Denník N

Skrachované Portoriko chce byť 51. americkým štátom, Washington to nerieši

Guvernér Ricardo Rosselló oslavuje výsledky referenda. Foto – TASR/AP
Guvernér Ricardo Rosselló oslavuje výsledky referenda. Foto – TASR/AP

Akúkoľvek zmenu postavenia Portorika musí schváliť americký kongres.

V poradí v piatom referende o vyhlásení Portorika za 51. štát Spojených štátov amerických sa v nedeľu 97 percent občanov vyjadrilo za. Účasť však bole veľmi nízka, len 23 percent.

Portoriko, ktoré Američania získali od Španielska počas vojny v roku 1898, má štatút pridruženého štátu, jeho občania sú americkými občanmi. Akúkoľvek zmenu postavenia Portorika však musí schváliť kongres vo Washingtone.

Ten sa k tomu v roku 2012, keď sa v referende občania vyslovili v prospech (predchádzajúce tri boli proti) nového statusu, poriadne nevyjadril. Niečo podobné sa očakáva aj tentoraz. Výsledky referenda, ktoré bojkotovala opozícia, sa totiž vzhľadom na nízku účasť dajú čítať aj tak, že v reálnych číslach sa za to, aby sa Portoriko stalo ďalším štátom USA, vyslovilo len pol milióna z 3,4 milióna obyvateľov karibského ostrova.

„Vláda sa teraz bude snažiť urobiť chabý pokus presvedčiť kongres, aby ju počúval, ale keď tam uvidia tie chatrné výsledky, tak budú mať dobrý dôvod povedať, že to nestačí,“ myslí si opozičný politik Fernando Martín García, podľa ktorého bolo celé referendum „katastrofou“.

Referendum iniciovala vláda s odôvodnením, že by sa už malo skončiť „koloniálne“ postavenie Portorika a malo by sa stať plnohodnotným štátom ako ďalších 50. Kritici si však myslia, že súčasné usporiadanie vzťahov je v poriadku. Naposledy sa USA rozšírili o ďalší štát v roku 1959, keď sa 50. štátom stal ostrov Havaj.

Čo znamená žiť v Portoriku

Portoričania majú americké občianstvo, ale nemôžu voliť v prezidentských (konajú sa tam však stranícke primárky) ani federálnych voľbách, čo znamená, že nemajú svojich kongresmanov ani senátorov. Platia príspevky do federálnej sociálnej poisťovne, majú nárok na väčšinu dávok, ako aj prístup k Medicare a Medicaid (zdravotnému poisteniu), odvádzajú len federálne dane v prípade, že majú príjem v niektorom zo štátov USA.

Ak by sa Portoriko stalo 51. štátom, malo by dvoch senátorov, piatich kongresmanov a volilo by prezidenta. Jeho občania by získali viac výhod (napríklad študentské pôžičky, pomoc rodinám s deťmi), prístup k rôznym federálnym programom, ale zároveň by sa im aj firmám zvýšila daňová záťaž.

Portoriko je viditeľne chudobnejšie ako najchudobnejšie americké štáty, je tam 15-percentná nezamestnanosť a 46 percent ľudí žije pod hranicou biedy. Kto môže, odchádza do USA, čo znamená, že v Portoriku zostávajú len tí najstarší a sociálne najslabší.

Platí tiež, že z Portorika neodchádzajú len vzdelaní ľudia, ale aj robotníci, ktorí však napríklad na Floride či vo veľkomestách zarábajú oveľa viac a môžu svojim deťom poskytnúť zázemie. V USA žije viac Portoričanov (okolo 5 miliónov) ako na svojom domácom ostrove.

Krach

Portorika sa vážne dotkla hospodárska kríza v roku 2007: stratilo 20 percent pracovných miest, významnú časť ekonomicky aktívnej populácie a mnohí ľudia sa ocitli v situácii, keď neboli schopní platiť odvody. To znižovalo príjmy Portorika, pričom sa zvyšoval počet ľudí odkázaných na pomoc od vlády.

Vláda tiež urobila viacero vážnych chýb, čo viedlo k tomu, že minulý mesiac vyhlásilo Portoriko bankrot. Ide zrejme o najväčší bankrot samosprávy v dejinách USA. Portoriko dlží veriteľom 74 miliárd a ďalších 49 miliárd na dôchodkoch. Na porovnanie: dlhy Detroitu v čase, keď vyhlásil bankrot, dosahovali 18 miliárd dolárov.

Niektorí analytici si myslia, že krach Portorika by napokon nemusel byť až taký tragický. Keby sa podarilo dostať ostrov pod nútenú správu, ktorú by vykonávali zodpovední a bystrí štátni úradníci, mohli by naštartovať ozdravné procesy. Tie však budú bolestivé a mohli by spôsobiť, že by sa krajinu rozhodlo opustiť ešte viac ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie