Denník N

Vo Volkswagene ohlásili ostrý štrajk, začať sa má v utorok

Bratislavský závod Volkswagenu. Foto – TASR
Bratislavský závod Volkswagenu. Foto – TASR

Dohoda o platoch ešte stále môže prísť, súhlas so štrajkom podpísala podľa odborov väčšina zamestnancov bratislavskej fabriky.

Aktualizované o 16.08 Ak sa naplnia slová odborárov z bratislavskej fabriky Volkswagen, čaká najväčšieho privátneho zamestnávateľa s 12 300 zamestnancami na Slovensku ostrý štrajk.

„Dnes sme oficiálne oznámili zamestnávateľovi, že štrajk začíname na budúci týždeň v utorok od 6. hodiny,“ oznámil šéf Moderných odborov vo Volkswagene Zoroslav Smolinský.

Hovorí, že štrajk bude neobmedzený a pracovníci, ktorí sa do neho zapoja, by nemali nastúpiť do práce. Očakáva, že sa preto na parkovisku zhromaždí asi 2-tisíc zamestnancov.

„Súhlas so štrajkom podpísalo vyše 8 600 zamestnancov, ale my to máme rozdelené na rôzne zmeny,“ vysvetlil Smolinský, prečo ráta s 2-tisíc štrajkujúcimi.

Na čom sa napokon dohodnú? Dohoda bude niekde v strede, pochopiteľne, píše Konštantín Čikovský v Newsfiltri. „No po tomto týždni musia nemeckí manažéri rátať aj s tým, že pýtať si aspoň plus 10 percent zadefinoval ako ok nárok aj populárny prezident Kiska.“

Aké platy požadujú

Odborári sa s vedením Volkswagenu nevedia dohodnúť na raste miezd. Navrhovali nárast platov počas roka a pol o 16 percent, čiže približne 170 eur. Volkswagen ponúkal najprv rast platov o 4,3 percenta, jednorazovú odmenu 350 eur a ďalší nárast o 4 percentá od roku 2018.

„V prepočte na tarifnú triedu 6, ktorá je firemným priemerom, vychádza navrhované zvýšenie platov v priemere o 112 eur za mesiac už v priebehu 6 mesiacov,“ povedala hovorkyňa závodu Lucia Kovarovič Makayová.

Požadovaný nárast miezd o 16 percent je podľa automobilky neprijateľné, pretože by obmedzilo konkurencieschopnosť a budúcnosť firmy, a tým aj stabilitu pracovných miest.

Na stranu automobilky sa pridal podľa agentúry TASR minister hospodárstva Peter Žiga.

„Vzhľadom na to, že výška platov (vo VW SK) je dosť vysoká a vzhľadom na to, že priemer mzdy na Slovensku v podobnom alebo v rovnakom odvetví nie je taký vysoký, považujem skokovitý nárast miezd, o 16 percent v jednom roku, za iracionálny,“ cituje agentúra Žigu.

Kovarovič Makayová dodala, že odbory ukazujú neochotu debatovať o platových podmienkach.

„Vyhlásenie štrajku vnímame ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode. Volkswagen Slovakia zároveň rešpektuje právo zamestnancov vyjadriť týmto spôsobom svoje požiadavky,“ povedala Kovarovič Makayová.

Rozdávajú letáky

Odborári zasa hovoria, že neochotný je manažment nemeckej automobilky a že navyše zastrašuje zamestnancov, ktorí sa chcú do štrajku zapojiť.

Volkswagen medzitým zamestnancom rozdáva letáky, v ktorých upozorňuje, že štrajk so sebou nesie aj povinnosti a ujmu na mzde.

„Za účasť na štrajku podľa zákona zamestnancovi neprislúcha mzda. Strata za jednu neodpracovanú zmenu, ktorú by inak zamestnávateľ zaplatil, môže dosiahnuť 68 až 75 eur (podľa pozície a tarifnej triedy). V bežnej praxi stratu spôsobenú štrajkom nahrádzajú zamestnancom odborové organizácie,“ píše sa v letáku.

Firma uvádza, že priemerná mzda vo firme (mimo manažmentu) je viac než 1800 eur po zarátaní všetkých odmien a bonusov

Hoci odbory ohlásili štrajk, neznamená to, že pred ním ešte nemôže dôjsť k dohode. Aj v minulosti už avizovali odbory štrajkovú pohotovosť a napokon sa o platoch dohodli.

Tentoraz pozíciu odborov upevňuje aktuálna situácia na trhu práce, keď majú fabriky veľký problém nájsť kvalifikovaných ľudí do výroby.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie