Denník N

Študenti s masou protestujúcich v Prešove pripomínali, že korupcia je problém aj v bežnom živote

Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský

Na protikorupčný pochod študentov v Prešove prišlo vyše tisíc ľudí, protestujúci zaplnili námestie aj v Žiline.

Prešovské a žilinské námestie zaplnili v pondelok masy ľudí, ktorí prišli protestovať proti korupcii. Dav ľudí žiadal odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Na pochod v Prešove prišlo podľa odhadov mestskej polície okolo 1500 ľudí, študentskí organizátori nazbierali okolo 3-tisíc podpisov pod petíciu za odvolanie Kaliňáka a Kováčika.

Zo 100-tisíc podpisov tak zatiaľ vyzbierali asi 40 percent, v zbere budú pokračovať ďalšie týždne.

Korupcia je zlá aj medzi obyčajnými ľuďmi

Študenti z pódia v Prešove pripomenuli ľuďom, prečo je korupcia zlá nielen na najvyšších miestach, ale aj v bežnom živote.

„Vieme, že na Slovensku niekedy na operáciu musíte čakať rok či dva. Vieme, že vtedy je ťažké nekorumpovať,“ hovorí organizátorka pochodu v Prešove Anna Čujová.

Apeluje na lekárov, aby sa nenechali skaziť ľuďmi, ktorí ich nedokážu spravodlivo ohodnotiť a len preto brať úplatky.

Na Ukrajine beží internetová kampaň s podobným odkazom. Video, v ktorom rozpráva malý chlapec, ukazuje, aké veľké dôsledky môže mať korupcia aj medzi obyčajnými ľuďmi. Chlapec po zbabranom pôrode skončil na vozíčku iba preto, že lekár, ktorý pôrod viedol, vyštudoval vďaka otcovi, ktorý bol zvyknutý uplácať ľudí.

„Predstavte si, že som teraz na námestie položil 10-tisíc eur a povedal vám: Sú to peniaze zo štátneho rozpočtu a nikto si to nevšimne. Komu z vás by nechýbali? Sú to skoro dva ročné platy začínajúceho učiteľa,“ rečnil bývalý učiteľ Viktor Pončák z Iniciatívy košických učiteľov. Pýtal sa, kto je ten čestný človek, ktorý povie, že nechce korupciu?

„Mám obavu, že keď teraz odmietam korupciu, našou ďalšou alternatívou budú len fašisti, ktorí sa nám už teraz vyhrážajú smrťou a sú tiež korumpovaní,“ dodal Pončák. Ľudia by podľa neho mali bojovať proti korupcii v každodenných aktivitách, na pracoviskách či v školách.

Foto – Viktor Zamborský

Odhaľovateľov korupcie trestajú

Študenti upozornili aj na to, ako súčasná vláda iba tvrdí, že bojuje proti korupcii. „Jeden týždeň premiér povzbudí ľudí k nahlasovaniu korupcie, prejdú tri dni a namiesto toho, aby sa niečo udialo, začne sa stíhať ten, kto korupciu nahlásil,“ hovoril v Prešove organizátor minulotýždňového košického pochodu Filip Stripaj.

Prokuratúra koncom mája podala obžalobu na Filipa Rybaniča, ktorý si pozrel účet Roberta Kaliňáka a priniesol dôkaz o jeho obchodovaní s Bašternákom.

„Ako policajt môže chytať vagabundov, keď jeho najvyšší nariadený je Kaliňák a Gašpar?“ pýtal sa v Prešove bývalý policajt a držiteľ ocenenia Biela vrana Jozef Zaťko. Za upozornenie na kšeftovanie s benzínom na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov bol disciplinárne stíhaný a v práci šikanovaný. Zaťko hovorí, že rodinné prepojenie Gašpara na oligarchov Smeru je urážkou všetkých policajtov.

Protest v Prešove organizátori ukončili slovenskou hymnou so žiadosťou, aby proti korupcii bojovali stále. „Ďakujem, že ste vyšli do ulíc, ale toto nestačí. Robme veci pre našu krajinu, malé aj väčšie veci, podporujte komunity. Prosím, nikdy nebuďme ľahostajní, napríklad voči akýmkoľvek voľbám,“ povedal na záver jeden z organizátor protestov Robert Martin Hudec.

Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský
Foto – Viktor Zamborský

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie