Denník N

Začína sa Euro do 21 rokov. Aké má Slovensko šance? Kto sú hviezdy? (otázky a odpovede)

Matúš Bero (vľavo) a Milan Škriniar už patria aj do seniorskej reprezentácie. Foto – archív TASR
Matúš Bero (vľavo) a Milan Škriniar už patria aj do seniorskej reprezentácie. Foto – archív TASR

V piatok večer sa v Poľsku začnú majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov a na turnaji sa predstaví niekoľko futbalistov, ktorých už teraz označujú ako hviezdy budúcnosti. Ponúkame odpovede na najväčšie otázky pred šampionátom.

Aké šance na úspech má slovenský tím?

Slovensko vyžrebovali do skupiny s tromi mimoriadne ťažkými súpermi: domácim Poľskom, Anglickom a Švédskom. Anglicko je papierovým favoritom na prvé miesto, ale ich generácia by nemala byť až taká silná ako Taliansko, Španielsko či Nemecko, preto je určite možné nad nimi vyhrať. Z troch skupín postupuje do vyraďovacej fázy (semifinále) okrem víťazov iba jeden najlepší tím z druhého miesta, preto vzhľadom na postupovú matematiku bude zrejme rozhodujúce nevyradiť sa z hry dvoma remízami s Poľskom a Švédskom. Poliaci však majú taktiež niekoľko výborných hráčov a Švédi sú obhajcami trofeje, preto duely s nimi budú mimoriadne náročné. Postup do semifinále by bol veľkým úspechom, aj keď na turnaji ako Euro do 21 rokov je možné všetko – aj to, že ho vyhrá na prvý pohľad úplný outsider.

Kto sú najväčšie hviezdy?

Medzi najväčšie hviezdy slovenského tímu patria hráči, ktorí už začali nastupovať aj za seniorskú reprezentáciu: stopér či defenzívny záložník Milan Śkriniar, v Taliansku opisovaný ako jeden z najväčších objavov sezóny. Okrem neho máme vynikajúcich futbalistov v zálohe: Matúša Bera, v súčasnosti pôsobiaceho v tureckom Trabzonspore. A hlavne Lászla Bénesa, ktorý začal na jar hrávať nemeckú bundesligu v Borusii Mönchengladbach – tá za talentovaného rodáka z Dunajskej Stredy pred rokom zaplatila vraj okolo sedem miliónov eur, čím sa stal najdrahším odchodom zo slovenskej ligy v histórii.

Prečo nehrá Duda?

So slovenským tímom mal pôvodne do Poľska cestovať aj záložník Herthy Berlín Ondrej Duda, ale ten sa po odchode z Legie Varšava do Nemecka zatiaľ nedostal do základnej zostavy a klub ho pre dlhotrvajúce zranenie na turnaj nepustil. Podľa pravidiel UEFA je to možné, pretože Euro do 21 rokov sa koná mimo asociačného termínu – aj keď je to mimoriadne zvláštne. Za Dudu však máme výbornú náhradu v Bénesovi: ktorý s 21-tkou neabsolvoval kvalifikáciu a do nominácie sa dostal až v priateľských zápasoch. Nebolo by však prekvapením, ak by sa objavil v základnej zostave.

Ondrej Duda a vpravo László Bénes počas kvalifikačného zápasu seniorskej reprezentácie v Litve. Foto – TASR

Kto je trénerom Slovenska? Aké má skúsenosti?

Slovensko doviedol na záverečný turnaj Pavel Hapal, 21-násobný československý reprezentant a bývalý záložník Bayeru Leverkusen, ktorý pred siedmimi rokmi vyhral so Žilinou ligový titul a dostal ju aj do skupinovej fázy Ligy majstrov. Ako tréner vystriedal viaceré prvoligové tímy v Česku, Poľsku a na Slovensku (okrem Žiliny aj Senicu a Nitru) a trénerom 21-tky sa stal v roku 2015. Tímy pod jeho vedením hrali vždy technický a kombinačný futbal – a presne takým sa Slovensko prezentovalo v kvalifikácii: v 8 zápasoch dalo 21 gólov.

Aké sú najväčšie hviezdy v iných tímoch?

Na Eure nastúpia viacerí hviezdni hráči. Vynikajúci tím vyslalo Španielsko, za ktoré nastúpi tvorca hry Atlética Madrid Saúl Níguez, pravý obranca Arsenalu Hector Bellerín či krídlo Realu Madrid Marco Asensio. Za Anglicko nastúpia hráči so skúsenosťami v Premier League ako obrancovia Arsenalu Calum Chambers a Rob Holding, brankár Sunderlandu Jordan Pickford alebo záložníci Southamptonu Nathan Redmond a James Ward-Prowse.

Portugalsko povedie hviezdny mladík Renato Sanches (záložník Bayernu Mníchov), Česi sa budú spoliehať na skvelého zakončovateľa Patrika Schicka, Škiniarovho klubového spoluhráča, ktorého v Taliansku prirovnávajú k Zlatanovi Ibrahimovićovi a Juventus Turín vraj finalizuje jeho prestup za 30 miliónov eur.

Za Taliansko bude chytať aj nástupca Gianluigiho Buffona Gianluigi Donnarumma, 18-ročný brankár s takmer 70 zápasmi za A-tím AC Miláno. Zaujímajú sa oňho vraj všetky európske veľkokluby a AC Miláno ho bude mať problém udržať – novú zmluvu zatiaľ odmieta a klub ho vraj aj preto uvoľnil na Euro, pre ktorý si posunul maturitu o rok.

Kto je najväčším favoritom turnaja?

Za najväčších favoritov sú považovaní Španieli, Taliani, Nemci, Portugalci a Angličania, ale na mládežníckych turnajoch často vyskočí práve niektorý z menej očakávaných celkov, napríklad Švédsko, Srbsko, domáce Poľsko či aj Česká republika a Slovensko. Šancu vyhrať má tentoraz takmer každý, outsiderom bude iba Macedónsko, ale aj to má obrovskú kvalitu a dostalo sa z prvého miesta kvalifikačnej skupiny s Francúzskom, Ukrajinou, Islandom, Škótskom a Severným Írskom.

Ktorý tím je najúspešnejší?

Z historického hľadiska Taliansko, ktoré Euro hráčov do 21 rokov vyhralo päťkrát. Nasleduje Španielsko so štyrmi výhrami a po dva triumfy má Holandsko (ktoré Slováci vyradili v kvalifikácii) a Sovietsky zväz.

Aký je formát turnaja?

Na záverečný turnaj sa kvalifikovalo jedenásť tímov, ktoré doplnili o usporiadateľa Poľsko. Dvanásť mužstiev rozdelili do troch základných skupín a do semifinále postupujú jednotliví víťazi a k nim aj najlepší tím z troch na druhej priečke. Súčasťou turnaja bude aj skúška novinky v pravidlách, podľa ktorej budú môcť tréneri vo vyraďovacích zápasoch (semifinále a finále) v prípade predĺženia použiť štvrté striedanie.

Dá sa ešte stále z týchto ME kvalifikovať na olympiádu?

Áno, tímy, ktoré sa dostanú zo skupinovej fázy, sa automaticky prebojujú aj na futbalový turnaj najbližších letných olympijských hier – tentoraz v roku 2020 v Tokiu. Nebude to však z tohto šampionátu, ale až z toho, ktorý sa o dva roky bude konať v Taliansku a San Maríne. Tam už budú reprezentovať ako výber do 23 rokov a podľa pravidiel ich môžu doplniť aj traja hráči nad tento vekový limit.

Hector Bellerin, hviezda Arsenalu, bude hrať za Španielsko. Foto – TASR/ap

Koľko stoja lístky na zápasy? V ktorých mestách sa hrá?

Lístky na zápasy sú rozdelené do dvoch kategórií. V kategórii 1 stoja 25 zlotých (6 eur) na skupinové zápasy, 30 zlotých (7 eur) na semifinále a 40 zlotých (9,50 eura) na finále; v kategórii B 15 zlotých (3,60 eura) v skupine, 25 zlotých (4,80 eura) na semifinále a 30 zlotých na finále (7 eur). Hrá sa v šiestich poľských mestách – Lublin, Kielce, Gdynia, Bydgoszcz, Krakov a Tychy. Krakov hostí aj finále a jeden semifinálový zápas, v Tychy sa bude konať druhý semifinálový zápas.

Sú nejaké legendy medzi trénermi?

Talianov vedie bývalý defenzívny záložník Interu Miláno Luigi Di Biagio (31 duelov za Taliansko), Španielsko trénuje niekdajší stredopoliar Barcelony aj Realu Madrid Albert Celades (štyri štarty za Španielsko) a Nemecko 25-násobný reprezentant Stefan Kuntz. Inak ide väčšinou o trénerov bez nejakých väčších hráčskych skúseností, možno ešte s výnimkou Hapala.

Pri ktorých slovenských futbalistoch sa hovorí o záujme zahraničných klubov?

O prestupe zo slovenskej ligy by mohlo reálne uvažovať niekoľko z nich: brankár Spartaka Trnava Adam Jakubech, o ktorého mala záujem talianska Atalanta. Ponuku na stopéra Denisa Vavra zo švédskeho Malmö v hodnote približne 1,5 milióna eur Žilina nedávno odmietla, záujem by mohol byť aj o ďalšieho Žilinčana – pravé krídlo Nikolasa Špaleka.

Slováci si na Eure do 21 rokov zahrali len v roku 2000. Ako sa potom tá generácia uchytila?

Z vtedajšieho tímu sa viacerí stali oporami seniorskej reprezentácie v ďalších rokoch – najmä brankár Kamil Čontofalský, obrancovia Radoslav Zabavník, Vratislav Greško či Martin Petráš, záložníci Peter Hlinka, Marek Mintál, Karol Kisel či zakončovateľ Szilárd Németh. Petráš a Zabavník si dokonca o desať rokov zahrali aj na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike pod vedením Vladimíra Weissa st., Mintál bol v roku 2005 najlepším strelcom nemeckej budnesligy. Vrcholom tejto generácie sa stala kvalifikácia na MS 2006, kde Slovensko vypadlo v kvalifikácii proti Španielsku po výsledkoch 1:5 a 1:1.

Ako prebiehala kvalifikácia? Aké výkony v nej Slováci podávali?

Slovensko bolo v ťažkej kvalifikačnej skupine s Holandskom či Tureckom a po prvom zápase sa zdalo, že to s postupom bude mať veľmi náročné, keďže v Bielorusku prekvapujúco prehralo 0:1. Potom však predviedlo víťaznú sériu: dvakrát porazilo favorizované Holandsko s Nathanom Akem či Vincentom Janssenom (4:2 a 3:1), Cyprus, doma Bielorusko a s Tureckom v Myjave zvíťazilo dokonca 5:0 a v odvete v Alanyi remizovalo 1:1. Pred druhým Holandskom malo pohodlný náskok päť bodov. Mužstvo ťahal najmä päťgólový Adam Zreľák, ktorý sa však teraz vracia po dlhšom zranení a zatiaľ sa po prestupe zo Slovana do českého Jablonca výraznejšie nepresadil.

Nominácia Slovenska

brankári: Adrián Chovan, Adam Jakubech, Marek Rodák
obrancovia: Lukáš Skovajsa, Tomáš Huk, Ľubomír Šatka, Denis Vavro, Róbert Mazáň, Branislav Niňaj, Martin Valjent, Milan Škriniar
stredopoliari: Nicolas Špalek, Miroslav Káčer, Martin Chrien, Jaroslav Mihalík, Lukáš Haraslín, Stanislav Lobotka, Matúš Bero, Albert Rusnák, László Bénes
útočníci: Pavol Šafranko, Adam Zreľák, Tomáš Vestenický
tréner: Pavel Hapal

Program Slovákov

16. júna: Poľsko – Slovensko (20.45, Lublin)
19. júna: Slovensko – Anglicko (18.00, Kielce)
22. júna: Slovensko – Švédsko (20.45, Lublin)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie