Denník N

Bratislavská Stará tržnica musí skončiť s koncertmi, na hluk sa sťažoval jeden človek

Koncert Hrana Live v Starej tržnici. Foto N – Tomáš Benedikovič
Koncert Hrana Live v Starej tržnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koncerty, ako ste ich doteraz v Starej tržnici poznali, končia. Po sťažnosti na hluk môžu byť v tržnici iba menej rušivé hudobné akcie.

Centrum Bratislavy opäť trochu stíchne, Stará tržnica končí s koncertmi. Musí pre hluk.

Zvuky z hudobných podujatí bolo v okolí budovy výrazne počuť a rušili susedov z Nedbalovej ulice. Jeden z obyvateľov sa ešte vlani sťažoval hygienikom, ktorí tržnici nakázali zmerať dodržiavanie hlukových limitov.

Bratislavský úrad verejného zdravotníctva najskôr dal tržnici pokutu, nemala schválenú prevádzku. Potom v marci rozhodol, že normy prekračujú.

„Dostali sme rozhodnutie, ktoré nám neumožňuje robiť regulárne koncerty ako doteraz,“ vraví Pavol Murín, organizátor kultúrnych akcií v mestskej tržnici.

Ani cez deň

Prísne normy nedokážu obísť, ani keby koncerty ukončili pred 22. hodinou. „Je to benevolentnejšie, ale napriek tomu nevieme ani vtedy spraviť naozajstný koncert.“

V Starej tržnici v minulosti vystúpili napríklad Macy Gray, Gregory Porter, či pravidelne aj slovenské hviezdy ako Jana Kirschner, Richard Müller či kapela Korben Dallas so symfonickým orchestrom.

„Keď to bolo plné, malo to silnú atmosféru. Tiež tam boli večery odovzdávania Rádiohláv a na to to bol veľmi vďačný priestor. Na tržnicu mám iba výnimočné a pozitívne spomienky,“ hovorí bubeník Korben Dallas skupiny Igor Guttler prezývaný Ozo. Po strate koncertov v tržnici podľa neho kultúra v meste utrpí.

„Bratislave veľmi chýbajú moderné priestory na koncerty. V Košiciach je skvelá vybavená Tabačka aj Kulturpark Kasárne, v Bystrici majú útulnú Záhradu. V Bratislave by mali byť minimálne štyri také priestory ako košická Tabačka. Možno raz budú, teraz, žiaľ, nie sú,“ hovorí Guttler.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Iba akustika, folklór, možno džez

V Starej tržnici sú aj naďalej pravidelné víkendové trhy, budú tam aj rôzne iné eventy, len bez nazvučenej hudby.

Akcie postupne z tržnice vytláčajú, Murín hovorí, že od jari už odmietli viacero koncertov, no nič, čo bolo už dohodnuté, nerušili.

Pôvodne mala byť v tržnici aj hudobná oslava 70. narodenín Mariána Vargu, aprílový koncert bol po zásahu hygienikov nakoniec v Istropolise.

Ponuku koncertov teraz obmedzia iba na akustické vystúpenia bez elektroniky, špeciálnych efektov či zosilňovačov. „Ak je festival Viva Musica a interpreti sú štyria pianisti, je predpoklad, že hlukovú normu dodržíme, rovnako aj pri folklóre, unplugged vystúpeniach, alebo možno malý džez.“

Bubeník Guttler hovorí, že akustické koncerty sa hodia skôr do menších priestorov. „Uvidíme, ako to tam bude znieť. Je to výzva. V každom prípade, držím palce, aby tržnica ako kultúrny priestor zostala.“

Murín vraví, že sa tržnica postupne rozbehla, akcie sa stali pravidelné a nečuduje sa preto ani sťažnostiam. „Možno, ak by nám to bolo známe hneď zo začiatku, vedeli by sme k tomu pristúpiť citlivejšie.“

Oskar Rózsa počas koncertu Hrana Live v Starej tržnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Cez model počítajú, čo by pomohlo

Murín hovorí, že už rok cez akustický model budovy prepočítavajú, ako by hluk na ulici ovplyvnila výmena okien a ďalšie úpravy. „Zo všetkých výpočtov nám vychádza, že budova, ktorá bola navrhnutá ako trhovisko a nie koncertná sála, sa nedá rozumne odhlučniť,“ hovorí Murín. Problém sú peniaze a aj to, že Stará tržnica je pamiatka a do tých veľké zásahy robiť nemôžu.

V auguste chcú ešte izolovať sklenené výplne a znovu zmerajú únik hluku do okolia. „Parametre sa trochu zlepšia, ale nečakáme, že to bude dobré.“

Stará tržnica bola dokončená v roku 1910 a viac ako 50 rokov fungovala ako mestská tržnica. Potom sa z nej stalo televízne štúdio so skladmi Slovenskej televízie.

Mesto tržnicu dostalo späť až v roku 1990.

Poslednou výraznou zmenou prešla tržnica pred štyrmi rokmi, keď mesto schválilo projekt revitalizácie združenia Aliancia Stará tržnica. Okrem trhov sa priestory otvorili aj pre konferencie, koncerty, debaty či burzy.

Odovzdávanie hudobných cien Radio_Head Awards v Starej tržnici. Foto – TASR
Vegánske hody v tržnici. Foto – TASR
Stará tržnica. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie