Denník N

Porošenko sa pustil do oligarchu, ktorý v spore použil vlastnú armádu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa pustil do oligarchu Kolomojského. A narazil. FOTO - TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa pustil do oligarchu Kolomojského. A narazil. FOTO – TASR/AP

Po ukrajinskej revolúcii prebehol prvý verejný konflikt medzi vládou a oligarchom. Ukázal na obrovskú moc dnepropetrovského guvernéra a oligarchu Ihora Kolomojského.

Korupcia a obrovská moc oligarchov je podľa niektorých analytikov pre Ukrajinu oveľa väčšia hrozba ako vojna s Ruskom. Že tieto obavy sú namieste, ukázal posledný spor medzi ukrajinskou vládou bývalého čokoládového magnáta Petra Porošenka a dnepropetrovského oligarchu a guvernéra Ihora Kolomojského.

Tretí najbohatší muž Ukrajiny s tromi pasmi (okrem ukrajinského má ešte aj izraelský a cyperský) sa počas konfliktu s Ruskom osvedčil ako patriot. Priamo jeho banka Privatbank financovala vznik dobrovoľníckych bataliónov, aj vďaka čomu sa separatistické nálady na rozdiel od Donecka či Luhanska neobjavili v priemyselne rozvinutom Dnepropetrovsku na východe Ukrajiny. Práve on navrhol výstavbu bezpečnostného plota na hraniciach s Ukrajinou a jeho osobne ruský prezident Vladimir Putin označil za verejného nepriateľa.

Forbes jeho majetok odhaduje na 1,35 miliardy dolárov. Pred ním je už len Rinat Achmetov z Donecka, ktorého obviňujú, že hrá na obe strany, a zať bývalého prezidenta Leonida Kučmu, Viktor Pinčuk. S obomi má Kolomojskyj (52) spory. Až doteraz sa vyhýbal sporom s Porošenkom, ktorý v energetickej sfére nepodnikal. Jeho vláda sa s ním však teraz dostala do dosiaľ najväčšieho sporu.

Lacné peniaze a vlastná armáda

S vymenovaním Kolomojského za guvernéra v čase revolúcie na majdane sa hneď objavili obavy, či nebude zneužívať svoju moc vo vlastný prospech. To sa teraz naplno prejavilo v spore o spoločnosť Ukrtransnafta, ktorá kontroluje ropovod a predaj ropy či plynu. Kolomojskyj v nej mal okrem podielu už niekoľko rokov nasadeného svojho človeka vo vedení.

To mu napríklad, ako napísal komentátor Bloombergu Leonid Beršidskij, umožňovalo dovážať lacno ropu z Azerbajdžanu, ktorú spracovával vo svojej rafinérii. Keď však teraz vláda premiéra Arsenija Jaceňuka rozhodla o novom riaditeľovi Ukrtransnafty, Kolomojskyj ho odmietol akceptovať, nového šéfa dnu nevpustil a celý spor začal riešiť hrubou silou.

Do štátnej firmy poslal desiatky ozbrojených mužov. Počas nočnej operácie, ktorá pripomínala divoké mafiánske 90. roky, Kolomojskyj verbálne zaútočil na novinára zo skur*** Slobodnej Európy a všetko veľmi nevydarene označil za akúsi snahu zachrániť firmu pred ruskými sabotérmi.

Novozvolený šéf Ukrtransnafty sa do budovy nedostal.

Nebezpeční oligarchovia

„Bolo by nesprávne označiť za nepriateľa národa len jedného oligarchu. Všetci do jedného – ako trieda – predstavujú pre spoločnosť takú hrozbu ako vonkajší nepriateľ na východnej hranici,“ napísal ukrajinský poslanec a kedysi prominentný novinár Mustafa Nayyem na svojom blogu na Ukrajinskej Pravde. Celé dianie okolo Ukrtransnafty sledoval osobne. „Ich oporou je korupcia, je pre nich výhodné organizovať batalióny, vojnové zoskupenia, ktoré potom môžu chrániť ich aktíva,“ napísal Nayyem, ktorý sa sám osobne dostal s Kolomojským do sporu.

Na konci svojho poslaneckého prieskumu sa pýta: „Ako je možné, že po Kyjeve chodí neoznačená ťažká vojenská technika? Prečo majú bodyguardi štátnej firmy bojové delostrelecké zbrane?“

Podľa Nayyema celý priebeh obsadenia Ukrtransnafty dáva dosť dôvodov na odvolanie Kolomojského z postu guvernéra. Ak tento incident zostane bez reakcie, prezident aj premiér sa podľa neho rozpustia vo svojej vlastnej slabosti. A z Ukrajiny sa stane „failed state“, o akom sníva ruský prezident Vladimir Putin.

„Ak si Porošenko a Jaceňuk myslia, že tento človek môže predstavovať vládu, mám jednu otázku: čím sa odlišujú od Viktora Janukovyča a Mykolu Azarova? V čom sú vulgarizmy a hrozby Ihora Kolomojského lepšie od hrozieb Janukovyčových predstaviteľov?“

Zlý začiatok, dobrý koniec?

Analytik slovenského think-tanku CEPI Balázs Jarábik, ktorý žil dlhé roky na Ukrajine, prvý verejný konflikt medzi vládou a oligarchom vníma ako pomalý začiatok deoligarchizácie krajiny.

„Je to prvý verejný konflikt medzi štátom a osobným záujmom,“ povedal Denníku N. Vláda sa podľa neho snaží sprehľadniť biznis s energiami. V prípade Ukrtransnafty sa napríklad väčšinovému akcionárovi, ktorým je štát, nedostávali dividendy. „Rovnako štát začal verejne obchodovať s naftou a prestal dávať oligarchom zľavy. A tak narazil,“ rozpráva Jarábik.

Podľa agentúry Reuters mohol Kolomojskij reagovať prehnane aj kvôli novej legislatíve, ktorá v štátnych spoločnostiach zmenila potrebné kvórum na rozhodovanie zo 60 na 50-percentnú potrebnú účasť, aby čiastoční vlastníci, akým bol napríklad Kolomojskij v dozornej rade Ukrtransnafty, nemohli svojou neúčasťou blokovať reformy či iné dôležité zmeny.

Upokojenie situácie po niekoľkých dňoch podľa Jarábika svedčí o tom, že ani jedna strana nechce zvyšovať napätie. Obe strany konfliktu patria do takzvaného proukrajinského tábora a potrebujú sa navzájom, ak nechcú, aby sa vírus z Donecka šíril na východe krajiny. Na jeseň Ukrajinu čakajú miestne voľby a takéto konflikty by mohli ešte viac pomôcť separatistickým náladám.

To, že Kolomojskyj na svojej strane využíva vlastnú armádu, je podľa Jarábika znakom, že Ukrajina má ešte stále veľmi slabú integritu a je veľmi krehkým štátom.

Minister vnútra Arsen Avakov neskôr na svojom Facebooku oznámil, že budova je pod kontrolou polície a ozbrojení muži odišli. Prvá bitka s oligarchom sa skončila.

Prezident Porošenko V pondelok tiež vyhlásil, že nedovolí, aby si oligarchovia mohli z vlastného vrecka financovať vlastné armády mimo oficiálnej štruktúry.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie