Denník N

Ombudsmanka: Streľbu na auto mala polícia nakrúcať na kameru

Policajný prezident Tibor Gašpar. Foto – TASR
Policajný prezident Tibor Gašpar. Foto – TASR

Okolnosti policajnej streľby, pri ktorej zabili 17-ročného chlapca, sa nepozdávajú ombudsmanke Márii Patakyovej. Polícii vyčíta, že zásah nenakrútila na kameru, a obáva sa o nezávislosť vyšetrovania incidentu.

Polícia mala mať kamerový záznam nedeľňajšej streľby na auto v Hronskom Beňadiku, pri ktorej policajt zasiahol výstrelom 17-ročného spolujazdca, ktorý zomrel. Tvrdí to ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá do úradu verejnej ochrankyne ľudských práv nastúpila v apríli.

Unikajúci Seat, ktorý riadil 19-ročný mladík so zákazom šoférovania, prenasledovalo neoznačené policajné auto so spustenými výstražnými svetlami. To na rozdiel od bežných hliadkových áut nemalo nainštalovanú kameru. Práve záznam by mohol byť kľúčový dôkaz, ktorý by ukázal, či policajt reagoval primerane situácii a musel na auto strieľať. V aute sedeli štyria ľudia, obeť naháňačky sedela na zadnom sedadle. 

Pri každom zásahu má byť kamera

Verejný ochranca práv už štyri roky opakovane pripomína, že policajti musia používať kamery pri každom jednom zásahu. Je to aj v záujme samotnej polície, aby vedela preukázať svoje konanie v sporných prípadoch, keď je za svoju činnosť vnímaná kriticky,“ píše úrad ombudsmanky.

Ombudsmanka Mária Patakyová. Foto – TASR

Zároveň podľa Patakyovej platí, že dôkazné bremeno je vždy na strane štátu, ktorý musí vedieť preukázať, či zasahuje voči ľudom odôvodnene a primerane. „To sa vzťahuje aj na tento konkrétny zásah polície, ktorého opodstatnenosť, ale predovšetkým primeranosť sa musí preskúmať.“

Minister vnútra Robert Kaliňák sa k prípadu vyjadril až v utorok. Minister nevidí problém v používaní zbraní pri prenasledovaní áut. Nevydá pokyn, aby aspoň nateraz prestali policajti strieľať na unikajúce autá.

Pri zásahu, po ktorom zomrel mladý chlapec, mohlo podľa neho prísť k čelnej zrážke s protiidúcimi autami. Prípad podľa neho musí preveriť inšpekcia.

Bola streľba nevyhnutná? „Ohrozil viac áut,“ hovorí Kaliňák. Nevedel však odpovedať, či iné autá ohrozoval ešte predtým, ako ho začali policajti prenasledovať.

Ombudsmanka si myslí, že z pohľadu ochrany základných práv a slobôd nie je prijateľné, aby incident, pri ktorom zomrel chlapec, tak ako aj všetky ostatné sporné postupy polície, prešetrovala vnútorná kontrola ministerstva vnútra – policajná inšpekcia.

Dedičstvo po Dubovcovej

Porušuje to podľa nej pravidlo, že policajti nemôžu vyšetrovať policajtov, a takýto postup zasahuje do základného práva na rýchle, účinné a nezávislé vyšetrenie veci. Patakyová svojou reakciou nadväzuje na svoju predchodkyňu Janu Dubovcovú, ktorá políciu za zásahy bez kamery kritizovala. Minister vnútra Robert Kaliňák aj poslanci Smeru vtedajšiu ombudsmanku spochybňovali a tvrdili, že politikárči. 

„Slovensko na rozdiel od mnohých iných európskych krajín nemá zriadený nezávislý vyšetrovací orgán, ktorý by sporné postupy polície prešetroval. Aj preto sa v rámci svojho tohtoročného auditu systémových opatrení, ktoré navrhovala moja predchodkyňa Jana Dubovcová, budem zameriavať na kontrolu realizácie opatrení verejného ochrancu práv v praxi,“ napísala Patakyová. 

Ministerstvo vnútra na kritiku ombudsmanky reagovalo vetou, že nezávislosť a nestrannosť ich inšpekcie je zaručená nezávislým dozorom prokuratúry. „Berieme však na vedomie vonkajší tlak a argumenty či už ombudsmanky alebo koaličných partnerov, preto prebiehajú odborné stretnutia na strane koaličných partnerov (ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti, generálna prokuratúra) a pracujeme na novej organizácii a postavení Inšpekcie MV SR.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie