Denník N

Vrchol Kočnerovho podnikateľského úsilia

Marian Kočner (v strede) v roku 1998 v TV Markíza. Vľavo Sylvia Volzová, vpravo Štefan Agh. Foto – TASR
Marian Kočner (v strede) v roku 1998 v TV Markíza. Vľavo Sylvia Volzová, vpravo Štefan Agh. Foto – TASR

Marián Kočner sa objaví vždy tam, kde sa deje niečo čudné, z čoho niečo získa a z čoho vždy vyviazne.

Verejne známy, ale aj ten tušený príbeh Mariána Kočnera sa ťahá dejinami porevolučného Slovenska ako červená niť. Tento človek sa objaví vždy tam, kde sa deje niečo čudné, často aspoň na prvý pohľad nezákonné a politicky motivované, z čoho niečo získa, no vždy vyviazne sebavedomejší a usmievavejší ako predtým.

V kauze Technopol sa s ním verejnosť len zoznamovala, ale už tam ukázal, že Kováčovu milosť nevyužil na svoje očistenie. A nedávno sa zoznámila s tým, že na zrušenie jeho milosti sa nenašla politická vôľa. Aj kauza Markíza sa ťahá dodnes, pretože tento podnikateľ so všeličím zrazu našiel akési zmenky za 70 miliónov eur.

Pozemky pod automobilkou KIA, pezinská skládka, meno v mafiánskych zoznamoch? Vtedy sa ešte bránil ako ochranca drobných vlastníkov pôdy, amerických investorov či vlastnej povesti. Pri videu z „termostatu“, na ktorom sa rozpráva s Richardom Sulíkom, či pri tlačovke o komunikácii novinárov s Gáborom Grendelom však už nepredstieral nič. A nerobil to ani v kauze Glance House, kde ho ochránil jeho vzťah s bývalým generálnym prokurátorom.

Medzitým bulvár intenzívne informoval o príhodách zo života „kontroverzného podnikateľa“. Kým sa venoval jeho žalúdku a dovolenkám, Kočner sa nasťahoval do priameho susedstva Roberta Fica.

Zastavenie stíhania neoprávneného odpočtu DPH vyzerá spolu s nezrušením milosti ako vrchol jeho podnikateľského úsilia. Ale možno nás jeden vrchol ešte len čaká, a to keď dostatočné množstvo ľudí príde k záveru, že systém chrániaci „kontroverzných podnikateľov“ nemá zmysel opraviť, ale rovno zrušiť. Kočner a jeho ochrancovia sa dôsledkom nepochybne vyhnú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Komentáre

Teraz najčítanejšie