Denník N

Video z policajnej streľby, pri ktorej zahynul 17-ročný chlapec, nie je, policajti nevidia dôvod na zmeny

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo všetko je podozrivé v prípade policajnej streľby na auto: polícia streľbu z idúceho auta na idúce auto netrénuje a nie je jasné, či hliadka žiadala posily alebo rovno strieľala. Navyše: tohto vodiča už policajti prenasledovali a ušiel im.

Vedenie polície nevidí dôvod na to, aby menili postupy policajtov pri zastavovaní áut. Nezvažujú, že by obmedzili streľbu či prenasledovanie, hoci pri tom môžu zomierať nevinní.

A to nie je všetko – v prípade z víkendu je mnoho nejasností, ktoré polícia zatiaľ nevie jednoznačne vysvetliť.

Minister vnútra zatiaľ incident nekomentoval, na otázky jeho tlačový odbor od nedele neodpovedal.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel hovorí, že sledovať autá a aj strieľať na ne budú aj ďalej. Chcú sa však inšpirovať zahraničím pri tréningu. „Oslovíme aj zahraničie alebo sa obrátime na vyspelé policajné zbory. Veľmi dobrú spoluprácu máme s bezpečnostnými zložkami Izraela. Skúsime takto rýchlejšie získať skúsenosti a hľadať prostriedky na simulácie podobných situácií, aby si to každý policajt mohol aspoň raz vyskúšať.“

Bez kamery, neoznačené auto

Hlavnou novou správou pondelka je, že polícia nemá videozáznam zo zákroku, pri ktorom po zásahu projektilu z policajnej pištole zomrel 17-ročný Tomáš. Neoznačené policajné auto, ktorým hliadka prenasledovala unikajúci Seat, totiž nebolo, na rozdiel od vozidiel bežných policajných hliadok, vybavené kamerou.

Pri zásahu v Hronskom Beňadiku podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara padli štyri výstrely – tri policajt mieril do vzduchu a jeden na pravé zadné koleso. Trafil však priestor batožinového priestoru a zabil pri tom spolujazdca na zadnom sedadle.

Prečo policajti auto prenasledovali a prečo strieľali? Pretože najprv nezastavilo v Novej Bani, kde mu policajti húkačkami signalizovali, aby zastavilo. Auto zrýchlilo a začala sa naháňačka.

„Z predchádzajúcej činnosti vedeli, že uvedené vozidlo porušuje často dopravné predpisy arogantným spôsobom, uvedené vozidlo zvykne riadiť mladík, ktorý nemá vodičské oprávnenie, o ktoré sa pokúšal trikrát, ktorý často porušuje dopravné predpisy takým spôsobom, že pri jednej cestnej kontrole sa dokonca pokúsil zraziť policajta, za čo bol odsúdený za útok na verejného činiteľa,“ opisoval Gašpar, prečo polícia začala auto prenasledovať a neskôr naň strieľať. Pokiaľ by teda tento vodič v aute sedel, nešlo by o dopravný priestupok, ale trestný čin marenia úradného rozhodnutia.

Streľba a naháňačka má ďalšiu podozrivú okolnosť: policajti vodiča naháňali už predtým a ušiel im, priznal policajný prezident.

Na auto vystrelili len raz

Podľa policajného prezidenta po tom, ako hliadka zapla výstražné svetlá, auto zrýchlilo a riskantne predbiehalo a ohrozilo auto v protismere a mohlo dôjsť k čelnej zrážke. Vodič počas prenasledovania vraj ešte niekoľkokrát ohrozil protiidúce autá a jazdil veľmi riskantne.

Veliteľ dvojčlennej dopravnej hliadky teda najprv trikrát v priebehu 30 sekúnd vystrelil do vzduchu. To však nepovažoval za dostatočné. „Použil zastavovací výstrel, jeden jediný, ktorým trafil vozidlo,“ vraví Gašpar, podľa ktorého zasahujúci policajt mieril na pravé zadné koleso. Trafil však batožinový priestor.

Podľa prezidenta policajti nevedeli, že sú v aute štyria ľudia, keďže bola noc a malo tmavé fólie na oknách. „Nešli vozidlo zastavovať s tým, že hneď idú použiť zbraň. Použitie zbrane sa vyvinulo až počas prenasledovania práve preto, že vodič jazdil tak, že ohrozoval iných účastníkov premávky.“ Auto nemalo videokameru.

V prípade je viac nejasností. Napríklad to, či hliadka žiadala o posily, prípadne o pomoc iných hliadok, ktoré by sa mohli snažiť autu zahatať cestu z protismeru, a či bola jazda 19-ročného vodiča natoľko ohrozujúca okolie a vlastnú posádku, že ho prenasledovali, a hlavne či bolo nevyhnutné po aute strieľať.

Najpresvedčivejší dôkaz však chýba. Videozáznam zo zákroku, ktorý trval niekoľko minút, totiž polícia nemá. V policajnom aute podľa Gašpara takéto zariadenie nebolo zamontované.

Kamerový systém má väčšina bežných hliadok a práve videozáznam dokázal, ako policajti minulý rok strieľali po vodičke pod vplyvom drog, a keď postrelená zastavila, surovo ju skopali na zemi a jeden sa dokonca po „akcii“ usmieval.

Na toto nie sú trénovaní

Ako je možné, že policajt mieril na pneumatiku, trafil však spolujazdca a podľa informácií z viacerých médií mu prestrelil pľúca?

Sám Gašpar priznáva, že ide o zložitú situáciu. Priznal, že policajti nie sú na takýto druh streľby vycvičení. „Nemôžem povedať, že by v tom boli špecialisti a že by sme mali špeciálny trenažér, kde by mohli takýto typ výcviku absolvovať.“ Polícia podľa neho výcvik chce zlepšiť. „Asi bude nutné na Lešti sa pokúsiť vybudovať aj takýto druh trenažéra.“ Podľa Gašpara slovenskí policajti za celý minulý rok použili zbraň dohromady 24-krát a v 35 prípadoch išlo o varovné výstrely a tento počet je menší ako v minulých rokoch. Presne koľkokrát strieľali po autách, nepovedal.

Gašpar nepovedal, či bol podľa neho zákrok úplne v poriadku. „Bude sa skúmať, či to je nedbanlivosť, či mohol riešiť celú situáciu lepšie v súlade so zákonom.“

Problém vidia aj politici

Incident už vyvolal negatívne ohlasy na strane opozičných, ale aj koaličných politikov. Podpredseda parlamentu z Mosta Andrej Hrnčiar vraví, že každý zákrok, pri ktorom zomrie nevinný človek, je tragickou udalosťou, z ktorej by si všetci zúčastnení mali zobrať ponaučenie. „Otázka je, či by streľba pri zastavovaní vozidla nemala byť tým najposlednejším riešením. Niečo v polícii sa musí zmeniť, lebo zastavovanie vozidla streľbou by sa malo použiť len pri vážnych a špecifických udalostiach,“ povedal Hrnčiar, ktorý má sám skúsenosť so zastavovaním auta výstrelmi. Policajti sa takto nedávno snažili zastaviť služobnú limuzínu, v ktorej sedel. Strieľali do vzduchu.

„Z dostupných informácií to hodnotím ako neprimeraný zákrok a zlé vyhodnotenie situácie. Policajt má dbať na takzvanú potrebnú opatrnosť, aby neohrozil nevinné osoby a aby čo najšetrnejšie zakročil voči páchateľovi, čo sa podľa dostupných informácií nestalo,“ hovorí podpredseda SaS Ľubomír Galko. Polícia by podľa neho mala urobiť zásadné zmeny, aby sa podobné prípady neopakovali. Policajti by mali absolvovať oveľa lepší výcvik a dostať oveľa jasnejšie pokyny, kedy použiť zbraň. „To, že policajný prezident pripustil, že by mali cvičiť streľbu z idúceho auta, svedčí o jeho totálnej nekompetentnosti a takýto policajný prezident by už zajtra nemal byť policajným prezidentom.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Policajná streľba na auto

Slovensko

Teraz najčítanejšie