Denník N

Tomanová prišla, aby videla, ako Blahová zvíťazila

Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto - TASR
Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto – TASR

Detskú ombudsmanku v parlamente neobhajovali ani jej priatelia zo Smeru.

Detská ombudsmanka v parlamente prvýkrát predniesla výročnú správu o svojej činnosti. Viera Tomanová mala pri tej príležitosti veľmi nepresvedčivý formálny príhovor. Vzápätí po nej vystúpila Natália Blahová z SaS. Ona naopak mala veľmi presvedčivý prejav o tom, prečo je Tomanovej správa zlá, prečo by jej ju mal parlament vrátiť na prepracovanie a prečo by Tomanová ombudsmankou nemala byť. Blahovú doplnili ďalšie kolegyne z opozície, Tomanovej sa jej priatelia zo Smeru nezastali. Rokovacia sála bola rovnako prázdna, ako keď svoje správy zvykla prednášať Jana Dubovcová.

K Blahovej stručne. Tomanová v dokumente spomenula niektoré prípady, ktorým sa venovala. Opozičná poslankyňa vysvetlila, ako tým v jednom prípade dosiahla zákaz styku pre otca, ktorý už rok nevidel svoje dieťa. V inom zas, že dieťa bez biologických rodičov chceli zobrať funkčnej profesionálnej rodine, ktorá sa oň starala od narodenia, ľúbi ho a chce si ho osvojiť natrvalo.

Exministerke odloženej Smerom do novej funkcie sa Blahová a s ňou i ďalší márne snažili vysvetliť, že jej úlohou nie je brániť systém, ale deti pred chybami tohto systému. Namiesto toho sa nepriamo snažila Čistý deň brániť tým, že kritizovala nedostatky v iných resocializačných zariadeniach. Napríklad kritizovala, že v jednom boli chovanci nútení k detskej práci. Keď na miesto prišli inšpektori, zistili, že o detskej práci nemôže byť reč už len preto, lebo chovanci majú 16 a viac rokov, atď.

Keďže detská ombudsmanka vecnú kritiku označila za babské táranie, je nulová šanca, že to niekedy pochopí. Odstúpiť, samozrejme, nemieni.

Situácia v ochrane detí je teda nasledovná. Zastrešuje ju úradníčka, ktorej vlastná dcéra v detskom domove PETO porušuje zákonom stanovené pravidlá. Navyše, keď sa niekto ozve, hrozí mu, že dopadne ako psychologičky z Ústredia práce, ktoré vyhodili po tom, ako kritizovali postup štátu v kauze Čistý deň. Vitajte na Slovensku, milé deti!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viera Tomanová

Komentáre

Teraz najčítanejšie