Denník N

Bugár otáča: Pre Miku nechce rozbíjať koalíciu, nevylučuje ani hlasy pre Rezníka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vylúčiť sa nedá nič, odpovedal Béla Bugár na otázku, či Most-Híd vie zaručiť, že nebude hlasovať za Jaroslava Rezníka, ktorého doteraz označoval za neakceptovateľného.

„Ak má byť teraz zvolený kandidát, môže to byť len pán Rezník, inak bude nová voľba,“ predpovedá Béla Bugár, čo sa stane v druhom kole voľby riaditeľa RTVS v utorok.

Most-Híd v druhom kole voľby šéfa RTVS nepodporí Václava Miku. „Rozbíjať si koalíciu kvôli pánovi Mikovi určite nebudeme,“ vyhlásil Béla Bugár. Na opakované otázky novinárov, či si vie predstaviť, že poslanci Mosta nakoniec zahlasujú za Rezníka, Bugár povedal, že vylúčiť sa nedá nič.

Bugár povedal, že chce rokovať v klube Mosta-Híd, s koaličnými partnermi aj samotnými kandidátmi, teda najmä s Rezníkom. Most chce záruky, že by vo funkcii neobmedzoval národnostné vysielania v rozhlase či televízii, čo mu vyčítali v minulosti, keď šéfoval rozhlasu.

Bugárov osobný názor navyše je, že by poslanci klubu nemali dostať voľnú ruku a strana by mala mať spoločný postoj.

Video: Ako Béla Bugár otočil a pripúšťa aj hlasy pre Rezníka
autorka: Martina Koník

Dohoda s opozíciou padla

Most-Híd by zrejme chcel od Rezníka aj ďalšie záruky, napríklad že by spravodajstvo RTVS pod Rezníkom bolo nezávislé.

Rezník Mostu-Híd ústupky de facto sľubuje už vo svojom projekte. Menšinovému okruhu venoval pomerne výraznú pasáž, presadzuje napríklad posilnenie pokrytie Rádia Patria.

„Je nevyhnutné vytvárať v spoločnosti také prostredie, ktoré utužuje väzby medzi majoritným národom a národnosťami a etnickými skupinami. Lepším vzájomným poznaním sa tvorí komfortnejší svet,“ píše Rezník vo svojom projekte.

Jaroslav Rezník. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bugár spolu s podpredsedom parlamentu Andrejom Hrnčiarom kritizovali opozíciu, podľa nich si strelila do vlastnej nohy. „Hovorili sme s nimi o tom, že rešpektujeme fakt, že naši koaliční partneri nechcú, aby sme podporili pána Miku,“ vysvetľoval Bugár.

„Zároveň sme hovorili, že si vieme predstaviť pána Ruttkaya, alebo dokonca aj pani Ťapákovú. Opozícia hovorila, že Ruttkay by bol dobrý, ale nakoniec to na poslednú chvíľu zmenili, načo veľká väčšina nášho klubu hlasovala voľne za pána Miku.“

S opozíciou o podpore Ruttkaya rokoval Hrnčiar, stretával sa vraj najmä s Borisom Kollárom (Sme rodina). „Dohodli sme sa, aby sa netrieštili hlasy, a keďže je pre nás podstatné, aby do druhého kola postúpil niekto iný ako Mika, že dáme hlasy Ruttkayovi.“

Na prvý krát Rezníka nezvolili

Denník N o vznikajúcej dohode hlasovať za Michala Ruttkaya písal v utorok. Za Mikom sa však rozhodla jasne stáť skupina poslancov okolo Miroslava Beblavého a postupne aj ďalší opoziční poslanci, takže neskôr stratila zmysel.

Ruttkay nakoniec získal len 5 hlasov, Ťapáková iba jeden. Nemohol ich teda voliť ani celý klub Mosta-Híd, ktorý má 15 poslancov.

Jaroslav Rezník včera v prvom kole voľby získal 73 hlasov a víťazstvo mu ušlo len o jeden hlas. Celkovo totiž hlasovalo 147 poslancov, víťaz potreboval nadpolovičnú väčšinu prítomných, teda potreboval 74 hlasov.

V druhom kole sa stretne so súčasným riaditeľom Václavom Mikom, ktorý dostal 53 hlasov. Prevažne od opozičných poslancov, pred voľbou sa ho však chystalo podporiť aj niekoľko poslancov koaličného Mosta-Hídu.

Poslanec SaS Martin Poliačik považuje postoj Mosta-Híd za zvláštny, pripomína tvrdú kritiku Rezníka od poslanca Františka Šebeja (Most-Híd).

„Mal som pocit, že Most-Híd očakáva od RTVS napĺňanie služby verejnosti,“ povedal. „História pána Rezníka je skôr o napĺňaní služby Vladimírovi Mečiarovi. Aj preferencie pána Fica a pána Danka, z ktorých prvý by mal rád provládne médium a druhý dokonca niečo ako národného vysielateľa, smerujú skôr k posilňovaniu politického vplyvu v RTVS.“

O dohode na Ruttkayovi Poliačik osobne nevedel? „Neviem, že by takýto signál bol, neviem to spätne vyhodnotiť. Podľa mňa sa opozícia priklonila k najlepšiemu kandidátovi.“

Veronika Remišová (OĽaNO) vraví, že opozícia sa pri voľbe riaditeľa RTVS zachovala principiálne a nie politicky. „Nevidím dôvod, prečo by sa mala opozícia koordinovať s pánom Bugárom pri voľbe riaditeľa RTVS. Boli by sme radšej, keby sa s nami Most-Híd koordinoval skôr pri odvolávaní pána Kaliňáka či pri kauze Bašternák.“

Výmena s Maďaričom o kotlebovcoch

Odkaz Mostu ešte pred tlačovkou poslal minister kultúry a podpredseda Smeru Marek Maďarič v odpovediach na otázky, ktoré mu ráno zaslal Denník N. „Z môjho pohľadu pre Václava Miku hovoria nielen výsledky jeho práce, ale aj istota, že by nebol zvolený hlasmi kotlebovcov. Myslím si, že riešenie tohto problému má dnes v rukách predovšetkým Most-Híd,“ povedal Maďarič.

„Verejné vyjadrenie názoru, že Václava Miku považujem za najvhodnejšieho kandidáta, považujem za dostatočné na to, aby bolo pre poslancov súčasťou ich rozhodovania, a nič iné v tomto zmysle robiť nebudem. Zároveň jasne deklarujem, že budem rešpektovať rozhodnutie poslancov, koho zvolia.“

Jaroslav Rezník a Michal Ruttkay. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bugár v reakcii na Maďariča povedal, aby presviedčal v prvom rade poslancov Smeru. „V momente, ak Smer povie, že nemá problém s pánom Mikom, potom môžeme spoločne presviedčať Slovenskú národnú stranu. Ak to neurobí, je to len odkaz.“

Pre Smer sa nič nemení, vraví predseda poslaneckého klubu Ficovej strany Martin Glváč. „Naše stanovisko je jasné. My volíme pána Rezníka. Z týchto dvoch kandidátov je pre nás výhodnejší pán Rezník, aj keď musím povedať, že pred piatimi rokmi bol pán Mika zvolený len vďaka hlasom Smeru.“

Postoj ministra kultúry Glváčovi neprekáža. „V rozhovoroch, ktoré sme mali aj na úzkom vedení, pán podpredseda Maďarič povedal, že na čele RTVS by si vedel predstaviť aj pána Miku, aj pána Rezníka. My sme sa rozhodli pre pána Rezníka. Nemám pocit, že by sme na tom mali niečo meniť.“

Pred voľbou sa k Mikovi veľmi nepriamo prihlásil napríklad poslanec Mosta-Híd František Šebej, ktorý ostro kritizoval Rezníka a medzi riadkami odmietol aj Michala Ruttkaya – poznámkou, že jeho neohúri pekný powerpoint.

Ruttkayova prezentácia vízie RTVS formálne a graficky vyčnievala. Ruttkay je zakladateľom veľkej reklamnej agentúry Creo/Young & Rubicam.

Čo Most hovoril pred prvým kolom

Pred prvým kolom voľby Most-Híd Jaroslava Rezníka tvrdo odmietal. Bugár ešte v utorok v parlamente zopakoval, že Rezník je neakceptovateľný.

Zlá povesť Rezníka súvisí so skúsenosťami maďarských politikov s jeho pôsobením na čele Slovenského rozhlasu (1997 – 2005), kam sa dostal teda ešte za vlády Vladimíra Mečiara. Vyčítali mu údajné snahy o zrušenie menšinového okruhu Rádio Patria v tomto období.

Rezník na verejnom vypočutí odmietol, že by takéto plány vtedy naozaj mal. Súčasný šéf Patrie Attila Lovász však Denníku N v rozhovore povedal, že Patria na sklonku Rezníkovej éry „nebola v dobrej kondícii“.

František Šebej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na verejnom vypočutí v máji sa zasa do Rezníka pustil poslanec koaličného Mosta-Híd František Šebej. Pripomenul mu, že rozhlas za jeho éry končil každý rok v strate a strácal poslucháčov. „Nie som presvedčený o vašej kompetencii v otázke hospodárenia,“ povedal Rezníkovi.

Šebej pripomenul aj jeho kroky v TASR, konkrétne uzatvorenie zmluvy s agentúrou Sputnik, ktorú poslanec Mosta-Híd nazval propagandistickou, či zmluvu agentúry, podľa ktorej získala polovicu portálov Teraz.sk a Tablet.tv firma blízka spoločnosti Slavia Capital.

Šebej varoval pred Rezníkom ešte aj v rozprave k voľbe riaditeľa RTVS vo štvrtok. „Najväčšiu šancu stať sa riaditeľom RTVS má muž, ktorý uzatvoril zmluvu s ruskou agentúrou Sputnik,“ hovoril v pléne. „To nie je normálna agentúra, podlieha ruskej spravodajskej službe a jej jediným cieľom je rozbiť naše demokratické zriadenie.“

Bugár v utorok dokonca varoval, že zvolenie Rezníka cez odpor Mosta-Híd bude mať dohru v podobe ďalších personálnych hlasovaní. „Po prvý raz vyskúšame, či je schopnosť vnímať požiadavku koaličného partnera,“ odpovedal vtedy. „Ak nebude, tak pri ďalších personálnych voľbách už budeme musieť postupovať inak.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie