Denník N

Veril, že s eurom nebudú vojny. Kohl sa možno ako prvý dočká európskej rozlúčky

Fotografia, ako sa François Mitterrand (vľavo) drží za ruku s Helmutom Kohlom vo Verdune, obletela v roku 1984 svet. Foto – TASR/AP
Fotografia, ako sa François Mitterrand (vľavo) drží za ruku s Helmutom Kohlom vo Verdune, obletela v roku 1984 svet. Foto – TASR/AP

Americkí prezidenti George Bush starší a Bill Clinton nazvali zosnulého nemeckého kancelára najväčším Európanom druhej polovice 20. storočia.

Bola to fotografia, o ktorej už v čase jej vzniku nemecká tlač napísala, že raz vojde do histórie. V septembri 1984 sa dvaja lídri dvoch kedysi znepriatelených krajín Európy zišli na cintoríne vo Verdune, aby si pripomenuli bitku, pri ktorej zahynulo v prvej svetovej vojne takmer 700-tisíc ich rodákov.

Pred truhlou s francúzskou a nemeckou zástavou stáli v daždi a bez dáždnikov François Mitterrand a Helmut Kohl. Francúzsky prezident a nemecký kancelár, socialista a kresťanský demokrat.

O pol hlavy menší Mitterrand, ktorý bežne veľmi neprejavoval emócie, v jednom momente ponúkol Kohlovi ruku a ten ju ochotne prijal. Držiac sa za ruky tam stáli niekoľko minút. Spomienková udalosť prebehla bez prejavov. Neboli potrebné, snímka oboch lídrov hovorila za všetko.

Tento moment symbolizoval zmierenie Nemecka a Francúzska 40 rokov po vylodení v Normandii. „Fotografia ich podania rúk sa stala ikonickou ukážkou uzdravovania (vzťahov medzi oboma krajinami),“ napísal pre Politico Russell Berman, profesor zo Stanfordovej univerzity.

Práve túto fotografiu uverejnil na svojom profile aj čerstvý francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď sa v piatok objavila informácia, že zomrel Helmut Kohl. Politik, ktorý viedol Nemecko v kľúčových časoch pádu Berlínskeho múru a integrácie Európy, sa dožil 87 rokov.

„Priekopník zjednoteného Nemecka a francúzsko-nemeckého priateľstva. S Helmutom Kohlom strácame veľkého Európana,“ napísal Macron.

Európsky štátny obrad

Helmut Kohl sa možno ako prvý človek dočká rozlúčky na úrovni európskeho štátneho obradu. Povedal to podľa Deutche Welle predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Práve Kohl je jednou z troch osobností, ktoré dostali ocenenie Čestný občan Európy. Okrem neho je to ekonóm Jean Monet a dlhoročný predseda Európskej komisie Jacques Delors.

Kohl je jedným z otcov eura. Foto – TASR/AP

„Helmut Kohl bol nemecký Európan a európsky Nemec. Ovplyvnil osudy a históriu tohto kontinentu tým, že spojil ľudí Východu a Západu,“ vysvetlil svoj zámer vystrojiť európsky pohreb Juncker.

Práve Kohl a Mitterrand sa považujú za jedných z otcov spoločnej meny. V roku 1992 presadili Maastrichtskú zmluvu, ktorá zmenila Európske spoločenstvo na Európsku úniu, a položili základy eura. Kohl presadzoval spoločnú európsku menu napriek odporu mnohých politikov aj ekonómov.

Jeho hlavné dôvody boli viac politické ako ekonomické. Sám si pamätal, ako to vyzeralo, keď Európania proti sebe bojovali. Vo vojne stratil staršieho brata, on v roku 1945 ako 15-ročný musel vstúpiť do Hitlerjugendu aj Wehrmachtu, no bojovať už nestihol. Neskôr o tom hovoril ako o „zľutovaní pre tých, čo sa narodili neskôr“.

Veril, že spoločná mena zaistí, že Európa sa podobnému konfliktu v budúcnosti vyhne. „Národy s jednou menou nikdy spolu nebojovali. Spoločná mena je viac ako peniaze, ktorými platíte,“ cituje EUobserver vyštudovaného historika Kohla z rozhovoru pre jednu doktorandskú prácu v roku 2002.

Nemci po jeho smrti zapaľovali sviečky. Foto – TASR/AP

„Chcel som zaviesť euro, pretože pre mňa to znamenalo nezvratnosť európskeho vývoja. Euro bolo pre mňa synonymom, že Európa ide dopredu,“ vysvetľoval ďalej.

Rolu Nemecka v tomto procese považoval za kľúčovú. „Tvrdili – a mali pravdu –, že ak ho nezavedie Nemecko, tak nikto. A ak ho v Nemecku nepretlačí Helmut Kohl, tak nikto,“ spomínal.

Ako diktátor

V tomto rozhovore zároveň priznal, že keď zavádzali spoločnú menu, konal „ako diktátor“. Rozhodol sa nenechať Nemcov, aby o budúcnosti novej meny rozhodli sami v referende. „Vedel som, že v referende v Nemecku by som nikdy neuspel. To bolo úplne jasné.“

Keď v roku 2009 prišla kríza a Európa musela zachraňovať Grécko, bál sa, že to môže pochovať Európu. Nechápal odpor Nemcov k pôžičke Grécku. „Zabudli sme, že mier a sloboda – rozhodujúce lekcie histórie – nie sú dané? Povedané priamo: čo sme sa všetci zbláznili?“ pýtal sa podľa Time.

Tvrdo tiež kritizoval kroky svojej bývalej „žiačky“ Angely Merkelovej, ktorá od Grékov vyžadovala tvrdé úsporné opatrenia.

„Ničí moju Európu,“ povzdychol siAj nedávny prieskum ukázal, že Gréci sa na Európsku úniu pozerajú najhoršie zo skúmaných krajín.

„Boli to tvrdé slová bývalého kancelára na adresu súčasnej kancelárky. Či boli spravodlivé, závisí od výsledku: či európsky projekt skutočne bude ‚kaputt‘ alebo sa, ako tvrdí Merkelová, dostal na udržateľnú fiškálnu cestu,“ napísal profesor Berman pre Politico.

Helmut Kohl so svojou žiačkou Angelou Merkelovou. Foto – TASR/AP

Dlhšie už len Bismarck

Helmut Kohl, narodený v roku 1930, mal ohromnú politickú výdrž. Predsedom CDU bol 25 rokov a kancelárom šestnásť (1982 – 1998), čo je najviac od čias Otta von Bismarcka, zjednotiteľa Nemecka v 19. storočí.

Viacerí komentátori spomínajú, že mal aj šťastie. Jednak v tom, že toľkokrát dokázal po voľbách zostaviť vládu, jednak bol v správny čas na správnom mieste. Práve počas kľúčových udalostí začiatku 90. rokov ukázal skutočné štátnictvo.

Ešte v septembri 1989 pritom čelil v CDU silnej opozícii, post predsedu však obhájil. Keď začala padať železná opona, bol na návšteve Poľska. Prekvapilo ho to podobne ako bežných ľudí.

Po páde Berlínskeho múru si za svoj cieľ dal zjednotenie Nemecka. Podarilo sa mu to za necelý rok. V júli 1990 vyšiel americký časopis Time na titulnej stránke s jeho fotkou a nadpisom Pán Nemecko – muž, ktorý spája svoju krajinu.

Americkí prezidenti George W. H. Bush aj jeho nástupca Bill Clinton ho aj za to nazvali „najväčším štátnikom Európy v druhej polovici 20. storočia“.

„(Zjednotenie Nemecka) by neprebehlo tak rýchlo bez Helmutovho vynikajúceho vedenia. V roku 1999 o ňom prominentný americký think-tank napísal, že jeho odkaz je skutočne významný – natoľko, že história ho odmení ako jedného z najvplyvnejších postáv modernej Európy. Ja ho vidím ako najväčšieho európskeho lídra druhej polovice 20. storočia,“ napísal Bush starší pre Time v roku 2008. Po jeho smrti ho už označil za „jedného z najväčších“.

S Billom Clintonom (vľavo). Foto – TASR/AP

Niežeby zjednotenie prebiehalo len hladko a bez problémov. Východným Nemcov sľuboval za pár rokov „rozkvitnuté lúky“, no tento sľub zostal z veľkej časti doteraz nesplnený. Napriek dvom biliónom eur, ktoré nemecké vlády naliali na východ, sú rozdiely medzi oboma časťami Nemecka stále značné.

Bažiaci po moci

Kohl ako politik mal svoje chyby a neboli malé. Kontroverzný bol už jeho začiatok v úrade kancelára. V roku 1982 sa dohodol s liberálmi, aby odišli z vlády socialistov a zvolili za kancelára jeho. O mesiac neskôr sa však rozhodol pre predčasné voľby, ktoré mu vyhovovali.

„Ako žiaden iný kancelár v povojnovom Nemecku sa stal prototypom po moci bažiaceho politika,“ napísal denník Tageszeitung po jeho smrti. Sebastian Dullien z týždenníka Spiegel zasa kritizoval jeho ekonomickú politiku s tým, že jeho „zlé hospodárenie“ počas zjednotenia položilo základy finančných problémov v eurozóne.

S Borisom Jeľcinom (vľavo) v roku 1998. Foto – TASR/AP

„Kancelár jednoty nezanechal Nemcom len zjednotenú krajinu, ale aj sériu časovaných bômb v hospodárstve, ktoré, v najhoršom možnom prípade, môžu viesť až k rozpadu európskej menovej únie,“ napísal Dullien podľa DPA.

Veľká rana jeho reputácii prišla rok po tom, čo odišiel z vlády. V roku 1999 prepukla aféra nekalého financovania CDU.

Zistilo sa, že strana pod jeho vedením dostávala čierne peniaze na tajné bankové účty od nepriznaných darcov (medzi ktorými boli aj zbrojárske firmy). Kohl sa pod tlakom zriekol čestného predsedníctva strany. Súdu sa vyhol tým, že zaplatil pokutu 300-tisíc mariek.

V strane sa proti svojmu mentorovi rázne postavila Angela Merkelová, z ktorej sa stala líderka CDU a dnes už 12 rokov aj kancelárka Nemecka. Ak vyhrá októbrové voľby, môže Kohla v počte rokov v kresle kancelárky v roku 2021 dobehnúť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie