Denník N

Kažimír by bol rád, keby skontrolovali účtovníctvo Dôvery, aby sa preverilo vyplatenie 379 miliónov jej majiteľom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nezávislý audítor v účtovnej závierke poisťovne Dôvera napísal, že ak by pri kontroverznej transakcii kúpy Apolla Dôverou postupovali inak, mohla byť suma, ktorú si nakoniec Penta a cyperská firma vyplatili, iná.

Objemom peňazí to bola najväčšia kauza v histórii slovenského zdravotníctva a v týchto dňoch sa zdá, že opäť ožíva. Úrad pre dohľad nad výkonom auditu by mal podľa ministra financií prekontrolovať, ako účtovníctvo poisťovne Dôvera umožnilo pred siedmimi rokmi vyrobiť jej majiteľom jednorazovú možnosť si bez dane poslať na účty 379-miliónov eur.

„Bol by som veľmi rád, keby sa Úrad pre dohľad nad výkonom auditu tomuto venoval, aby preskúmal metodológiu výpočtu a podobne. Aj keď hovoríme o záležitosti spred mnohých rokov,“ povedal ešte minulý týždeň po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer). 

Dôvera je dnes druhou najväčšou zdravotnou poisťovňou na trhu s 1,4 milióna poistencami. Minulý rok skončila v zisku takmer 13 miliónov eur.

Minister financií reaguje na konštatovanie firmy Deloitte ako audítora Dôvery, ktorý v účtovnej uzávierke poisťovne za minulý rok spochybnil staršie ocenenie poistného kmeňa a tým aj možnosť vyberať z Dôvery peniaze a posielať ich akcionárom. „Ak by sa ocenenie vykonalo podľa iných štandardov, výsledok ocenenia by sa mohol líšiť,“ opisuje svoju výhradu Deloitte.

 

Ak by prípadná kontrola auditu Dôvery ukázala, že čísla poisťovne sú významne nafúknuté, znamenalo by to, že kondícia tejto poisťovne je nadhodnotená. Jej majitelia by v takej situácii museli pre podnik nachystať ozdravný plán, alebo by štát nariadil nútenú správu poisťovne.

Dedičstvo roka 2009

Ako to celé vzniklo: Koncom roka 2009 sa poisťovne Apollo a Dôvera spojili a pri tej príležitosti sa oceňoval aj poistný kmeň. Najmä jeho precenením sa v účtovníctve novej zlúčenej Dôvery zrazu objavil zisk 470 miliónov eur. Majitelia – teda Penta a vtedy aj cyperská firma Prefto Holding Limited, za ktorú oficiálne vystupoval dvorný právnik Juraja Širokého Daniel Futej – si 379 miliónov aj postupne vyplatili.

Penta tento postup opakovane obhajovala ako legálnu a prirodzenú reakciu na zákaz výplaty zisku, čo bolo opatrenie prijaté v roku 2007 za prvej Ficovej vlády. Oficiálne sa tak zisk nevyplácal, len z Dôvery jej majiteľom odchádzali nezdanené peniaze.

Teraz audítor tvrdí, že ak by postupovali pri oceňovaní kmeňa inak, tak by zrejme vyrátali iný účtovný zisk. Po preložení zo suchého jazyka auditu taká výhrada väčšinou znamená, že audítorská firma pochybuje o správnosti niektorých oficiálne vykazovaných čísel podniku.

Minister financií Kažimír hovorí, že to „vytvára otázniky, na ktoré treba odpovedať“.

Ak audítor niečo konštatuje, je tu podľa neho Úrad pre dohľad nad výkonom auditu, ktorý to môže preveriť. Do úradu nominuje ľudí ministerstvo financií. Kažimír upozorňuje, že jeho zloženie sa nemenilo už počas niekoľkých vlád, čím dáva najavo to, že je schopný postupovať nezávisle.

Nevidí síce právomoc, aby sa sám na úrad obrátil, ale „predpokladá, že na základe takéhoto poznania bude úrad konať“.

Našli by problém?

Bližší pohľad na účtovníctvo druhej najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku môže ukázať naozajstný problém aj podľa daňovej poradkyne Renáty Bláhovej, ktorá sa hospodárením Dôvery zaoberá už niekoľko rokov.

Bláhová účtovnú operáciu Dôvery viackrát kritizovala a vypracovala v spolupráci s audítormi z jej firmy analýzu účtovných transakcií poisťovne Dôvera za roky 2009 až 2014. Pripravila ju pre vybrané neziskové organizácie vrátane Nadácie Zastavme korupciu a Lekárske odborové združenie.

„Finančné zdravie poisťovne Dôvera ostáva po tuneli v stovkách miliónov eur nalomené,“ hovorí dnes odborníčka na účtovníctvo Bláhová.

Podľa jej prepočtov by ocenenie hodnoty kmeňa nemalo byť 470 miliónov, ale len okolo 40 miliónov eur. Je to „približné, nezávislé ocenenie poistného kmeňa na základe verejnosti známej strednej hodnoty – 75 eur za jedného poistenca krát 495-tisíc poistencov kúpenej poisťovne Apollo“.

*vysvetlivky k jednotlivým položkám nájdete tu.
** 37 mil. eur je približné nezávislé ocenenie poistného kmeňa na základe verejnosti známej strednej hodnoty (75 eur * 495-tis.)  

Aj bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac v rozhovore pre Markízu hovoril, že cena jedného poistenca je od 50 do sto eur. Stredná hodnota je tak 75 eur. „V čase, keď končila Európska zdravotná poisťovňa a nebolo jasné, kam a ako pôjdu poistenci, uvažovali Union aj Dôvera o cene 1500 až 3000 slovenských korún za osobu,“ vysvetľuje Zajac. Nakoniec poistenci prešli do Spoločnej zdravotnej poisťovne.

Ak by sa poistný kmeň Dôvery ocenil podľa takýchto hodnôt, poisťovňa by už mohla mať aj záporné vlastné imanie.

Ak by zodpovedné orgány uložili poisťovni povinnosť oceniť poistný kmeň nezávisle, alebo neumožnili oceniť vôbec, lebo podľa zákona sa poistenci medzi poisťovňami prevádzali zadarmo, šlo by podľa platných predpisov o spoločnosť v kríze, pre ktorú platia obmedzenia splácať záväzky voči svojim akcionárom, tvrdí Bláhová.

„V audítorskej správe Dôvery sa pritom zdôrazňuje možné riziko ohľadne ocenenia poistného kmeňa, ale aj iné skutočnosti indikujúce ďalšie možné riziká – ocenenie majetku všeobecne a vymožiteľnosť pohľadávok. Len táto jedna by však mala viesť k aspoň takému intenzívnemu prevereniu finančného zdravia zdravotnej poisťovne Dôvera, k akému došlo vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni,“ hovorí Bláhová. Všeobecná zdravotná, ktorá je najväčšou poisťovňou, je dnes v ozdravnom pláne.

To, že si Dôvera začala s odstupom času vyplácať fiktívny zisk vytvorený v roku 2009, predstavuje podľa Bláhovej analýzy aj do budúcnosti významné riziko pre slovenské verejné financie. Nezávislým podnetom združenia lekárov sa už zaoberá aj európska komisia, dodala.

Drucker nerieši

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru), ktorý bol pri spájaní poisťovní, ale nemal na starosti ich financie, sa účtovníctvom Dôvery zaoberať nebude. Drucker radil pri zladení procesov fúzovaných poisťovní, nemal vplyv na to, ako právne a účtovne fúzia prebehla.

„Účtovné uzávierky zdravotná poisťovňa ukladá do registra účtovných uzávierok, ktorého prevádzkovateľom je rozpočtová organizácia ministerstva financií,“ reaguje oficiálne ministerstvo zdravotníctva. Preto sa k správnosti postupu má podľa nich vyjadriť Kažimírov rezort. Ten to označil za prehadzovanie horúceho zemiaka.

Ani Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý má dávať pozor na hospodárenie poisťovní, sa nechce púšťať do kontroly či preverovania. „Znalecké posúdenie a použitá metóda ocenenia nepatrí do kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Predaj podniku Dôvera zdravotná poisťovňa sa v roku 2009 uskutočnil v súlade s vtedy platnou legislatívou,“ dodal úrad. Práve on toto zlúčenie v roku 2009 odobril.

Dôvera: Všetko je  zákonné

Dôvera problém v konštatovaní audítora nevidí. Upozornenie audítora sa v účtovných uzávierkach nachádza pravidelne, tvrdí poisťovňa Dôvera. „Výrok potvrdzuje, že ocenenie poisteného kmeňa bolo štandardné a správne,“ povedal hovorca Dôvery Branislav Cehlárik.

„Výrok audítora neberieme na ľahkú váhu, naopak, vnímame ho ako veľmi dôležitý pre našu prácu a potvrdenie súladu hospodárenia a činnosti zdravotnej poisťovne s platnými zákonmi a predpismi,“ dodal.

Reakcia zdravotnej poisťovne Dôvera

Redaktorka Denníka N v článku „Kažimír by bol rád, keby skontrolovali účtovníctvo Dôvery, aby sa preverilo vyplatenie 379 miliónov jej majiteľom“, sa opäť snaží rozpútať hon na čarodejnice.

Vo svojom článku plnom špekulatívnych výrokov opomenula viacero dôležitých faktov. Dáva priestor ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, ktorý spochybňuje legitímny a legálny postup zdravotnej poisťovne, ktorá dlhodobo dosahuje dobré hospodárske výsledky, nevytvára dlhy a ani zďaleka jej nehrozí ozdravný plán.

Autorka článku čitateľom podsúva, že audítor výročnej správy Dôvery odrazu zmenil názor, čím vytvára podozrenie na odhalenie akéhosi nekalého postupu.

Doslova tvrdí: „Teraz audítor tvrdí, že ak by postupovali pri oceňovaní kmeňa inak, tak by zrejme vyrátali iný účtovný zisk“.

Ktorýkoľvek dôsledný novinár si môže overiť, že onen výrok, na ktorom stojí a padá cela senzácia článku, sa systematicky opakuje vo výroku audítora ku všetkým našim výročným správam od roku 2009.

O tendenčnosti článku svedčí aj to, že autorka necituje iné – podstatné časti z výroku audítora. Predovšetkým vetu: „Podľa nášho názoru, priložená účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie v spoločnosti k 31. decembru 2016…“. Aj v tomto prípade ide o konštantné tvrdenie audítora!

Čo to presne znamená? Nič senzácie hodné, zdravotná poisťovňa Dôvera dlhodobo dodržiava zákony, je to zdravá firma, a dodajme, že svoju prácu si robí dobre, inak by nedostala viacero renomovaných ocenení za svoj prínos pre informatizáciu verejnej správy.

A v tomto kontexte určite stojí za zmienku, že Dôvera dlhodobo spláca syndikovaný úver od viacerých popredných bánk, ktoré si dôkladne preklepli našu finančnú kondíciu.

Aj preto nie je prekvapením stanovisko kľúčovej inštitúcie – Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou: „Predaj podniku Dôvera zdravotná poisťovňa sa v roku 2009 uskutočnil v súlade s vtedy platnou legislatívou.“ Ani to však nebráni novinárke v pokračovaní vo svojich špekuláciách opierajúcich sa o očierňujúce výroky p. Renaty Blahovej.

V kontexte zlej finančnej kondície štátnej zdravotnej poisťovne je dobré a zodpovedné hospodárenie súkromnej zdravotnej poisťovne tŕňom v oku aj na ministerstve financií. Odhalenie prípadného podvodu, ktoré sa však nekoná, by bolo úľavou pre tých, ktorí tvrdia, že štát je rovnako dobrý hospodár ako súkromník.

Minimálne v tomto prípade nie je! Stačí letmý pohľad na FINSTAT, v kompetencii spomínaného ministerstva. Podľa verejne dostupných údajov patrí Dôvera k sto  najväčším platiteľom daní na Slovensku.
iné zdravotné poisťovne by ste v tomto zozname hľadali márne.

Detaily k onej záhadnej účtovnej operácii, ktorú v Denníku N radi označujú ako účtovný trik, zverejnil nás akcionár na internete.

Branislav Cehlárik, manažér PR odboru

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie