Denník N

Treba zrušiť sociálku?

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Najhoršie, čo mohol úrad po sebe zanechať, sú pochybnosti, či mal byť vôbec privolaný.

To, že osamelá matka sa nedokáže, nevie, nechce postarať o deti, je nepochybne jav prítomný, odkedy je ľudstvo ľudstvom. V takých prípadoch sa vždy komunita postarala, ako len vedela. Rovnako sa komunita stará aj dnes, použije pri tom cit aj rozum, ale občas s úžasom zisťuje, že sociálnoprávnu ochranu v našom štáte má proti sebe, nie vedľa seba.

V živote dieťaťa sa vyskytujú dvaja zásadní profesionáli schopní zistiť jeho ohrozenie: učiteľ a lekár. Lucia Kročáková, ktorá opísala svoju trpkú skúsenosť so „sociálkou“ (úradom práce, sociálnych vecí a rodiny), je učiteľka. Blog ani rozhovor neposkytujú toľko informácií, aby sa dali dopodrobna ohodnotiť všetky postupy (učiteľke ako pre úrady periférnej osobe napríklad chýbajú akékoľvek informácie o súdnom konaní), ale priestoru na pochybnosti je stále dosť.

V skratke: učiteľky malej školy sledovali zhoršujúcu sa situáciu v rodine. Keď sa prevalilo, že matka troch detí sa opíja a nestará sa o ne, rozhodli sa po určitom váhaní kontaktovať orgány určené pre ohrozujúce situácie. Súčasne boli ochotné postarať sa o deti (s výnimkou hendikepovaného syna, na čo si netrúfli) a aj to chvíľu s požehnaním svojej okresnej sociálky robili.

Detský domov automaticky

Potom sa do veci vložil úrad z iného okresu, lebo miestna príslušnosť. Matke dal najprv šancu, a keď tým spôsobil ďalšiu ohrozujúcu situáciu, deti putovali do vzdialeného detského domova. Na učiteľkinu snahu o náhradnú osobnú starostlivosť na rozdiel od prvého úradu reagoval záporne. Učiteľka má výčitky svedomia, že deti skončili v detskom domove, chodí ich navštevovať sto kilometrov ďaleko a stále netuší, čo mohla spraviť lepšie.

Učiteľka žiadnu chybu nespravila. Nedá sa celkom vylúčiť, že dané rozhodnutie je naozaj najlepšie, aké sa dalo spraviť, určite však nie je výsledkom najlepších postupov.

Po prvé, tempo. „… bol večer a síce [policajti] upovedomili aj sociálny úrad, pracovníčky povedali, že prídu až ráno.“ To je rovnako nemysliteľné ako predstava, že vás v urgentnej situácii odmietnu policajti či hasiči, s jediným rozdielom: na sociálku sa nemáte kde sťažovať.

Ústav je posledné riešenie

Po druhé, hodnotenie situácie. Vyzerá to ako dilema: náhradná osobná starostlivosť, kde deti nie sú pod jednou strechou, alebo ústavná, kde sú pod jednou strechou len úradne, ale reálne tiež nie. Učiteľka správne cítila to, čo vraví aj zákon: ústavná starostlivosť je až posledné riešenie a fakt, že u nás je stále automaticky prvou voľbou, na tom nič nemení. Súd je dokonca povinný skúmať, či neexistuje možnosť náhradnej osobnej či pestúnskej starostlivosti.
Ako to skúmal v tomto prípade, si môžeme vo voľnom čase predstavovať všetci, ale isté je, že o učiteľkinej snahe by sa mohol dozvedieť len telepaticky, lebo vďaka nesúhlasu sociálky druhého okresu neboli papiere zatiaľ vôbec podané.

Rozhoduje úrad namiesto súdu

A to je po tretie: úrady práce rozhodujú namiesto súdov, ktoré ich nevypočúvajú kriticky ako bežných účastníkov, ale pokladajú za svoju predĺženú ruku. Máte miesto? Okej, rozhodli sme. Čo ak bolo miesto aj bližšie? Vzhľadom na lokáciu je možné, že áno, a navyše umiestňovanie podľa voľných miest sa už neraz kritizovalo, lebo to nie je zákonite v najlepšom záujme dieťaťa, len v najlepšom záujme úradu.

Niet pochýb, že rozhodovanie je automatizované a nezvažujú sa všetky možnosti. Mašinéria sa ťažko rozbieha a brzdnú dráhu má ako Titanic. Šitie riešení na mieru sa nekoná, zato vystupuje nepriateľsky voči ľuďom, s ktorými by mala spolupracovať. Úplne najhoršie, čo sa úradu podarilo, bolo nechať Luciu Kročákovú v pochybnostiach, či vôbec mala kontaktovať políciu a úrad. Ak jej úradníčka ako učiteľke s úprimným záujmom o deti, ako záchrankyni, ako záujemkyni o náhradnú osobnú starostlivosť, ako občanovi povie, že ďalej to už nie je jej starosť, je to jednoducho nehoráznosť.

Občas niekto „zo systému“ povie, že treba zrušiť celú sociálku, dva roky sledovať, čo sa stane, a nestalo by sa nič. Komunita by sa postarala tak, ako sa chystala aj v tomto prípade.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie