Denník N

Roky sme chceli očkovanie proti rakovine, teraz sa neočkujeme a zbytočne zomierajú mladé ženy

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Očkovanie a preventívne prehliadky by podľa lekárov mohli zachrániť takmer všetky ženy, ktoré dnes zomierajú na rakovinu krčka maternice. Ročne ich zomrie dvesto.

Štyria z piatich ľudí majú v tele aspoň raz za život HPV vírus. Až tretina ľudí ho získa počas prvého sexu a ostatní v priebehu života s ďalšími partnermi. Hoci ho väčšina ľudí prekoná bez toho, aby o ňom vôbec vedela, asi desiatim percentám ľudí spôsobuje zdravotné problémy.

Vírus môže aj zabíjať. Na rakovinu krčka maternice zomierajú najmä mladé ženy – a často. Na tento typ rakoviny na Slovensku každý druhý deň zomrie jedna žena. Zvyčajne má tridsaťpäť až päťdesiatpäť rokov. Lekári zdôrazňujú, že zväčša ide o aktívne ženy, ktoré pracujú a vychovávajú dospievajúce deti.

„Máme rakovinu v rodine, babka sa z toho dostala, sesternica umrela, ostali po nej tri deti,“ zdôveruje sa žena na diskusnom fóre a pridáva sa ich mnoho. „Mne zomrela pred tromi rokmi sestra na rakovinu krčka maternice, zostali po nej štyri deti,“ píše ďalšia.

Hoci sa HPV vírus spomína najmä v súvislosti so ženami a s rakovinou krčka maternice, nositeľmi sú aj muži, ktorým takisto spôsobuje rôzne druhy ochorení, napríklad rakovinu penisu. U oboch pohlaví môže vírus prerásť do rakoviny krku, análneho otvoru, polypov dýchacích ciest alebo genitálnych bradavíc.

Slováci vakcínu ignorujú

Proti HPV vírusu vo svete očkujú už desať rokov. Na Slovensku sú však stále zaočkované maximálne tri percentá ľudí.

„Celé roky svet hľadal vakcináciu proti rakovine, a teraz, keď ju máme, hľadáme argumenty, prečo a ako ju nepreplatiť,“ hovorí Pavol Jarčuška zo Slovenskej spoločnosti infektológov.

V susednom Česku poisťovne preplácajú celú sumu vakcíny pre dievčatá do 13 rokov. Zaočkovanosť trinásťročných dievčat je u našich susedov asi 60 percent. V Rumunsku vakcíny plne hradia.

Výskyt rakoviny krčka maternice u nás a v EÚ

Výskyt rakoviny krčka maternice v rokoch 1980 až 2013: Slovensko (červená), EÚ (zelená), členské krajiny EÚ spred rozšírenia v roku 2004 (modrá). Zdroj – European Health for All Database (HFA-DB)

„Madeleine Albrightová, ktorá sa v tejto oblasti aktívne angažuje, presvedčila manželku rumunského prezidenta, že očkovanie treba a Rumuni ho dnes plne hradia pre chlapcov aj dievčatá,“ hovorí predseda Slovenskej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti profesor Ján Danko, ktorý je zároveň aj zakladajúcim členom novovzniknutej edukačnej a diskusnej platformy HPV College na Slovensku. Pomocou nej by chceli odborníci z viacerých oblastí čo najkvalitnejšie a najzrozumiteľnejšie informovať lekárov aj pacientov o prevencii pred HPV infekciou.

„Benefit z očkovania sa ukáže o 15 až 20 rokov. Žiadna politická strana z toho nemá okamžitý výsledok. Keď zvýši mzdy o 50 eur, ľudia tlieskajú,“ vysvetľuje Danko.

Za posledných desať rokov sa tento typ očkovania stal súčasťou programov povinných očkovaní takmer v celej Európe. Slovensko je jednou z posledných krajín, ktorá ho do programu nezaradila.

Cena vakcíny je od 60 do 150 eur. Lekári navyše pozorujú, že aj ľudia, ktorí boli zaočkovaní pred vyše desiatimi rokmi, sú stále chránení a nemusia ísť na preočkovanie. Po vakcinácii teda zrejme získajú doživotnú imunitu voči vírusom obsiahnutým vo vakcíne.

Slovenské poisťovne preplácajú desať percent z ceny najlacnejšej vakcíny na trhu. Tou je Cervarix, ktorá stojí 62,90 eura a očkuje sa ňou proti dvom najagresívnejším onkovírusom HPV 16 a 18. Okrem nej je tu aj vakcína Silgard, ktorá stojí 106,51 eura. Táto vakcína ochráni aj pred ďalšími dvoma typmi HPV vírusu 6 a 11, ktoré spôsobujú bradavice.

Poisťovňa Union poskytuje na obe tieto vakcíny svojim poistencom od 13 do 15 rokov zľavu 50 percent.

Úmrtnosť na rakovinu krčka maternice na Slovensku a v EÚ

Úmrtnosť na rakovinu krčka maternice v rokoch 1970 až 2014: Slovensko (červená), EÚ (zelená), členské krajiny EÚ spred rozšírenia v roku 2004 (modrá). Zdroj – European Health for All Database (HFA-DB)

Ročne by zachránili asi 200 žien

Podľa lekárov dokáže očkovanie znížiť výskyt rakoviny, ktorú vírusy HPV spôsobujú, až o 90 percent. Takéto výsledky sú viditeľné napríklad v Austrálii a škandinávskych krajinách, kde je zaočkovaných veľké množstvo ľudí.

Z 200 žien, ktoré u nás ročne zomrú na rakovinu krčka maternice, by v ideálnom prípade zostalo len dvadsať.

Vakcína je najúčinnejšia u mladých ľudí pred prvým pohlavným stykom. Lekári však očkovanie odporúčajú v každom veku. Dokáže totiž ženy a mužov ochrániť pred tým, aby sa vírusom opätovne infikovali.

Keď sa človek vírusom nainfikuje, nezostáva mu nič iné, len čakať, či vírus sám vymizne, alebo prerastie do infekcie a neskôr do rakoviny.

Z tohto dôvodu sa u mužov vôbec nezisťuje prítomnosť vírusu. Nevedia ho totiž z jeho tela nijak odstrániť a podozrivé zmeny na pohlavných orgánoch alebo v ich okolí si muži vedia odsledovať sami.

Pri ženách je to ťažšie, žiadny spôsob samovyšetrenia krčku maternice pre ženy neexistuje.

Po infikovaní sa vírusom a jeho vymiznutí človek nezískava imunitu. Tú je možné nadobudnúť len vďaka očkovaniu.

Nechodíme na preventívne prehliadky

Vakcína však nie je jediným spôsobom, ktorým sa dá úmrtnosť na toto ochorenie výrazne znížiť. Od infikovania sa vírusom až po rozvinutie rakoviny zvyčajne ubehne 10 až 15 rokov. Na preventívnej prehliadke vie gynekológ spozorovať zmeny na krčku maternice, urobiť žene skríning a ďalšie vyšetrenia ešte pred rozvinutím rakoviny.

Rakovina krčka maternice sa dá v skorých štádiách pomerne jednoducho liečiť. Na preventívne prehliadky ku gynekológovi u nás však dlhodobo chodí menej ako tretina žien.

Lekár vie veľmi skoro spozorovať zmeny na krčku, ktoré pri rýchlej liečbe alebo zákroku nemusia vôbec prerásť do rakoviny.

Gynekológovia sa pritom sťažujú, že ženy k nim často prichádzajú už neskoro. Často mesiace až roky po tom, čo sa u nich objavili prvé gynekologické problémy, ako je nezvyčajný výtok alebo krvácanie mimo menštruácie.

„Dlhé roky robím medicínu, ale nerozumiem, prečo žena nepríde na vyšetrenie. Keď vás pichne pri srdci, okamžite idete za internistom. Mnohé ženy radšej chodia mesiace s vložkami, otravuje ich to, ale za gynekológom neprídu,“ hovorí profesor Ján Danko.

Uznáva, že gynekologické vyšetrenie nepatrí k tým najpríjemnejším, nemyslí si však, že dôvodom je odpor k prehliadke alebo ostych pred lekármi. „Aj v krajinách, ktoré sú rýdzo katolícke, ako Španielsko, Portugalsko, Taliansko, podstupuje pravidelné skríningy vyše 50 percent žien. Je to neporovnateľné,“ tvrdí profesor Danko. „V počte žien, ktoré chodia na gynekologické preventívne prehliadky, sme v Európe na chvoste.“

Podľa zákona majú ženy od 23 do 64 rokov právo na pravidelný skríning rakoviny krčka maternice každé tri roky. Ak však lekár spozoruje problém, môže vzorky z krčka poslať na analýzu aj častejšie.

Lekári navyše upozorňujú, že ochorenia môže výrazne zvýšiť aj časté striedanie sexuálnych partnerov a fajčenie.

Ako ženy dostať na prehliadky?

Poisťovňa Union posiela svojim osemnásťročným poistenkyniam pozvánku na prvú preventívnu prehliadku u gynekológa. Prehliadku pripomína aj ženám, ktoré ju dlhodobo zanedbávali a majú viac ako 45 rokov.

Ak navyše určité percento pacientiek chodí na pravidelné prehliadky, odmeňujú príplatkom aj gynekológov.

Poisťovňa Dôvera svojim poistencom preventívne prehliadky pripomína esemeskami a e-mailovými notifikáciami. „Poprosíme pripomenúť všetkým vašim čitateľom, že prevencia sa začína uvedomením si zodpovednosti za vlastné zdravie, nie výzvami lekárov,“ odkazuje hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Všeobecná zdravotná poisťovňa a poisťovňa Union sa svojich poistencov snažia za preventívne prehliadky odmeňovať drobnými darčekmi alebo žrebovacími súťažami.

Ministerstva zdravotníctva sme sa spýtali, či sa nejako snaží zvýšiť počet žien na preventívnych prehliadkach u gynekológa. „Ministerstvo zdravotníctva aktívne komunikuje a apeluje na to, aby ľudia chodili na prevenciu,“ odpísala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Na otázku, či v budúcnosti štát plánuje vakcínu proti rakovine krčka maternice preplácať v plnej výške, odpovedala Eliášová veľmi všeobecne. „Ministerstvo zdravotníctva je otvorené konštruktívnej odbornej diskusii a na základe výsledkov pristúpi k rozhodnutiu.“ Na základe akej diskusie a akých výsledkov, však nechcela špecifikovať.

V zákone, ktorý ženám garantuje bezplatné vyšetrenie rakoviny krčka maternice, sa spomína, že skríningy má vyhodnocovať Referenčné skríningové centrum. A hoci je v zákone už desať rokov, dodnes neexistuje. Hovorkyňa ministerstva tvrdí, že ho majú vybudovať ako súčasť Národného onkologického programu. „Ministerstvo zdravotníctva túto oblasť aktívne rieši a pracuje na podrobnostiach celoplošného skríningu,“ ubezpečuje Eliášová.

Rakovina nielen na krčku, ale aj v ústach

HPV vírus sa označuje za pohlavne prenosné ochorenie. Mnohí si pri tom predstavia len pohlavný styk. Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška však upozorňuje, že sa to týka aj ďalších druhov sexu.

„Tínedžeri si myslia, že orálny sex je úplne bezpečný. Orálnym sexom sa pritom dajú preniesť všetky pohlavne prenosné choroby a aj HPV vírus,“ varuje Jarčuška.

Viac ako polovica nálezov rakoviny v ústnej dutine je podľa neho spôsobených HPV vírusom.

Niektoré druhý vakcín pritom dokážu ochrániť aj pred týmito formami rakoviny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie