Denník N

Z premiéra Sobotku je príťaž, českí socialisti robia pred voľbami veľké zmeny

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka počas vládnej krízy. Foto – TASR/AP
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka počas vládnej krízy. Foto – TASR/AP

Aktualizované 21:40 – ČSSD zareagovala na padajúce preferencie, do októbrových volieb pôjde s novým lídrom.

Keď sa v máji postavil pred kamery so sľubovaným zásadným prejavom, čakalo sa, že český premiér odvolá Andreja Babiša. Namiesto toho však Bohuslav Sobotka oznámil demisiu svojej vlády a spustil špirálu udalostí, ktorá prispela k tomu, že predseda vlády nebude volebným lídrom.

Sobotka nechcel pred jesennými voľbami urobiť z Babiša martýra a spravil v máji prekvapivý krok. Podpora Babišovej ANO však neklesla, naopak, preferencie ČSSD sú na rekordne nízkej úrovni.

Sobotka stratí svoje miesto

Aj prieskumy, v ktorých sa ľudí pýtali na to, kto podľa nich vládnu krízu zvládol najlepšie, ukázali, že Sobotkov ťah sa nevydaril. Jeho správanie vnímalo pozitívne iba 18 percent opýtaných, Babišovo až 43 percent.

Medzi socialistami sa aj preto začalo špekulovať o tom, že Sobotka by mohol odísť z postu predsedu strany či volebného lídra. A to aj napriek tomu, že marcový snem strany ho v tejto pozícii potvrdil.

Ako jeho náhrada sa najčastejšie spomínal obľúbený minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, prípadne minister vnútra Milan Chovanec.

Riešenie, s ktorým prišli predstavitelia ČSSD, napokon zahŕňa oboch, respektíve všetkých troch. Bohuslav Sobotka ostane do volieb premiérom a bude lídrom juhomoravskej kandidátky strany, kým Zaorálek sa stane celkovým volebným lídrom strany (a aj kandidátom na premiéra). Chovanec bude viesť stranu do najbližšieho snemu, ktorý bude až po októbrových voľbách.

Zaorálek má podľa Ondřeja Kundru z Respektu vystupovať ako „rezký chlapík z Ostravska“, ktorý sa nebojí ostrejšieho vyjadrovania. „De facto sa má premeniť na akéhosi konkurenčného Andreja Babiša,“ píše Kundra.

Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Foto – TASR/AP

Môže to však socialistom pomôcť? Jakub Lysek z Filozofickej fakulty Univerzity Palackého si myslí, že áno. „Lubomír Zaorálek dokáže lepšie a jednoduchšie komunikovať s ľavicovými voličmi. Je pre nich zrozumiteľnejší ako Bohuslav Sobotka. Ak by ČSSD po výmene lídra zapracovala aj na volebnej kampani, môžu byť jesenné voľby ešte zaujímavé,“ povedal pre Denník N.

Dá sa očakávať, že to bude hlavným cieľom ČSSD. Posledné prieskumy strane namerali katastrofálnych 10 percent. Zo strany premiéra sa tak podľa aktuálnych preferencií stala až 4. najsilnejšia strana v Česku, socialistov predbehli aj komunisti či ODS.

Aj Sobotka v stredu priznal, že s preferenciami nie je spokojný. „Podpora voličov nezodpovedá výsledkom ČSSD vo vláde. Musím za to prijať osobnú zodpovednosť. Verím, že personálne zmeny pomôžu strane posilniť jej pozíciu,“ povedal premiér po rokovaní vedenia strany.

Na ANO nemajú

V ostatných voľbách získala ČSSD 20,5 percenta, štyri roky predtým 22 percent. Aj to je málo v porovnaní s tým, čo by teraz mohlo získať ANO. Aktuálny prieskum naznačuje zisk viac ako 30 percent a jasnú šancu zostavovať vládu pre Andreja Babiša.

Dostihnúť takto rozbehnutého Babiša bude pre socialistov veľmi ťažké. Obzvlášť ak lídra ANO nepoškodili ani pochybnosti ohľadom jeho podnikania a viaceré kauzy.

Lysek uznáva, že šance socialistov vyhrať voľby sú veľmi nízke. Jednou z príčin je podľa neho už spomínaná Sobotkova neschopnosť osloviť tradičných voličov strany. Tých socialistom kradne Andrej Babiš. Podľa Lyska Babišov spôsob vyjadrovania viac ocení ľavicový ako pravicový volič.

Dáta navyše ukazujú, že má podporu u staršieho obyvateľstva a dôchodcov, ktorí predtým volili aj ČSSD.

Ďalším dôvodom je vládna kríza. „Stret s Babišom a Zemanom pozitívne hodnotili voliči iných strán, napríklad TOP09 či liberáli z veľkých miest, ale tradiční voliči ČSSD sa v kauze nevyznali a zastali sa skôr Babiša a Zemana,“ dodáva Lysek.

Kriticky hodnotí aj kampaň socialistov: „Kroky strany sa zdajú byť príliš chaotické, bez jasnej stratégie a centrálneho vedenia. Ako by kampaň paralelne viedlo viac na sebe nezávislých tímov. V tomto smere ČSSD naozaj zaspala.“

Socialisti teda niekoľko mesiacov pred voľbami musia popracovať na kampani. Je jasné, že zmeny vo vedení kandidátky sa dotknú aj komunikačnej stratégie strany. Dobre odkomunikované musia byť aj samotné rošády.

ČSSD pravdepodobne bude čeliť aj lákavému preberaniu tém, ktoré na vrchol vyviezli Babiša. Svojimi nedávnymi vyjadreniami to naznačil aj minister vnútra Milan Chovanec, ktorý minulý týždeň pre denník Právo povedal, že Česko už do volieb neprijme žiadneho migranta.

Babiš mu následne odkázal, že lídrom protiimigrantskej agendy je v Česku on.

Jakub Lysek si však nemyslí, že preberanie tém by bolo dobrým krokom. „Téma migrantov je príznačná skôr pre iné strany. Medzi hlavnými stranami vrátane ČSSD panuje zhoda odmietať utečencov, čo aj jasne komunikovali. ANO v skutočnosti žiadne vlastné témy nemá, okrem efektívneho riadenia štátu ako firmy.

ČSSD by sa podľa neho mala sústrediť na témy, v ktorých je silná, no musí nájsť spôsob, ako ich efektívnejšie podať voličom.

Koniec Sobotkovej kariéry?

Bohuslav Sobotka bol predsedom českých sociálnych demokratov od roku 2011, no poverený touto funkciou bol už od parlamentných volieb v roku 2010. Premiérom sa stal po voľbách v roku 2014, ešte predtým (2002 – 2006) bol ministrom financií.

Sobotka je vnímaný ako technokrat, ktorý je dobrý manažér, nemá však dostatočnú charizmu ani „drajv“ na to, aby dokázal súperiť s politikmi typu Andrej Babiš.

Líder ANO premiéra hneď po jeho odstúpení označil za zbabelca, ktorý opúšťa potápajúcu sa loď, aby sa zachránil. „Tešil som sa na to, že si to ako chlapi rozdáme pred občanmi,“ dodal Babiš.

Zmeny vo vedení strany by mohli znamenať aj Sobotkov koniec v politike, hoci súčasný premiér zatiaľ plánuje kandidovať v jesenných parlamentných voľbách. Avšak o tom, že uvažuje nad koncom politickej kariéry, hovoril podľa českých Hospodárskych novín počas nedeľňajšieho spoločného obeda so Zaorálkom a s Chovancom.

Tí si však neželajú, aby Sobotka skončil. Chovanec to potvrdil pre Lidovky, Sobotku, ktorý je v strane od roku 1989, považuje za najlepšieho premiéra za posledných 20 rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie