Denník N

Messi je už odsúdený. Ronaldo nevyplatil na daniach 14 miliónov, hrozí mu väzenie

Traja najlepší futbalisti sveta majú problémy s finančnými a daňovými podvodmi. Zľava: Neymar, Messi a Ronaldo. Foto – TASR/AP
Traja najlepší futbalisti sveta majú problémy s finančnými a daňovými podvodmi. Zľava: Neymar, Messi a Ronaldo. Foto – TASR/AP

Ronaldo predával marketingové práva na svoje meno cez firmu registrovanú v daňovom raji – Britských Panenských ostrovoch.

Traja (zrejme) najlepší futbalisti sveta hrajú v Španielsku. Argentínčan Lionel Messi a Brazílčan Neymar za Barcelonu, Portugalčan Cristiano Ronaldo za Real Madrid.

Okrem futbalového talentu a toho, že sú idolmi miliónov tínedžerov po celom svete, ich spája ešte jedno: daňové a finančné podvody.

Messi má už súd za sebou. Spolu s otcom Jorgem ho španielske súdy odsúdili na 21 mesiacov natvrdo za nevyplatenie daní vo výške 4,1 milióna eur. Rozsudok potvrdil aj miestny najvyšší súd.

Išlo o dane za marketingové práva na meno Lionel Messi, ktoré kontrolovali offshore spoločnosti v Belize a Uruguaji.

Messiovci však do väzenia zrejme nepôjdu, pretože v krajine platí nepísaná dohoda: pokiaľ zákon porušili prvýkrát a rozsudok neznie na viac ako dva roky, dostanú podmienku.

Rozhodne o tom prvostupňový barcelonský súd.

Messi junior tvrdí, že o ničom nevedel a financie mu kontroluje jeho otec. Verejnosť mu je naklonená odpustiť nielen pre jeho futbalovú genialitu, ale aj pre povesť jednoduchého, no dobrého chlapca.

Na svojho otca sa vyhováral aj Neymar, Messiho spoluhráč z Barcelony. Neymar aj samotný klub čelia obžalobe pre spôsob, akým ho v roku 2013 získali z brazílskeho Santosu.

Prestup mal byť vyšší ako 57,1 milióna eur, ako pôvodne avizovali. Neskôr sa ukázalo, že Barcelona za Neymara zaplatila o takmer tridsať miliónov viac.

Barcelona aj Neymarovci by tak zaplatili nižšie dane. V tejto časti obžaloby už prišlo k dohode a klub zaplatil pokutu približne päť miliónov eur.

Súd však pokračuje, svoje peniaze chce získať aj brazílska investičná spoločnosť DIS, ktorá v čase prestupu vlastnila štyridsať percent prestupových práv na Neymara.

Problémy so súdmi mali z rovnakých dôvodov aj Javeri Mascherano, Xabi Alonso či Filipe Luis.

Koľko zarobili v Španielsku

Ronaldo: 83 miliónov (52 na plate + 31 marketingom)

Messi: 71,5 milióna (46,5 + 25)

Neymar: 33 miliónov  (13,5 + 19,5)

Zdroj: Forbes

Pozn.: Ronaldo bol druhýkrát za sebou najlepšie zarábajúcim športovcom na svete.

Priznanie mu pomôže

Návštevy pojednávacích miestností teraz čakajú aj Cristiana Ronalda. Ten podľa španielskej obžaloby medzi rokmi 2011 a 2014 spáchal štyri daňové podvody v celkovej výške 14,7 milióna eur.

Aj pri Ronaldovi, rovnako ako pri Messim, išlo o neplatenie daní za marketingové práva na jeho meno.

V týchto rokoch patrili práva na jeho meno schránke Tollin Associates, zaregistrovanej v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch.

Tá práva postúpila dvom írskym firmám, ktoré ich mali ďalej obchodovať. Zisk poslali naspäť na Britské Panenské ostrovy.

Spoločnosť Tollin Associates pritom nemá okrem týchto žiadnu inú aktivitu.

Ronaldovi zástupcovia však tvrdia, že diskusia môže byť len o tom, koľko z daní mal zaplatiť v Španielsku, nie o tom, či spáchal podvod.

„Ronaldo o tom nevie, nevedel o tom a ani o tom nemohol vedieť,“ tvrdia jeho právnici podľa portugalského Expressa.

„Nie je tu žiadna schéma daňových únikov. Nikdy sa nič neskrývalo a ani o to nebola snaha.“

Ronaldo mal v Španielsku vyplatiť daň za dvadsať percent svojich marketingových práv, aj keď „viac ako deväťdesiat percent je generovaných mimo Španielska, pretože on je globálne meno“.

Ronaldo má však väčší problém ako Messi s Neymarom. Keďže Messi dostal a Neymar zrejme dostane trest pod dva roky, čaká ich len podmienka.

Hráč Realu Madrid čelí štyrom obvineniam a pri troch z nich je minimálna sadzba dvoch rokov vo väzení. Ak sa všetky štyri ukážu ako oprávnené, môže dostať trest na sedem rokov natvrdo.

Stále to však nemusí znamenať väzenie. Ak sa prizná, dodatočne zaplatí nevyplatené dane a pokuty, môže zredukovať trest na štvrtinu zákonného minima. Dostal by sa tak pod „magickú“ dvojročnú hranicu, ktorá v Španielsku takmer vždy znamená podmienku.

Pre obvinenia chce opustiť Španielsko

Ronaldo sa k prípadu zatiaľ takmer nevyjadruje. „Ten, kto nič nedlhuje, sa nemá čoho báť,“ povedal v decembri, keď na verejnosť unikli usvedčujúce dokumenty.

Pred novinárov mal predstúpiť aj po nedeľňajšom zápase proti Mexiku na Pohári konfederácií. Po tomto zápase ho vyhlásili za najlepšieho hráča, z čoho plynie povinnosť dať rozhovor.

Oficiálne sa nevyjadruje ani k minulotýždňovým správam, podľa ktorých ho obvinenia z daňových podvodov rozhodili natoľko, že chce opustiť Španielsko a hrať v inom klube.

„Cíti, že je čestný, má dobrý charakter a všetko spravil správne. Nerozumie tomu všetkému. Je veľmi smutný a nahnevaný,“ povedal zdroj blízky BBC.

Podľa španielskej Marcy má pocit, že bol „použitý ako odstrašujúci príklad, no neférovo a neprimeraným spôsobom“.

Ronaldova cena je napriek jeho veku (32) v stovkách miliónov eur. Mimo Španielska si ho môžu dovoliť zrejme len Paríž St. Germian, Manchester United a čínske kluby. Tie mu sľubujú zárobky v miliónoch eur mesačne.

Ronaldo na Instagrame: Niekedy je najlepšou odpoveďou mlčanie.

Beckhamov zákon

Španielsko bolo po miléniu v období ekononomického boomu, a preto prijalo opatrenia, aby do krajiny prilákalo svetové kapacity.

Využitie zákona je známe hlavne z futbalu, v ktorom ho preslávil David Beckham. Ten v roku 2003 prestúpil do Realu Madrid z Manchestru United.

Beckham v krajine platil približne polovicu daní v porovnaní so Španielmi.

V roku 2010 však Španieli toto opatrenie výrazne zredukovali a najlepšie zarábajúcich futbalistov sa už netýka.

Naopak, odvtedy si daňoví inšpektori dávajú väčší pozor na daňové podvody cez schránkové firmy.

Zaujímavosť: Keď Beckham v roku 2007 prestúpil z Realu do Los Angeles Galaxy, v americkej MLS vzniklo „Beckhamovo pravidlo“.

Pre zatraktívnenie ligy odvtedy neplatia na výnimky platové stropy. Strop je maximálny objem peňazí, ktorý môže klub vynaložiť na platy hráčov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie