Denník N

Web oravskej obce Malatiná šíri konšpirácie a bludy, starosta s tým nevie nič urobiť

Nadpisy niektorých správ na obecnom webe.
Nadpisy niektorých správ na obecnom webe.

Na webe malatina.sk sú správy aj o tom, že rakovina neexistuje, no chemtrails áno. Starosta Zdenko Kubáň (KDH) vraví, že nemá v moci to zmeniť.

Očkovanie nefunguje a zabilo státisíce detí. Utečeneckú krízu zorganizovali Spojené štáty. Slováci sú tu už 8000 rokov. LGBT komunita chce povoliť incest. GMO potraviny môžu byť použité ako biologická zbraň. Cukrovka a rakovina sú vymyslené.

Zmes najrôznejších a opakovane vyvrátených lží z konšpiračných webov sa dá nájsť aj na oficiálnej stránke obce Malatiná (okres Dolný Kubín). Stránka totiž okrem bežných informácií o obci obsahuje aj sekciu Zaujímavosti, ktorá je plná lží, poloprávd a hoaxov.

„Informácie, ktoré sú zverejnené, a vám sa nepozdávajú, nemáme v moci zmeniť,“ reagoval starosta Zdenko Kubáň (KDH). Tvrdí, že s obsahom webu nemôže nič urobiť, lebo svoju oficiálnu stránku samotná obec nespravuje. „Obec Malatiná nevlastní doménu www.malatina.sk,“ povedal. „Obec má možnosť bezplatne uverejňovať informácie o fungovaní obce na tejto doméne, čo obci vyhovuje, lebo šetríme finančné zdroje.“

Ako došlo k tomu, že vznikol web malatina.sk? Nemalo by byť na webe uvedené, že ide o neoficiálnu stránku obce, ak obec na jej obsah nemá priamy dosah? „Malo, nemalo, vzniklo, nevzniklo,“ odpovedal stručne starosta.

Starosta Zdenko Kubáň (KDH) zdieľa na svojom Facebooku najmä správy o politike, občas sa ale nevyhne aj témam imigrantov či LGBT. Nevyhýba sa ani zdieľaniu obsahu z proitiimigrantských stránok We Are Here At Home či Pro-Vlast, zdieľal aj príspevok zo stránky extrémistického Slovenského hnutia obrody.

Kubáň je starostom v obci tretie volebné obdobie, od roku 2006. Konšpirácie sú na oficiálnej obecnej stránke pridávané dlhodobo, prvé boli zverejnené v roku 2008.

Na otázku, či vyzve majiteľa domény, aby prehodnotil obsah na obecnej stránke, starosta neodpovedal.

Doména malatina.sk je registrovaná na spoločnosť ApliComp s.r.o. Jej konateľkou je Mária Slušňáková žijúca v obci Malatiná. Spoločnosť je od 30. decembra 2016 v likvidácii. Likvidátorom je Peter Slušňák, tiež bydliskom v obci.

Slušňák spravuje web a povedal, že stránka je oficiálnou stránkou obce preto, že obsahuje všetky oficiálne informácie. Do týchto informácií nijakým spôsobom nezasahuje, spravuje len rubriku Zaujímavosti, v ktorej zverejňuje články podľa vlastného uváženia. Tvrdí, že to robí preto, aby sa mali ľudia nad čím zamyslieť.

Ďalším dôvodom podľa neho je aj to, že uverejňovaním článkov zvyšuje rating stránky v Google.

„Ja nešírim lži, ja šírim informácie,“ povedal Slušňák v reakcii na otázku, či nevidí problém v šírení lživých článkov a konšpirácií.

Printscreeny konšpirácií a hoaxov z webu malatina.sk. Obrázok v plnej veľkosti si môžete pozrieť tu

Okrem nepravdivých a zavádzajúcich správ je na oficiálnej stránke obce aj množstvo článkov a komentárov zo serióznych médií. Články sú na obecnom webe v kompletnom znení. Je pri nich síce uvedený zdroj, avšak bez súhlasu majiteľov práv nemôže byť článok zverejnený na inej stránke. Ide totiž o porušenie autorského zákona.

Medzi protiprávne prebratými textami je napríklad aj veľký článok Martina M. Šimečku o 17. novembri z Denníka N. Redakcia nedala správcom webu súhlas na skopírovanie celého textu na svoju stránku.

V reakcii na porušovanie autorských práv a preberanie článkov z cudzích zdrojov správca webu Slušňák povedal, že keď bude mať čas, tak obsah skontroluje, a keď tam nelegálne prevzaté články nájde, odstráni ich.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie