Denník N

Žitňanská je pre Fica príliš dôležitá, aby sa jej vzdal

Ministerka za Most-Híd dosiahne svoje, či dosiahne svoje aj Most-Híd, sa uvidí pri voľbe riaditeľa RTVS.

Lucia Žitňanská odkázala premiérovi, kde sú hranice jej účasti vo vláde. Ak proti ministerkinej vôli presadí predseda vlády do Súdnej rady Žitňanskej štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, podá demisiu. Béla Bugár dokonca vyhlásil, že je to otázka ďalšieho zotrvania v koalícii.

Aby sme si ušetrili nervy, takto sa to skončí: Most-Híd v koalícii zostane, Bugár bude pri najbližšej spoločnej tlačovke samá dobrá nálada, Žitňanská zatiaľ zostane ministerkou spravodlivosti a Jankovská sa do Súdnej rady nedostane. Smer s ňou síce zjavne mal akýsi plán, ale pokúsi sa ho dosiahnuť bez toho, aby si otvorene znepriatelil najdôveryhodnejšiu členku celého kabinetu.

Opak by nedával žiadny význam. Robert Fico v sebe najnovšie objavil bojovníka proti korupcii. A v tejto úlohe by sa už vôbec nemohol predvádzať, keby vyrazil z vlády práve Žitňanskú. V Smere si to dobre uvedomujú a vyjadrenie Erika Tomáša, že pokoj v koalícii má prednosť (čítaj pred Jankovskou), je jasným znamením, že Žitňanská s Jankovskou dosiahne, čo chce.

Zaujímavejšia otázka je, či Most-Híd nemá aj väčšie ambície. Erik Tomáš totiž tvrdí, že „Smer sa pri všetkých otázkach, vrátane personálnych, bude správať tak, aby bol v koalícii pokoj a mohla v pokoji pokračovať ďalej“.

Ak pri všetkých, tak pri všetkých a riaditeľom RTVS sa v takom prípade nemôže stať Jaroslav Rezník. Most-Híd dal jasne najavo, že je preň neprijateľný, ale Smer a SNS na jeho výhrady nedbali a ešte v utorok sa zdalo, že ho aj s podporou kotlebovcov zvolia. Teraz však nie je vylúčené, že sa dočkáme prekvapenia. V opačnom prípade si Most bez vážnejšieho odporu nechá po Kaliňákovi nanútiť aj Rezníka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

RTVS za Machaja

Komentáre

Teraz najčítanejšie