Denník N

Vzala som si moslima. Ako Talianky na sociálnych sieťach bojujú proti islamofóbii

Talianska novinárka Silvia Battagliová spustila kampaň proti islamofóbii. Foto – Twitter
Talianska novinárka Silvia Battagliová spustila kampaň proti islamofóbii. Foto – Twitter

Na zavádzajúci článok publikovaný v talianskom denníku sa ozvali tisíce žien. Podelili sa o fotky aj príbehy svojich rodín, ktoré tvoria moslimovia.

Začalo sa to hashtagom, ktorým chcela Talianka ukázať, že jej manželstvo je ako každé iné.

Z niekoľkých slov sa rýchlo stal virál, ktorý mnohé ženy použili ako odpoveď na články varujúce Európanky pred vzťahmi s moslimami.

S takým prišiel minulý týždeň aj taliansky denník Libero. Na svojej titulnej strane uvádzal text so slovami – „Drahé európske ženy, vydať sa za islamského muža je nebezpečné bláznovstvo“.

Článok, pod ktorým je podpísaná aj šéfredaktorka denníka, odkazoval na útoky v Londýne. Jeden z útočníkov bol totiž synom Talianky a Maročana.

Autori článku riešili násilie na ženách a dievčatách, ktorého sa dopúšťajú muži. Odvolávali sa na svedectvá tých, čo o sebe vyhlasovali, že sú moslimami. To autorom stačilo, aby islam odsúdili ako náboženstvo, ktoré pre ženy na Západe predstavuje nebezpečenstvo.

Pomohli si tiež štatistikou, ktorú však použili zavádzajúco. Podľa talianskej tlačovej agentúry Ansa zomrelo vlani 120 žien v dôsledku násilia páchaného svojimi partnermi (v roku 2014 zaznamenali 117 takýchto prípadov a 111 v roku 2015).

V denníku Libero všetky tieto prípady označili za nábožensky motivované. Náboženstvo mužov sa však pri týchto prípadoch neuvádzalo. Išlo o prípady spôsobené nedorozumením, napätím v rodine alebo hádkou o starostlivosť o deti, upozornila Ansa.

Vzala som si moslima

Voči textu, ktorý nesprávne použil fakty a bol výrazne antiimigračný, sa ozvali stovky Talianok, ktoré si vzali moslimov. Denníku napísali otvorený list.

„Skutočným bláznovstvom je vziať si mužov, ktorí nevedia milovať a rešpektovať. A títo ľudia sú, žiaľ, vo všetkých náboženstvách,“ uviedli. „Skutoční teroristi sú podobne ako vy takí, ktorí zverejňujú diskriminačné informácie a šíria neoprávnený pocit a klamstvo.“

Proti článku protestovala aj talianska novinárka Silvia Battagliová. Urobila to jednoducho, keď vytvorila hashtag „Vzala som si moslima“. Chcela tak ukázať, že jej manželstvo s moslimom z Jemenu funguje. Vydala sa pred štyrmi rokmi a svojho partnera spoznala v jeho rodnej krajine.

„V súčasnosti sa v Taliansku slovo ,moslimʻ alebo strašné slovo ,islamskýʻ nepoužíva na náboženskú komunitu, ale na celú rasu,“ povedala pre Newsweek. „To je dôvod, prečo som použila hashtag ,Vzala som si moslimaʻ, aj keď hlavnou myšlienkou je ,Vzala som si človekaʻ.“

Svoju fotografiu s hashtagom zverejnila na Twitteri a Facebooku so slovami: „Máme novinku: bohužiaľ pre vás, sme šťastní.“

Krátko nato sa začali ozývať ďalšie ženy, ktoré na sociálnych sieťach zverejnili svoje fotografie, snímky svojich rodín a svoje príbehy.

Bola medzi nimi aj Giada Franová, ktorá sa so svojím manželom z Tuniska spoznala na univerzite v roku 2009.

„Keď mu odpovedám nie, neudrie ma,“ napísala vo svojom príspevku na Facebooku. „Niekedy mi ľudia hovorili – áno, je iný. Iný v porovnaní s kým?“

Battagliovú reakcie týchto žien prekvapili. „Neočakávala som, že sa z tejto kampane stane virál a že sa veľa párov rozhodne odhaliť svoje tváre, spolu so svojimi deťmi. Toto je viac ako len pozitívne,“ uviedla.

Žena teroristu

Taliansko v dôsledku migračnej krízy v Európe zažíva ťažké časy. Je totiž tranzitnou krajinou a tisíce utečencov sú v táboroch, kým sa neskončí ich azylový proces.

Mnohí sa v tradične katolíckej krajine usilujú o to, aby bolo Taliansko multikultúrne. Bránia tomu však krajne pravicové a populistické strany, najmä Liga severu, ktoré používajú agresívnu antiimigračnú rétoriku.

Manželstvá medzi rodenými Talianmi a migrantmi však nie sú ničím novým, a ako uviedla Battagliová, ak sa o tomto jave v spoločnosti hovorí, tak len negatívne.

Sama tiež priznala, že v Taliansku zažila diskrimináciu pre pôvod svojho manžela.

„Obaja sme stretli ľudí, ktorí nás označili za ,ženu teroristuʻ alebo za ,neveriaceho manželaʻ, ale nechali sme to tak,“ povedala.

Na negatívne reakcie, ktoré sa pod jej fotografiou objavili, len uviedla: „Nikoho nepovzbudzujeme, aby si vzal moslima – neotváram si svadobnú agentúru. Len hovoríme, že tisíce moslimov sú úžasní ľudia a jednoducho, takí existujú. Našli sme ich a sme šťastné. Tak sa s tým zmierte.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na London Bridge

Svet

Teraz najčítanejšie