Denník N

Futbalisti porazili Litvu 2:1. Po štvrtej výhre v rade máme postup na MS vo vlastných rukách

Foto: TASR
Foto: TASR

Góly Slovenska strelil Weiss a Hamšík. Zverencov Jána Kozáka čakajú najbližšie septembrové kľúčové zápasy proti Slovinsku a Anglicku.

Slovenskí futbalisti zvíťazili v šiestom kvalifikačnom zápase o postup na futbalové majstrovstvá sveta nad Litvou 2:1. Na ihrisku súpera skóroval v 32. minúte Vladimír Weiss, druhý gól pridal v 58. minúte po ukážkovom priamom kope Marek Hamšík. Litva znížila v nadstavenom čase.

Zverenci Jána Kozáka vyhrali štvrtý zápas v rade a v tabuľke F-skupiny im patrí s 12. bodmi druhá priečka. Vedúce Anglicko získalo 14 bodov, tretie Slovinsko 11.

V deviatich kvalifikačných skupinách postupuje na svetový šampionát víťaz každej skupiny a osem najlepších celkov na druhom mieste.

Najbližšie kvalifikačné zápasy odohráme 1. septembra doma proti Slovinsku a následne nastúpime 4. septembra na duel v Anglicku.

kvalifikácia MS 2018 – F-skupina – 6. kolo:

Litva – Slovensko 1:2 (0:1)

Góly: 90.+ Šernas – 32. Weiss, 58. Hamšík

Gól Weissa po prihrávke Hamšíka

Prvú šancu zápasu mali domáci, keď po rohovom kope v podaní Novikovasa hlavičkoval tesne vedľa brány Valskis. V 6. minúte vypálil spoza šestnástky Šernas, ale Dúbravka bol pozorný.

Po desiatich minútach hry sa po zrážke so Slivkom ocitol na zemi Hubočan, našťastie pre hostí mohol po krátkej pauze pokračovať v hre. Litovčania boli naďalej aktívni a loptu držali častejšie na kopačkách.

V 18. min napriahol z 25 metrov obranca Slavickas a lopta sa obtrela o ľavú žrď slovenskej brány. Na druhej strane vybojoval rohový kop Weiss, ktorý vzápätí centroval na vzdialenejšiu žrď, ale Greguš hlavou nezakončil presne.

Domáci mohli ísť do vedenia v polovici prvého polčasu, keď sa po nedorozumení v zadných radoch súpera dostal k lopte aktívny Šernas a bombou mieril tesne vedľa brány. Potom však udrelo na druhej strane. Počas postupného útoku zakombinoval na ľavej strane Hamšík, v pokutovom území našiel Weissa, ktorý sa výborne zorientoval a umiestnenou strelou prekonal Zubasa – 0:1.

Gól Slovákov povzbudil, do konca polčasu zavreli súpera na jeho polovici, hoci bez ďalšieho gólového efektu.

Foto: TASR

Hamšíkov prvý gólový priamy kop

Po zmene strán sa domáci snažili o vyrovnanie, smerom na Dúbravku nebezpečne pálil Novikovas, ale akékoľvek šance na bodový zisk pre nich zmaril Hamšík. Ten si po hodine hry postavil loptu k priamemu kopu, efektne obstrelil múr a Slovensko vyhrávalo 2:0. Pre Hamšíka išlo o prvý reprezentačný presný zásah z priameho kopu.

Litovčania po druhom góle v ich sieti rezignovali a Slováci tak mohli na ihrisku dominovať. Ďalšie šance mali Škriniar a Mak, ale Zubas bol tentoraz na mieste.

Domácim pomohol príchod striedajúcich hráčov Matulevičiusa s Dapkusom, ktorí oživili hru smerom dopredu. Tlak Litvy však bol len platonický, bez myšlienky vo finálnej fáze. V závere sa debutu v reprezentácii dočkal aj 19-ročný Bénes.

Domácim sa v samom závere podarilo streliť kontaktný gól, ale na výhre hostí to nič nezmenilo. Slováci natiahli sériu kvalifikačných výhier na štyri zápasy a na vedúce Anglicko, ktoré remizovalo v Škótsku, strácajú po sobote už len dva body.

hlasy po zápase

Ján Kozák, tréner SR: „Víťazstvo je pre nás peknou odmenou za tvrdú prácu v príprave. Dosiahli sme ho v ťažkom zápase proti ťažkému súperovi, a preto som veľmi spokojný. Domáci nám v úvode dali málo priestoru, ale potom sme si počkali na svoje šance a boli sme nebezpeční, keď to bolo potrebné. Škoda žltých kariet pre našich stopérov, tá pre Škrtela bola podľa mňa prísna, bol to jeho prvý faul. Ďuricov zákrok v závere bol už zbytočný.“

Marek Hamšík, strelec druhého gólu SR: „Je to super. Táto výhra je veľmi pozitívna vzhľadom na výsledky ďalších zápasov našej skupiny. Priamy kop som chcel zobrať na seba a našťastie mi to sadlo. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas a bude rozhodovať málo gólov. Škoda, že sme si to v závere skomplikovali, ale už im nezostal čas.“

Martin Dúbravka, brankár SR: „Brankára vždy mrzí, keď dostane gól v závere zápasu, ale najdôležitejšie je víťazstvo. Z nášho pohľadu je zaslúžené, boli sme kombinačne lepší a silní na lopte. Súper hrozil z brejkov, mal tam nejaké pološance, ale celkovo sme to zvládli.“

Róbert Mak, stredopoliar SR: „Víťazstvo sa nerodilo ľahko, Litva bol náročný súper. Ale hrali sme vynikajúco, snažili sme sa kombinovať a tri body sme si zaslúžili. Možno sme mohli pridať aj viac gólov, ale sme radi aj za tie dva a do tabuľky sme získali veľmi dôležité tri body.“

Ondrej Duda, stredopoliar SR: „Bol to náročný zápas. Osobne som rád, že som sa mohol vrátiť do reprezentácie. Tréner mi dal šancu a mohol som si tak opäť zahrať zápas od začiatku. Som rád, že som vydržal do 86. minúty.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie