Denník N

Milióny pre Kočnera a Bašternáka? Chráni ich systém pre vyvolených

Z protestov opozícíe požadujúcej odstúpenie Kaliňáka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Z protestov opozícíe požadujúcej odstúpenie Kaliňáka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako je možné, že bežní ľudia pri čítaní uznesenia o zastavení vyšetrovania Kočnera alebo Bašternáka žasnú a policajt s prokurátorom napíšu, že skutok sa nestal?

Z uznesenia o zastavení stíhania vo veci daňového podvodu Mariána Kočnera vyplýva, že vyšetrovateľ svoju prácu neurobil poriadne. Podobne ako v kauze Bašternák, na ktorú sa Kočnerov prípad podobá a v ktorej Kočner tiež figuroval – on postavil byty, s ktorými mal Bašternák fiktívne obchodovať.

Obidve kauzy majú viacero spoločných bodov a ukazujú na systém, ktorý pri podvodoch na daniach chráni vyvolených.

Daňová kobra uštipne len tých, čo nie sú z Bonaparta

„Skutok sa zas nestal. Oni si myslia, že ľudia sú hlúpi. Mne daňový úrad robil obštrukcie a kontrolu pre obyčajných 1800 eur na DPH a oni nechajú preplatiť DPH na zmenke za 8 miliónov,“ napísal na Facebooku podnikateľ po tom, čo si prečítal uznesenie o zastavení vyšetrovania Kočnerových miliónových vratiek DPH.

Nie je jediný, ku komu nabehol prísny daňový úrad už aj pre pár stoviek eur. Ako je možné, že v prípade takýchto vratiek DPH okamžite nabehne kontrola, ale v prípade miliónových vratiek Bašternákovi a Kočnerovi ich vyplatia napriek zjavne podozrivým okolnostiam?

Kým vlády sa menia, úradníci na daňovom úrade v Bratislave ostávajú. V máji 2016, už po kauze Bašternák, prezident finančnej správy František Imrecze vymenoval do funkcie viceprezidenta Dušana Páteka. Ten dovtedy pôsobil ako riaditeľ Daňového úradu Bratislava, a to posledných desať rokov. Daňový úrad začala viesť Ivana Pašková – tá bola v čase vyplácania vratiek Bašternákovi a Kočnerovi šéfkou odboru kontroly.

Bašternákovi a Kočnerovi úrad podozrivo vyplatil milióny nielen za vlády Roberta Fica, ale už za vlády Ivety Radičovej. Ako argument vo svoj prospech to používa aj minister vnútra Robert Kaliňák. Až za Ficovej vlády však daňových úradníkov povýšili a až za Ficovej vlády bolo vyšetrovanie zastavené.

„Ing. Dušan Pátek bol vymenovaný do funkcie viceprezidenta finančnej správy na základe jeho dlhoročného pôsobenia v riadiacich funkciách na finančnej a tiež na bývalej daňovej správe,“ napísala pred rokom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. „Odmietame prepojenie s vami spomenutým príbehom,“ dodala.

Imreczeho do funkcie menoval minister financií Peter Kažimír (Smer).

Hluchý a slepý vyšetrovateľ

Systém ochrany by nemohol fungovať, keby okrem daňového úradu nepracoval aj na ďalších stupňoch.

Na to, že vyplatenie vratiek Bašternákovi a Kočnerovi odsúhlasil daňový úrad, sa odvolávali vyšetrovatelia oboch prípadov, keď ich zastavovali. To isté robia aj obaja prokurotori – Dušan Kováčik a Mária Trstenská.

„V prípade, že by daňový úrad pri vykonanej kontrole u daňového subjektu zistil, že išlo o simulovaný právny úkon, správca dane musí vyhodnotiť otázku simulovaného právneho úkonu, vyvodiť jeho neplatnosť a skúmať daňovo-právne súvislosti. Takúto skutočnosť daňový úrad pri kontrole nezistil,“ píše sa v uznesení o zastavení stíhania v Kočnerovej kauze.

To isté opakoval aj Kováčik v kauze Bašternák – daňový úrad povedal, že je to v poriadku, čo som mal robiť?

Polícia však bežne pri daňových trestných činoch skúma aj to, či s páchateľmi nespolupracujú pracovníci daňových úradov.

Napríklad na konci roka 2013 informovali policajný prezident Tibor Gašpar a prezident finančnej správy František Imrecze o rozsiahlej zločineckej skupine, ktorá si na vratkách DPH vypýtala neoprávnene 900-tisíc eur. Obvinili viac ľudí a medzi nimi aj zamestnancov finančnej správy. „Ide o vedúceho zamestnanca pobočky Daňového úradu Trnava a pracovníčky úseku kontroly z tej istej pobočky,“ povedal vtedy Imrecze s tým, že vratky štát nevyplatil.

Prečo v prípade Kočnera a Bašternáka je to, čo povie daňový úrad, sväté a v iných prípadoch nie? Z uznesení v oboch kauzách vyplýva, že vyšetrovateľ podrobnosti na daňovom úrade vôbec neskúmal.

Ešte vyššie krytie

Ak by vo veci Kočner a Bašternák konali rôzni policajti alebo prokurátor, ktorým by nadriadení prípad pridelili náhodne, a všetci by vyhlásili, že skutok sa nestal, bol by taký záver uveriteľnejší.

Na polícii a prokuratúre však náhodné prideľovanie nefunguje.

Systém by nemohol fungovať, ak by dôležité osoby nezabezpečili, že ak sa už aj podozrenie z podvodu dostane na políciu alebo prokuratúru, vyšetrovanie pôjde dostratena.

V kauze Bašternák rozhodoval riaditeľ finančnej polície Bernard Slobodník, ktorý je bývalým členom a sponzorom Smeru. O jeho vplyve na vyšetrovanie prehovoril jeho bývalý podriadený Jozef Lutter: „Keď nastúpil za riaditeľa finančnej polície Bernard Slobodník, tak v dvoch citlivých prípadoch dal hneď na začiatku ústny pokyn, že vyšetrovateľ bude podávať informácie priamo jemu a nie mne. Jedným z tých prípadov bol aj prípad Bašternák,“ povedal Lutter. Nadriadený potom vyšetrovateľa usmerňuje, ako má postupovať.

Podobné podozrenie je aj v kauze Kočner: prípad dostal na stôl vyšetrovateľ Štefan Jombík z Banskej Bystrice. Ten zvykne pracovať vo dvojici s ďalším vyšetrovateľom Jaroslavom Barochovským. Táto dvojica vyšetrovala aj kauzu Glance House (Kočner je mimo obliga, obžalovaný je ten, čo proti nemu svedčil), kauzu Technopol (Kočner je mimo obliga), kauzu Privatbanka (Kočner je poškodený, lebo novinári zverejnili jeho podozrivé bankové transakcie).

To isté na prokuratúre. Kauzu Bašternák si pridelil priamo Kováčik a o pridelení kauzy Kočner rozhodol tiež Kováčik – pridelil ju prokurátorke Márii Trstenskej, ktorá dozoruje aj kauzu Glance House (Kočner je mimo obliga).

Na všetko dohliadajú najvyšší

„Urobil obrovské množstvo dobrej práce,“ povedal o Kováčikovi minulý týždeň minister vnútra Robert Kaliňák. Kováčika zvolili do funkcie v roku 2014. Hlasovalo zaňho 92 poslancov, väčšinu hlasov dodali poslanci Smeru.

Kaliňák zvykne hovoriť, že vyšetrovanie je nezávislé a nezasahuje doň. Minister je ten, kto rozhodol, že policajným prezidentom bude Tibor Gašpar. Ten zase rozhoduje, kto bude šéfom NAKA, a ten zase rozhoduje, kto bude riaditeľom finančnej polície. A to je ten človek, ktorý priamo šéfuje vyšetrovateľom.

O tom, či Kaliňák bude ministrom vnútra, zase rozhoduje premiér Robert Fico. Ten býva v komplexe Bonaparte v byte Ladislava Bašternáka. Toho bratislavskí policajti poznajú ako „nášho človeka“. Tak ho označil jeden z riaditeľov, keď volal hliadke, aby ho nepokutovala a nechala ísť.

Vedľa bytu, v ktorom býva premiér, má byt aj Marián Kočner. O jeho špeciálnej ochrane prehovoril nedávno predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Koalícia totiž odmietla zrušiť milosť, ktorú Kočner kedysi dostal v kauze Technopol: „Ak chcete v koalícii dosiahnuť výsledok, musíte, samozrejme, dosiahnuť kompromis, ináč nemáte nič,“ povedal Bugár.

Polícia vyšetruje aj to, či bytovka Bonaparte nebola postavená z vratiek DPH.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie