Denník N

Tomanová si v parlamente vypočula, že je nekompetentná a nechráni deti. Nikto sa jej nezastal (+video)

Foto – TASR
Foto – TASR

Viera Tomanová predložila správu o prvom roku svojho pôsobenia. Aj napriek kritike je s ňou spokojná a odstúpiť neplánuje. Nezastali sa jej ani poslanci Smeru.

Komisárka pre deti Viera Tomanová si v parlamente vypočula veľkú kritiku potom, čo predložila správu o prvom roku svojej činnosti. Opoziční poslanci vyčítali, že je nekompetentná, nie je nezávislá a chráni inštitúcie, nie najlepší záujem dieťaťa.

Koaliční poslanci sa Tomanovej nezastali. Dokonca ani poslanci Smeru sa do rozpravy neprihlásili, aby sa komisárky a svojej bývalej ministerky práce a sociálnych vecí (2006-2010) zastali. Koaliční poslanci v pléne parlamentu ani nesedeli a správu si neprišli vypočuť.

Tomanová predložila do parlamentu 110-stranovú správu, ktorá opisuje, ako vznikol úrad, a zaoberá sa v nej aj tým, ako vzniklo logo: „Slniečko, ktoré nakreslili deti, symbolizuje, že deti potrebujú veľa slnka, aby boli šťastné a spokojné.“

Opozičné poslankyne v pléne boli ostré. Natália Blahová (SaS) pripomenula, že Tomanová nie je nezávislá, čo Slovensku vyčítal aj výbor OSN. Nie je problém len to, že bola ministerkou práce, členkou Smeru, ale aj to, že jej dcéra má detský domov PETO, kde sú aj deti mladšie ako šesť rokov, čo je v rozpore so zákonom. 

Tomanová sa však za nezávislú považuje. „Nezávislosť nie je o tom, že ste predtým boli politicky činný, nezávislá je inštitúcia preto, lebo orgány verejnej moci nemôžu zasahovať do výkonu tejto inštitúcie,“ vysvetľovala. Kritiku OSN si vysvetľuje tak, že to konštatovala na základe klamstiev, a Organizáciu spojených národov pozvala, nech sa prídu pozrieť, ako pracuje.

Blahová: Študent by sa za ňu hanbil

Slovensko zriadilo Úrad komisára pre deti dlho potom, čo nás na to OSN vyzývala. „Úrad založený bol, ale nevznikol, aby chránil deti, ale na uschovanie vyslúžilých politikov Smeru,“ hovorí dnes Blahová. Potvrdzuje to podľa nej aj správa, ktorú Tomanová predložila.

Dala preto návrh, aby správu detská komisárka prepracovala. „Ak by takú správu odovzdal študent sociálnej práce ako bakalársku prácu, „musel by sa hanbiť a oprávnene by za ňu dostal Fx“, hodnotila Blahová. Tomanová je však so svojou správou spokojná.

Veľká časť z nej je o prieskume v resocializačných zariadeniach, ktoré boli vlani veľkou témou najmä pre zariadenie Čistý deň, kde údajne došlo k sexuálnemu zneužitiu maloletého dievčaťa zamestnancom zariadenia. Detská ombudsmanka navštevovala zariadenia a pýtala sa aj klientov v dotazníkoch. Na činnosť viacerých zariadení sa pozerá kriticky.

A čo im vyčíta? Napríklad že deti nosia ťažké bremená, požiada preto aj inštitút práce, aby to preveril. Kritizuje, že potraviny sú v zariadeniach nesprávne skladované alebo sú zmrazované.

Celá správa detskej ombudsmanky Tomanovej a ako na ňu reagovali
autorka: Martina Koník

Zimenová: Prieskum je diletantský

Blahová označila časť o resocializačných zariadeniach za vypustenie dymovej clony. V správe totiž podľa nej Tomanová naznačuje, že problém majú všetky zariadenia, nielen Čistý deň.

Problém je aj zber dát, tvrdí Zuzana Zimenová (nezaradená). Spochybnila otázky, ktoré komisárka deťom v resocializačných zariadeniach kládla. Tomanovej úrad sa napríklad pýtal: Poznáš pojem „práva detí“? Myslíš si, že sú v resocializačnom zariadení dodržiavané? Máš prístup ku všetkým informáciám, ktoré potrebuješ? Stretol/stretla si sa so zlým zaobchádzaním?

Zimenová tvrdí, že deti zo zariadení mohli mať problém otázkam rozumieť. „Neboli tieto otázky v dotazníkoch položené zámerne diletantsky?“ pýtala sa a navrhla Tomanovej, aby radšej sama odišla z úradu.

Pravdepodobné podľa Zimenovej však je, že Tomanová urobila prieskum naschvál tak, aby ochránila Čistý deň. Pri tomto zariadení z Galanty určenom pre deti závislé od drog nepostupovala podľa opozičných poslankýň správne. „Stúpala ako slon v porceláne do problematiky, ktorej nerozumie, pasovala sa za psychológa, právnika, možno aj za Matku Terezu v jednej osobe,“ pridala sa ku kritikom aj Erika Jurinová z OĽaNO.

Rokovanie parlamentu prerušil aj novinár Ladislav Ďurkovič, do pléna prišiel s transparentom „Tomanová klame“. Ďurkovič bojuje o syna, ktorého posledný rok nevidel. Matka chlapca mu totiž bráni v kontakte. Z toho, že syna nevidel, obviňuje detskú komisárku a označuje ju expresívnymi výrazmi.

Tomanová na jeho vystúpenie reagovala tým, že o jeho maloletom synovi médiám prezradila viaceré citlivé informácie o jeho zdravotnom stave, a popierala, že by sa zaslúžila o to, že nemôže vidieť syna. Podobne prezradila citlivé informácie aj vlani v prípade Čistého dňa, kde napríklad hovorila o zdravotnom stave klientky.

Tomanová: Poslankyne tam nemajú čo robiť

Viera Tomanová väčšinu kritiky odbíjala tým, že s ňou prichádzajú poslankyne, ktoré by v parlamente ani nemali byť. Ich kritiku označila za babské táranie, klamanie a prikrášľovanie. „Keby som im na zlatom podnose predložila zlaté teľa, tak budú tvrdiť, že som im dala skapatého potkana,“ reagovala. Aj keď ju viacerí vyzvali, aby odstúpila, vo funkcii mieni zotrvať.

Na otázky o detskom domove svojej dcéry nechce veľmi odpovedať. Najväčší problém je, že sú v ňom umiestnené aj deti, ktoré sú také malé, že majú byť v profesionálnych rodinách. „Neviem, o akých bábätkách hovoríte,“ povedala Tomanová s tým, že do správy o činnosti v domove nič nenapísala a dala podnet, aby ho preverilo ústredie práce.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viera Tomanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie