Denník N

Obyvatelia zhoreného domu v Londýne upozorňovali na chyby niekoľko rokov

Foto - ap
Foto – ap

Hasiace prostriedky po vypršaní záruky aj vypadávajúca elektrina. Obyvatelia domu založili ešte v roku 2010 akčnú skupinu proti praktikám developerskej skupiny KCTMO, ktorá sa o budovu a jej obyvateľov stará.

Obrovský požiar, ktorý po polnoci vypukol v 24-poschodovom obytnom dome so 120 sociálnymi bytmi v Londýne, majú hasiči pod kontrolou. Veliteľ miestnej polície Stuart Cundy pre BBC potvrdil, že pri požiari prišlo o život najmenej dvanásť ľudí a približne 70 je zranených. Počet obetí však podľa polície môže ešte vzrásť.

Inferno sa začalo asi hodinu po polnoci miestneho času (02:00 SELČ) a jeho príčina ešte nie je známa. Pri zásahu spolupracovali viac ako dve stovky hasičov z celého Londýna a obytný dom zhorel do tla.

Starosta Londýna Sadiq Khan vo svojom oficiálnom vyjadrení uvádza, že zo situácie vyplynuli mnohé „otázky, ktoré musia byť zodpovedané“. Taktiež kritizoval bezpečnostné inštrukcie, aby obyvatelia ostávali vo vnútri domu.

Vežiak, v ktorom horelo, postavili v 70. rokoch a v posledných dvoch ho rekonštruovali. Na nedostatky však jeho obyvatelia poukazujú už dlho.

„Za 29 rokov, čo som hasičom, som nevidel nič takéhoto rozsahu,“ povedal pre New York Times komisár Danny Cotton.

Geoff Wilkinson, inšpektor požiaru a stavby, pre BBC povedal, že obytný blok ako stavba „sa vôbec nesprávala tak, ako by ste očakávali, že bude fungovať“, keď sa objaví požiar.

„Ak dôjde k požiaru v ktorejkoľvek z týchto budov, mali by ste očakávať, že sa bude nachádzať v samostatnom byte. Neočakávate, že by sa dokázal rozšíriť v takej miere, a určite nie v takom čase, ako sme mohli vidieť tu.“

„Niečo sa tu dramaticky pokazilo,“ dodal Wilkinson.

Mnoho svedkov pre médiá opisovalo, že videli, ako ľudia vo vyšších poschodiach svietili baterkami a kričali o pomoc, pričom niektorí z nich vyskočili z okien.

Akčná skupina

V okolí bytového domu vznikla silná komunita ľudí, ktorí v roku 2010 založili akčnú skupinu proti praktikám developerskej skupiny KCTMO, ktorá sa o budovu a jej obyvateľov stará.

Založili aj blog, ktorý mal podľa vyjadrenia skupiny slúžiť ako dôkaz, ako zle s obyvateľmi v sociálnych bytoch zaobchádzali.
„Všetky naše upozornenia ostali nevypočuté, a ako sme predvídali, takáto katastrofa bola neodvratná a bola len otázkou času,“ píše sa vo vyjadrení k požiaru na tomto blogu.

Vo svojom príspevku akčná skupina píše o tom, ako už štyri roky upozorňuje na situáciu v obytnom dome.

„Žiaľ, akčná skupina Grenfell dospela k záveru, že iba incident, ktorý by viedol k vážnym stratám na životoch obyvateľov, umožní uskutočnenie externej kontroly, ktorá by osvetlila praktiky charakterizujúce správu tejto nefunkčnej organizácie,“ písali členovia a členky skupiny na svojom blogu v novembri minulého roka.

Bezpečnostné opatrenia boli nedostatočné

Obyvatelia budovy od roku 2013 pravidelne poukazovali na nedostatočné protipožiarne opatrenia a evakuačné plány.

Poukazovali napríklad na úzky vchod k budove, ktorý je potrebné neustále monitorovať, aby nebol v prípade núdzovej situácie priestor zablokovaný.

Upozorňovali aj na požiare, ktoré vznikali v podobných bytových blokoch spravovaných rovnakou spoločnosťou. Na blogu znepokojivo písali o slabých protipožiarnych opatreniach a politike spoločnosti a o strachu pred hrozbou v ich bytovom dome.

V roku 2012 si dala akčná skupina vyhodnotiť riziká, vďaka ktorým zistili, že protipožiarne zariadenia neboli skontrolované už štyri roky a účinnosť hasiacich prístrojov na mieste už vypršala.

Evakuačné plány a protipožiarne upozornenia v budove pribudli v marci tohto roku po neutíchajúcich snahách akčnej skupiny zo strachu pred prípadným požiarom. Správca budovy ich tak pridal na chodby a k výťahom po tom, čo v budove chýbali niekoľko rokov.

Jeden z obyvateľov pre médiá povedal, že žil na jednom z vyšších poschodí, po vypuknutí požiaru sa nespustil požiarny alarm a počul až zvuk prichádzajúcich hasičských áut.

Bezpečnosť nadovšetko

Vo vežiaku prebiehala dvojročná rekonštrukcia vo výške 10 miliónov libier a deväť bytov získalo nové vonkajšie izolované obklady, okná s dvojitým zasklením a v budove pribudol komunálny vykurovací systém.

Inštaláciu nových ohrevných systémov však akčná skupina kritizovala z dôvodu, že už beztak úzke chodby sa pri mnohých bytoch stali ešte menej prístupnými.

Vežiak Grenfell v júni minulého roka dostal bezprostredne po uskutočnení rekonštrukcie oficiálne ohodnotenie miery požiarneho rizika. Bytový blok bol v súvislosti s hrozbou požiaru vyhodnotený ako „stredne rizikový“ a takáto miera je definovaná ako riziko ‚normálneho požiaru‘, informovala BBC.

Stavebná firma Rydon, ktorá rekonštrukciu budovy Grenfell v roku 2016 dokončila, uviedla, že je „po zničujúcom požiari v šoku“, a dodáva, že práca „spĺňala všetky požadované stavebné kontroly, reguláciu proti požiaru a normy týkajúce sa bezpečnosti a ochrany zdravia“.

Sila v komunite

Od rána sa v okolí západného Londýna ľudia organizujú a zbierajú oblečenie, toaletné potreby a jedlo pre obyvateľov zničeného domu. Keďže požiar vypukol v nočných hodinách, ľudia ostali len v pyžamách a z horiaceho vežiaka ich záchranári presunuli do provizórneho centra v Rugby Portobello. Čoskoro fungovali ďalšie dve centrá.

Ľudia spontánne prichádzali s jediným cieľom – pomôcť. Súdržnosť komunity sa prejavila aj na sociálnych sieťach, keď napríklad ľudia žijúci v okolí ponúkajú svoje domovy ako útočisko.

https://twitter.com/MarthaMBennett/status/874876221762547713

Aktualizované 14.6. o 23:46

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie