský brankár najskôr vyrazil dve strely slovenských hráčov, ale dorážka Hrivnáka už zapadla za jeho chrbát. V ôsmej minúte hrali Slováci presilovku a Oravec v nej bombou z pravého kruhu zvýšil už na rozdiel troch gólov.

Aj Kanaďanom však stačila iba necelá minúta na to, aby počas nej strelili dva góly. Najskôr prekonal Petríka Laurencelle a o 30 sekúnd neskôr bombou z ľavej strany aj Martel.

Na góly bohatá prvá tretina priniesla v závere ďalšie šance Kanaďanov, Petríka v dvoch prípadoch zachránila žŕdka. V druhej časti hry Kanaďania dokonali obrat, keď najskôr v presilovke vyrovnal Martel a o 49 sekúnd neskôr dostal javorové listy po prvý raz do vedenia Power.

Aj Slováci však dokázali rýchlo odpovedať a už o necelé dve minúty po štvrtom góle Kanady vyrovnal Rampáček. Ten istý hráč mohol dostať Slovensko do vedenia na začiatku tretej tretiny, jeho dorážka však skončila iba na pravej žrdi.

V závere zápasu mali Slováci príležitosť dvojnásobnej presilovky, ale gól padol až pri hre 5 proti 4. Od modrej čiary napriahol Svitana a rozhodol o tom, že Slovensko získalo tretí titul svetového šampióna za sebou.

Hlasy po finále

Stanislav Petrík, brankár SR: „Získať tretí titul v rade je niečo úžasné. Zápas sa lámal za stavu 4:3 pre Kanadu, vtedy  mi bolo najťažšie. Ale keď sme vyrovnali, tak som veril, že už si ten zápas nedáme vziať.“

Jozef Ďuris, tréner SR: „Dobre sme sa rozbehli, mali sme úvod ako z veľkej knihy. Chalanov sme potom nabádali, aby sa upokojili, lebo máme pred sebou celý zápas a kvalitného súpera. To sa potvrdilo, Kanada otočila zápas. Tento tím však opäť raz ukázal svoju silu a veľké srdce.“

Filip Titka, obranca SR: „Je to už môj tretí titul, ale stále to vnímam, ako keby som ho získal po prvý raz. Sú to úžasné pocity.“

Milan Rampáček, útočník SR: „Vedeli sme, že to nebude jednoduché, nestačilo nám ani vedenie 3:0. Ukázali sme veľkú kolektívnu silu, opäť sme mali vynikajúcu partiu na čele s trénerskou dvojicou.“

Jaroslav Martinusík, útočník SR: „Bol to veľmi ťažký zápas. Teraz je už všetko jedno, prežívam fantastické pocity a buďte si istý, že titul poriadne oslávime.“

konečné poradie:

1. SLOVENSKO
2. Kanada
3. Česko
4. Grécko
5. USA
6. Portugalsko
7. Švajčiarsko
8. India
9. Fínsko
10. Taliansko

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie