Denník N

Psychologičky, ktoré kritizovali ústredie práce za Čistý deň, prepustili

Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník
Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník

Katarína Hatráková, ktorá opísala, že v Čistom dni panuje strach, už na ústredí práce nepracuje. Rovnako tam už nepracuje ani jej kolegyňa, ktorá sa jej zastala. Ústredie sa bráni, že to s mediálnymi vystúpeniami nesúvisí.

V resocializačnom centre Čistý deň vládne strach, povedala v rozhovore pre Postoj.sk psychologička z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Katarína Hatráková v marci tohto roku. Od konca roka 2015 až do prvých mesiacov roka 2016 robila v zariadení kontrolu podnietenú prípadom Natálie, ktorá vraj bola sexuálne zneužívaná.

Teraz už Hatráková pre ústredie práce nepracuje. O tom, že ju vyhodili, informoval portál Postoj.sk. Zrušili jej pracovné miesto.

Na ústredí už nepracuje ani psychologička Zuzana Hradileková, ktorá sa kolegyne zastala a opísala v rozhovore pre Denník N jej ovplyvňovanie. Informácie Denníku N potvrdilo ústredie práce.

Ústredie: S vyjadreniami to nesúvisí

„Ústredie zrušilo pracovné miesta na polovičný úväzok. Išlo o organizačnú zmenu, ktorá sa dotkla troch zamestnancov na polovičný úväzok,“ napísalo v stanovisku ústredie práce. Dve z týchto troch pracovníčok boli práve psychologičky, ktoré ústredie kritizovali.

Organizačnú zmenu podľa riaditeľky kancelárie generálneho riaditeľa ústredia Jany Lukáčovej navrhovali a pripravovali už pred vyjadreniami psychologičky Hatrákovej pre médiá. „Bola vykonaná v súlade so zákonom, riadne prerokovaná so samotnými zamestnancami aj s odborovou organizáciou. Nijako nesúvisela s vyjadreniami zamestnankyne pre médiá, čo, ako veríme, aj sama potvrdí,“ vyhlásila Lukáčová.

Škrtanie správy a nátlak

Hatráková ešte v marci pre Postoj povedala, že už počas kontroly našla pochybenia a zarazil ju aj spôsob komunikácie. „Mohli sme komunikovať len s vedením Čistého dňa, pričom bol problém dostať sa k akýmkoľvek zamestnancom. Niekoľko týždňov trvalo, kým som si s vedením vykomunikovala, že by som ako psychologička potrebovala hovoriť s ich psychológom,“ povedala vtedy pre Postoj.

Naznačila, že vedenie ústredia práce malo snahu, aby bola kontrola len formálna. Hovorila aj o snahách o manipuláciu od manželov Tománkovcov, ktorí zariadenie vedú.

Ústredie práce bolo po jej vyjadreniach „prekvapené“. „Spôsob komunikovania osobných postojov pri takej vážnej téme, aj keď už v súčasnosti nie je výnimočný, nás zo strany zamestnankyne ústredia prekvapil,“ napísalo v marci ústredie práce.

Hatráková bola podľa nich súčasťou kontrolnej skupiny ústredia, podieľala sa na príprave protokolu, podpísala ho a ním disponovalo ministerstvo pri rozhodovaní o začatí správneho konania.

Hovorila o zásahoch zhora

Psychologičky Hatrákovej sa neskôr zastala jej kolegyňa Zuzana Hradileková, ktorá pre ústredie práce pracovala osem rokov. Hradileková nebola súčasťou kontrolnej skupiny, sedela však s Hatrákovou v jednej kancelárii. V rozhovore pre Denník N opísala, ako vedenie škrtalo v správe o Čistom dni a ako na Hatrákovú vyvíjali nátlak.

„Celá kontrola nemala dobrý priebeh. Ešte počas nej kolegyňa chcela, aby tam šiel aj právnik, čo sa nestalo. Najhoršie momenty prišli až po skončení kontroly. Na základe svojich pozorovaní a z toho, ako vykonala kontrolu z psychologickej stránky, napísala správu, ktorú jej však nariadili zmeniť. Prišla do kancelárie, bola veľmi nešťastná, pretože jej správa bola označená za neprijateľnú. Vtedajšia riaditeľka sekcie rodiny Viera Miklášová ju podľa nej nútila vyškrtať alebo pozmeniť vety v správe,“ povedala v rozhovore.

Jej kolegyňa mala podľa nej strach. „Videla som ten strach, neistotu, bola v tom sama. Dnes sa ľudia pýtajú, prečo s tým prichádza až teraz, veď mohla o tom hovoriť. No nemohla. To bola úplná strata dôvery voči ľuďom, ktorí jej nariadili kontrolu. Jej nadriadení všetko predsa vedeli a teraz sú prekvapení? Ešte aj na jeseň, keď kauza vypukla v médiách, sa konalo niekoľko stretnutí s najvyšším vedením. Chodila odtiaľ rozčúlená, že sa to stále snažia kryť,“ povedala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie