Denník N

Porozprávajte sa s niekým mimo svojej bubliny. Noviny organizujú stretnutie ľudí s opačnými názormi

Ilustračné foto – Dom J/pexels.com/CC0 License
Ilustračné foto – Dom J/pexels.com/CC0 License

Upozorňovať na falošné správy nestačí. Je potrebné obnoviť dialóg medzi ľuďmi s rôznymi názormi, myslia si novinári z nemeckého týždenníka Die Zeit.

Konverzácia s ľuďmi môže byť ťažká, dokonca bolestivá. Ale rovnako bolestivé môže byť, keď konverzácia medzi ľuďmi ustane – pretože obe strany zabudnú, ako počúvať jeden druhého. Týmito slovami predstavili novinári z nemeckého týždenníka Die Zeit svoj projekt Deutschland spricht (Nemecko hovorí).

Jeho cieľom je presvedčiť Nemcov, aby sa stretli a naživo sa rozprávali o politike a spoločnosti. Aby vystúpili zo svojich bublín a vypočuli si argumenty ľudí s úplne inými názormi.

„Bubliny sú v našich mysliach a štúdie ukazujú, ako rýchlo dokážeme pochybovať o pravdivosti skutočností, ktoré sú v rozpore s naším vlastným presvedčením,“ povedal pre Denník N Philip Faigle z redakcie Die Zeit. „Jedným riešením pre nás novinárov je prinášať ľuďom informácie a opravovať falošné správy – ale to nestačí nato, aby sa v spoločnosti obnovil politický dialóg.“

Preto vznikol experiment Deutschland spricht, ktorý by sa dal označiť za zoznamovaciu platformu zameranú na politickú debatu. „Výskumy ukazujú, že jedným spôsobom, ako získať nový pohľad na dnešné problémy, je intenzívny dialóg s niekým, kto má iný názor,“ dodáva Faigle.

„Spojené štáty a Veľká Británia nám nedávno ukázali, čo sa stane, keď sa konverzácia zastaví. Hoci Nemecko nie je také polarizované, keď ľudia stíchnu a odvrátia sa od seba, niečo sa v krajine zmení. A nie k lepšiemu,“ píše redakcia.

Niekoľko dní mohli čitatelia na webe zeit.de nájsť formulár s piatimi otázkami, na ktoré mohli odpovedať možnosťami áno alebo nie:

1. Prijalo Nemecko príliš veľa utečencov?
2. Malo by Nemecko opustiť euro a vrátiť sa k marke?
3. Správa sa Západ k Rusku férovo?
4. Bolo obmedzenie jadrovej energie správnym krokom?
5. Mali by mať homosexuálne páry právo uzavrieť manželstvá?

Ľudí, ktorí odpovedali na otázky a vyplnili aj svoje poštové smerovacie číslo, sa redakcia pokúsi spojiť s iným človekom v regióne, ktorý zastáva opačné postoje.

„Máme 12-tisíc prihlášok, po skontrolovaní telefónneho čísla, e-mailovej adresy a požiadania čitateľov, aby nám odpovedali, máme viac ako 5-tisíc ľudí na spárovanie.“ Novinári pošlú ľuďom, ktorí sa do experimentu zapojili, e-mailovú adresu na ich partnera do diskusie, aby si sami dohodli stretnutie.

Redakcia chce, aby sa rozhovory medzi Nemcami konali v nedeľu 18. júna o tretej popoludní. Do terénu vyšle aj viacerých reportérov, aby rozhovory mapovali. „Očakávame, že sa v nedeľu stretne minimálne 1200 ľudí,“ vraví Faigle.

Viac informácií o projekte sa dá nájsť na webe zeit.de alebo aj pod hashtagom #D17.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie