Denník N

Koniec v troch štvrtinách mandátu

Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf ÚPN nie je nenahraditeľný, ale dôvody, prečo by mal odísť, zatiaľ navrhovatelia formulovali vágne.

Novela zákona, ktorý má z pos­tu šéfa ÚPN dostať Ondreja Krajňáka, sa vďaka hlasom takmer všetkých koaličných poslancov dostala do druhého čítania. Dúfajme, že teraz budú mať poslanci viac času porozmýšľať nad dôvodmi, ktoré predkladatelia uvádzajú.

Tie dnešné – spory v správnej rade, využívanie externých právnikov, „nedostatky v hospodárení“ či „závažné nedostatky pri výkone funkcie“ – totiž zatiaľ formulujú tak vágne, až to môže vytvárať dojem, že majú len zakryť niečo vážnejšie.

Možno snahu utlmiť činnosť organizácie, ktorá sa po odchode bývalého riaditeľa Petranského okrem iného vyrovnáva s obdivovateľmi extrému vo svojich radoch, nebojí sa ísť do súdnych sporov vo veciach, ktoré skúma, a vrátila sa k svojmu poslaniu, ktoré nie je pre všetkých príjemné. Ale to sú len špekulácie.

Keď Slotova SNS navrhla v roku 2008 ústav rovno zrušiť za to, že si „neplní spoločenské poslanie“, z návrhu trčala pomsta za to, že ÚPN krátko predtým zverejnil dokumenty o Slotových kriminálnych eskapádach v Rakúsku. Dnes to nie je také drsné ani očividné, ale aj tak nie je jasné, prečo má zlé vzťahy v správnej rade a Krajňákovu povahu riešiť zákon.

Kým účasti SNS v tejto snahe sa nemožno čudovať, Smer predsa len trochu prekvapil. Strana síce činnosť ÚPN nijako neoslavovala, ale ani nahlas nezavrhovala. V roku 2012 do čela ústavu nenominovala nikoho, potom prekvapivo navrhla Juraja Kalinu, ktorého však takmer okamžite stiahla, a nakoniec prišla práve s Krajňákom. No podobne ako v prípade smeráckeho nominanta na čele RTVS Václava Miku, aj Krajňák sa strane zrazu znepáčil a aj jeho zrejme nahradí niekto, povedzme, vnímavejší.

No úplne najzarážajúcejší je postoj Mosta-Híd, ktorý doteraz výhrady taktiež nepomenovával, len sa zrazu v troch štvrtinách Krajňákovho mandátu postavil proti nemu.

Samozrejme, šéf ÚPN nie je nenahraditeľný, vraj si s mnohými nerozumie, ale nečakané a nedostatočne vysvetlené politické zásahy spolu s večným provizóriom, v ktorom sa organizácia nachádza, jej nepridajú ani na efektivite, ani na dobrých vzťahoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie