Denník N

Chcem zabiť všetkých moslimov, hovoril muž, ktorý útočil dodávkou pri mešite v Londýne

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Pri nočnom teroristickom útoku v severnej časti Londýna prišiel o život jeden človek a ďalších desať bolo zranených, dvaja vážne.

Veriaci sa po večernej modlitbe zdržiavali pred budovou mešity v londýnskej štvrti Finsbury Park, keď sa do davu vrútil dodávkou 47-ročný vodič, Brit Darren Osborne z Cardiffu. Pri útoku prišiel o život jeden človek a ďalších desať sa zranilo.

Ministerka vnútra Amber Ruddová informovala BBC, že polícia od začiatku vyšetruje útok ako teroristický čin. Na trestnom vyšetrovaní už pracuje protiteroristická jednotka.

Svedok nehody Abdul Rahman pre BBC povedal, že počul, ako vodič dodávky kričí, že „chce zabiť všetkých moslimov“. Abdul Rahman bol jedným z tých, ktorým sa unikajúceho vodiča dodávky podarilo zadržať.

Podozrivého muža zadržali pred budovou mešity priamo ľudia z davu, po tom, ako sa po náraze vydal na útek. Po zadržaní na nich kričal: „Zabite ma, zabite ma!“

Kým čakali na príjazd polície, imám z miestneho centra ľudí upokojil a vyzval, aby podozrivému neublížili. Muža tak chránili práve tí, na ktorých dodávkou zaútočil.

Policajti a helikoptéra na miesto činu dorazili za približne osem minút a následne muža zatkli.

„Bol to útok na všetkých Londýnčanov a mali by sme sa všetci spoločne postaviť extrémistom, bez ohľadu na ich dôvody,“ informoval  na dnešnom tlačovom brífingu Neil Basu, veliteľ londýnskej polície. Vodič dodávky bol obvinený z pokusu o vraždu a prevezený do nemocnice, kde lekári vyhodnotia stav jeho duševného zdravia.

Útok na spoločné hodnoty

„Hrozný teroristický útok,“ nazval nočný incident londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý je prvým starostom moslimského pôvodu.

„Aj keď to vyzerá ako útok na konkrétnu komunitu, ako útoky v Manchestri, Westminstri a na Londýnskom moste, je to aj útok na naše spoločne zdieľané hodnoty tolerancie, slobody a rešpektu,“ dodal vo svojom vyjadrení starosta Khan.

Informoval tiež o nasadení vyššieho počtu policajtov, aby upokojili najmä tie komunity ľudí, ktorí práve oslavujú pôstny mesiac ramadán. Medzi moslimskými komunitami totiž narastajú obavy a strach, že podobné útoky zodpovedné osoby neberú dostatočne vážne.

Foto – TASR/AP

Dodávka podľa svedkov nehody náhle zmenila smer jazdy a vrazila priamo do ľudí pred mešitou. Boubou Sougou, jeden z priamych svedkov nehody, pre Guardian povedal, že dodávka pri nájazde na chodník plný ľudí vôbec nespomalila.

„Bolo to úmyselné, nebola to náhoda,“ dodal Sougou.

Moslimská rada Veľkej Británie vo vyjadrení uviedla, že išlo o útok „motivovaný islamofóbiou“, na čo Moslimský domov sociálnych služieb reagoval výzvou na zachovanie pokoja a na úsilie za spravodlivosť pre obete útoku.

Vládna reakcia

K útoku došlo v londýnskom obvode Islingtom, ktorý patrí pod správu lídra labouristov Jeremyho Corbyna. Keďže sám žije v blízkosti incidentu, dobre pozná ľudí z Moslimského domova sociálnych služieb a na miesto činu prišiel medzi prvými.

Foto – TASR/AP

Sajid Javid, sekretár pre miestne komunity, dorazil k mešite vyjadriť v mene vlády solidaritu s moslimskou komunitou.

„Som tu, aby som najprv upokojil miestnu moslimskú komunitu a moslimov v celej Británii, že budeme ako vláda vždy uplatňovať nulovú toleranciu voči zločinom z nenávisti,“ povedal pre BBC Javid.

Premiérka Theresa Mayová opísala útok ako „hrozný skutok“ a vyjadrila solidaritu s obeťami a ich blízkymi. Premiérka Mayová predsedala mimoriadnej bezpečnostnej komisii, po ktorej povedala, že išlo „o odporný pokus o prelomenie priateľstva, ktoré definuje Spojené kráľovstvo“.

Rýchlosť návštevy sekretára Javida je podľa miestnych médií v rozpore s vládnou odpoveďou na požiar obytného vežiaka Grenfell z minulého týždňa.

Moslimská komunita v hľadáčiku

 Útoky na mešity v Británii

Podľa informácií národného britského projektu Tell MAMA, ktorý monitoruje incidenty namierené proti moslimom, dôjde priemerne k dvom útokom na mešity za týždeň. Najčastejšie ide o vandalizmus, zaznamenané však boli už aj útoky zápalnými fľašami.

  • Medzi májom a septembrom minulého roku došlo v Británii k stovke útokov na mešity.
  • 13 incidentov bolo posúdených ako „extrémne násilie“ voči moslimom.
  • Priemerný čas medzi útokmi je 12 dní.

Útok na mešitu vo Finsbury Parku je ďalším po dvoch nedávnych útokoch v Londýne, pri ktorých boli zasiahnutí chodci vozidlami. K prvému došlo v marci v meste Westminster a k druhému len pred dvomi týždňami na Londýnskom moste.

Mešita vo štvrti Fisbury Park je sprístupnená pre obyvateľov severnej časti Londýna od roku 1994 a spolu s Moslimským domovom sociálnych služieb dnes slúžia ako komunitné centrum. Žije tu veľká komunita moslimov, ktorí predstavujú asi 10 percent obyvateľstva obvodu.

Finsburská mešita sa do pozornosti svetových médií dostala vďaka svojmu predchádzajúcemu duchovnému. Egyptský radikál Abu Hamza al-Masri bol imámom mešity v rokoch 1997-2003 a bol vydaný do USA, kde bol v roku 2015 odsúdený na doživotie za podporu teroristov Al-Káidy a Talibanu.

Americký portál SITE, ktorý monitoruje aktivity extrémistických skupín, informoval, že členovia rasistickej skupiny White Supremacists oslavujú londýnsky teroristický útok a nazývajú ho „nádejou pre Britov“.

Medzi britskými moslimskými komunitami existujú obavy, že sú cieľom islamofóbnych zločincov a orgány takéto incidenty neberú dostatočne vážne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie