Denník N

Jarjabek: Šéfa RTVS nevolí premiér, no koaličná rada o ňom určite bude rokovať

Štyria favoriti na šéfa RTVS: Václav Mika, Zuzana Ťapáková, Jaroslav Rezník a Michal Ruttkay. Foto – TASR a N
Štyria favoriti na šéfa RTVS: Václav Mika, Zuzana Ťapáková, Jaroslav Rezník a Michal Ruttkay. Foto – TASR a N

Koalícia zrejme ani pár dní pred voľbou nemá jedného favorita na post šéfa RTVS.

Generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie a rozhlasu nevolí premiér ani minister kultúry, ale poslanci v parlamente, pripomínal v nedeľu v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 šéf mediálneho výboru a poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Reagoval tak na vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica, ktorý už v minulosti povedal, že je za výmenu vedenia RTVS.

Podľa Jarjabka Fico len vyjadril svoj názor a svoj názor budú mať aj poslanci. „Určite sa na niečom dohodneme,“ dodal s tým, že nevie, či poslanci dostanú pri hlasovaní „zelenú kartu“, a teda si budú môcť sami vybrať, koho chcú do vedenia RTVS poslať.

Tieto slová by mohli potvrdzovať, že v koalícii nie je zatiaľ jednoznačná dohoda na jednom kandidátovi. Štyrmi favoritmi sú šéf verejnoprávnej agentúry TASR Jaroslav Rezník, dnešný šéf RTVS Václav Mika, majiteľ reklamnej agentúry Michal Ruttkay a bývalá riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková.

Prvé kolo voľby sa koná vo štvrtok na budúci týždeň, 15. júna. Voľba bude tajná, a ak v prvom kole nikoho nezvolia, bude druhé kolo 22. júna.

Predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč cez týždeň vyhlásil, že by im ako šéf RTVS vyhovoval Rezník.

„Je jedným z kandidátov, ktorí získali dôveru viacerých poslancov,“ povedal o Rezníkovi aj podpredseda SNS Jaroslav Paška denníku Pravda.

Rezníka však nechcú v Moste-Híd, čo dal na verejnom vypočutí jasne najavo František Šebej, ktorý mu položil viacero kritických otázok.

Voľba bude aj na koaličnej rade

Jarjabek sa v diskusii konkrétnym menám vyhol. Povedal, že osobne má štyroch favoritov. Zároveň predseda mediálneho výboru potvrdil, že o výbere nového generálneho riaditeľa budú určite diskutovať aj predsedovia koaličných strán na koaličnej rade. „Nerobme z tej politiky nejakého bubáka. Je to politická voľba a musí vzniknúť väčšina. Samozrejme, že kluby sa budú snažiť dohodnúť,“ vyhlásil Jarjabek.

Poslanec Mosta-Híd František Šebej v RTVS nepovedal, koho si jeho strana vyberie. „Je intenzívna snaha, aby sa koalícia dohodla.“

A zatiaľ čo podpredseda mediálneho výboru Karol Farkašovský zo SNS kritizoval projekty kandidátov, že im chýba jasná ekonomická vízia, Šebej zdôraznil, že pre Most-Híd bude dôležité aj niečo iné. „Ekonomický aspekt je veľmi dôležitý, ale pre nás je ešte dôležitejšie, aby naše rozhodnutie viedlo k tomu, že štátna služba verejnosti, vernosť pravde a oprostenosť od politických vplyvov dostanú prednosť,“ hovoril Šebej. Rezníkovi vyčítal napríklad aj podpis dohody s ruskou propagandistickou agentúrou Sputnik.

Ani Farkašovský zo SNS nepovedal, koho si jeho strana vyberie vo voľbe. Rozhodnú sa vraj podľa argumentov z projektov. Osobne má z ôsmich kandidátov troch favoritov. „Ideálne by bolo zobrať po 15 percentách z každého a vyklonovať jedného,“ povedal o možnom víťazovi.

Václav Mika vie, že favoritom koalície nie je. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani kandidáti politické rokovania nepriznávajú

Aj kandidáti na šéfa RTVS, ktorí v O 5 minút 12 diskutovali ešte pred politikmi, sa vyhýbali pomenovaniu favorita voľby. Nepotvrdili ani, že by osobne rokovali o politickej podpore.

„Ak chcete klopať a otvoriť nejaké dvere, potom treba počítať s tým, že ich treba aj zatvoriť,“ povedal súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika s tým, že si uvedomuje, že favoritom koalície nie je. Rovnako zdôraznil, že proti jeho voľbe vystúpil aj šéf ĽSNS Marián Kotleba. Prezradil však, že po prezentácii svojho projektu dostal pozitívnu reakciu od koaličných aj opozičných poslancov.

„O priamej podpore som nerokoval,“ povedal Jaroslav Rezník, ktorý je aj vďaka vyjadreniam Glváča a Pašku považovaný za favorita Smeru a SNS.

Jeho protikandidát Michal Ruttkay zdôraznil, že je odborný kandidát a jeho nominácia je jeho osobná. Poslancov sa snažil presvedčiť len verejnou prezentáciou svojho projektu, tvrdil.

„Politickú podporu neriešim,“ vyhlásila bývalá šéfka TV Markíza Zuzana Ťapáková, ktorá sa spolieha na svoje skúsenosti a projekt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie