Denník N

Festung Pressburg padla, padla by aj Kotlebova Pevnosť Slovensko

Chceli by ste žiť v živoriacej pevnosti? Kotlebovci vás v takej chcú ubytovať.

Keď Adolf Hitler chcel zdôrazniť, že je niečo ochotný brániť až do poslednej kvapky krvi, nazval to festung – pevnosť. Koncom vojny tak bolo za pevnosť označených veľa miest, ktoré ešte ovládal. Festung Breslau, Festung Budapest, Festung Pressburg… Na rozdiel od väčšiny z nich Bratislava našťastie nebola zničená. Padli však všetky, rovnako ako padla celá Pevnosť Európa, ktorou sa nacisti na vrchole moci radi vystatovali.

Po siedmich desaťročiach sa už kotlebovci pripravujú na možnosť, že ich súčasnú stranu štát ako extrémistickú rozpustí. Záložnú partaj, ktorá sa doteraz volala Ľudová strana, si vopred preregistrovali na Ľudová strana Pevnosť Slovensko. Je to veľmi podobné, ako keby si ju rovno premenovali na niektoré zo svojich obľúbených čísiel. Hranie sa s nacistickou symbolikou je v oboch prípadoch rovnako očividné.

Nedá sa dúfať, že to bude pre voličov extrémistov okamžite dostatočným varovaním, hoci by malo byť. Noví mesiáši im totiž odkazujú, že aj oni, podobne ako kedysi Hitler, sú ochotní brániť ich „do poslednej kvapky ich krvi“.

Väčšina sa zatiaľ pravdepodobne bude utešovať, že sa neodvolávajú na temnú minulosť, len chcú naznačiť, že Slovensko pre nich bude na prvom mieste, hrdé a sebestačné. Lenže to je nezmysel. V otvorenom svete sa pevnosťou môžete stať len za cenu úplnej izolácie, hospodárskej katastrofy a prenasledovania domácich odporcov.

Samozrejme, kotlebovci sú zatiaľ príliš slabí a predbežne nič také nehrozí. Keby však, nedajbože, dostali šancu uskutočniť svoj sen o sebestačnej krajine odstrihnutej od demokratického sveta, Pevnosť Slovensko by padla na zadok skôr, než by sme napočítali do 1488.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie