Denník N

Žitňanská hrozí demisiou, ak Jankovská zo Smeru prejde do Súdnej rady (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka spravodlivosti na poslaneckom klube Mosta vysvetľovala, prečo považuje za neprijateľnú kandidatúru štátnej tajomníčky jej rezortu Moniky Jankovskej do Súdnej rady.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) považuje nomináciu štátnej tajomníčky svojho rezortu Moniky Jankovskej (za Smer) do Súdnej rady za neprijateľnú. Je to pre ňu natoľko principiálna otázka, že zvažuje aj odchod z vlády.

V pondelok Žitňanská na poslaneckom klube Mosta-Híd vysvetľovala, prečo je pre ňu táto záležitosť dôležitá, a povedala aj to, že ak  Jankovská na budúcu stredu prejde pri tajnej voľbe v parlamente, bude uvažovať o svojom zotrvaní vo funkcii. Denníku N to potvrdili viacerí poslanci klubu.

Žitňanská zatiaľ mlčí. Cez hovorcu Petra Bublu odkázala, že názor na kandidatúru Jankovskej nemení. „Ale zároveň nepovažuje za potrebné pred hlasovaním riešiť túto tému cez médiá.“

Video: Žitňanská zvažuje odchod z vlády, premiér jej niečo šepkal počas vystúpenia prezidenta
Autorka: Martina Koník

Most-Híd za ministerkou stojí

Aj predseda klubu Gábor Gál potvrdil, že Jankovskej nominácia je problém. Žitňanská to podľa neho považuje za „určitý akt nedôvery voči svojej osobe“. „Je to o osobnom rozhodnutí ministerky, že to takto postavila,“ dodal.

Klub Mosta-Híd podľa Gála stojí za ministerkou. „Ak nejaký člen má výhrady k nominácii, tak musíme rokovať,“ povedal s tým, že je predčasné sa vyjadrovať, či v prípade odchodu Žitňanskej odíde z vlády aj celý Most-Híd. „Ešte zďaleka tam nie sme,“ povedal.

Bugár: Je to otázka udržania koalície

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že rokovania v rámci koalície o Jankovskej nominácii ešte stále prebiehajú. Je to aj preňho taká principiálna otázka? „Pre mňa je to otázka udržania koalície,“ odpovedal Bugár. Na to, či chápe postoj Žitňanskej, neodpovedal. „Opýtajte sa jej,“ dodal. Podľa informácií Denníka N bude o tom vo štvrtok hovoriť Žitňanská aj s premiérom Robertom Ficom. Pred rokovaním vlády sa téma mala preberať aj na koaličnej rade.

Robert Fico na kontrolnom dni na ministerstve spravodlivosti s Luciou Žitňanskou. Foto – TASR

Jankovskú, ktorá prešla do politiky zo sudcovskej funkcie, navrhol do Súdnej rady predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej zo Smeru. Ten v jej nominácii naďalej nevidí problém. „So mnou nikto o ničom nerokoval. Ja v kandidátovi nevidím problém a nebudem na takéto mediálne odkazy reagovať,“ povedal Madej na otázku, či zotrváva na Jankovskej nominácii.

„Smer sa pri všetkých otázkach vrátane personálnych bude správať tak, aby bol v koalícii pokoj a mohla v pokoji pokračovať ďalej,“ reagoval poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Erik Tomáš. Nekomentoval však, či Smer bude naďalej trvať na Jankovskej nominácii. „Smer sa bude správať veľmi konštruktívne pri každej téme, ktorý by mohla nahlodať vzťahy v koalícii,“ dodal.

Žitňanská dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov. Aj preto už v minulosti navrhla, aby predsedovia a podpredsedovia súdov, ktorých menuje minister spravodlivosti, nemohli byť členmi rady. Už po zverejnení Jankovskej nominácie povedala, že s ňou nesúhlasí.

Keď po voľbách v roku 2016 nenastúpila Jankovská do parlamentu ako poslankyňa, ale ostala štátnou tajomníčkou, bolo to prekvapením. Žitňanská sa totiž ešte ako opozičná poslankyňa o nej viackrát vyjadrila kriticky. Aj to bol zrejme dôvod, prečo si priviedla na ministerstvo aj „vlastnú“ štátnu tajomníčku Máriu Kolíkovú, s ktorou už v minulosti spolupracovala. Vzťah ministerky a Jankovskej sa dá označiť za veľmi rezervovaný.

Žitňanská už v minulosti viackrát naznačila, že má problém s kauzou Bašternák a zotrvávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo funkcii. Nikdy však nehovorila o svojom odchode z funkcie. Na ministerstve chcela ostať, aby dokončila začaté reformy.

Podarilo sa jej presadiť schránkový zákon, náhodný výber exekútorov a aj zjednodušenie osobných bankrotov. Najnovšie jej prešla aj zmena sudcovských zákonov, cez ktorú presadila, aby parlament, vláda a prezident nominovali do Súdnej rady prevažne nesudcov.

Zložité personálne otázky

Most-Híd práve v týchto dňoch intenzívne rieši aj inú personálnu tému, na ktorej nevie nájsť zhodu so Smerom a SNS. Pred štvrtkovou voľbou riaditeľa RTVS odmieta podporiť za riaditeľa súčasného šéfa TASR Jaroslava Rezníka, ktorý je považovaný za favorita ich koaličných partnerov. Most-Híd povedal Rezníkovi jasné nie a za priechodné mená označil Michala Ruttkaya a Zuzanu Ťapákovú.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál však vylúčil, že sa v tajnej voľbe nájdu poslanci jeho strany, ktorí podporia Rezníka, a nakoniec Jankovská nebude mať dosť hlasov na zvolenie do Súdnej rady. „Je to nemožné. To neprichádza do úvahy,“ zdôraznil s tým,  že im to „ani náznakom“ nenapadlo. A čo spraví Most-Híd, ak Rezník do čela RTVS prejde? „Prinajmenšom budeme veľmi smutní,“ dodal Gál s tým, že nikdy nehovoria vopred, čo bude potom.

Vládna koalícia po voľbách zatiaľ menila len ministra dopravy Romana Brecelyho. Táto výmena však nebola dôsledkom roztržky v koalícii či konkrétnej kauzy, ale dôsledkom vnútorného rozpadu Siete po voľbách; ministerstvo prebral práve Most-Híd.

Monika Jankovská sa dostala aj do parlamentu zo 46. miesta kandidátky Smeru. Nakoniec išla späť na ministerstvo spravodlivosti ako štátna tajomníčka, kde pôsobila aj v predchádzajúcom volebnom období od roku 2012 pri Tomášovi Borecovi (za Smer). Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie