Denník N

Sólymos: Nemáme len Vrakuňu, je tu 1 400 environmentálnych záťaží

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) vysvetľuje, prečo nemení projekt uzavretia skládky v bratislavskej časti.

V roku 2002 bol vydaný zákaz používania studní, lebo sa vedelo, že tam je problém. Prečo sa odvtedy nič neurobilo?

Mal by to riešiť štát a neviem, aké mal finančné možnosti, sú tu veľké peniaze. 33 miliónov eur je skoro miliarda slovenských korún na jednu skládku. Máme 1 400 environmentálnych záťaží, ktoré máme zmapované. Na to, aby sa na to mohli čerpať eurofondy. Medzi rokmi 2010 až 2012 prijali zákon o environmentálnych záťažiach, to bol prvý krok, aby sme vôbec mohli začať robiť. Potom sa začalo mapovanie a aj riešiť prvé záťaže, napríklad v Devínskej Novej Vsi. Uplynulo 4,5 roka, máme vypísané verejné obstarávanie na riešenie vo Vrakuni. Je tam 26 subjektov, s ktorými sa musíme dohodnúť, aby nás tam vôbec pustili. Podnikajú tam, musíme sa s nimi dohodnúť.

A čo ak sa nedohodnete?

Neviem, čo budem v takom prípade robiť. Dúfam, že ich tlak a verejná mienka presvedčí, aby to nerobili a pustili nás a my im ujmu zaplatíme.

Skládku chcete uzavrieť kapsulou, ale hovorí sa aj o iných riešeniach.

Áno, diskutuje sa o nich. Keď som prišiel na ministerstvo, projekt už bol hotový a ak by som ho chcel meniť, tak ma zaklincujete, že načo to chcem robiť, keď sa to šíri. Chceme spraviť to, na čo máme – finančne aj realizačne. Na toto máme a vyrieši to problém na dlhé desaťročia. Neviem, aké budú technológie v budúcnosti.

Prečo vaši predchodcovia nekonali skôr?

Ja neriešim, čo spravili alebo nie. Pred rokom, keď som prišiel na ministerstvo, to bolo v nejakom stave. Museli sme vybaviť, aby sme to vôbec dostali do pôsobenia ministerstva životného prostredia, nebolo to v našich rukách. Proces sa ukončil vlani v októbri. Keď sme dostali rozhodnutie z okresného úradu, že to môžeme prevziať, dali sme hneď materiál na vládu. Reálne sme dokončili projekt, vyhlásili sme verejné obstarávanie. Projekt je realizovateľný a vyrieši problém v dohľadnom čase, aj keď závisí od toho, aké bude verejné obstarávanie.

Očakávate tam prieťahy?

Musím povedať, že máme 19 lokalít, ktoré súťažíme rok a pol. To sú ďalšie environmentálne záťaže, rieši to Úrad pre verejné obstarávanie, odvolávajú sa pri nich. Dúfam, že s Vrakuňou to tak nebude, lebo to bude pod väčším verejným tlakom. Snažili sme nastaviť podmienky tak, aby sa to nedalo naťahovať, ale neviem, ako dlho bude obstarávanie trvať.

Predsedníctvo napríklad dostalo výnimky z obstarávania a to nešlo o ohrozenie zdravia obyvateľov.

To boli minimálne sumy. Keby som neverejne súťažil, tak by ste ma v Denníku N rozniesli.

Nerokovali ste o tejto možnosti na vláde?

To sa nedá. Európska komisia by to neprijala. My to musíme nastaviť aj tak, aby Únia dala peniaze. Spoluúčasť štátu je niekde medzi 5 až 15 percentami.

Ak by na to nešli peniaze z Únie, zaplatí to štát?

To sa musíte spýtať ministra financií. Neviem, či má Slovensko na to. Lebo je tu veľa oblastí, kde by sa potom ozvali, že ich potrebujú vyriešiť. Toto je suma, ktorú na to vieme dať a ostane nám aj na ďalšie environmentálne záťaže.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Skládka vo Vrakuni

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie