Denník N

Inštruktor streľby: Trafiť za jazdy pneumatiku unikajúceho auta je takmer nemožné

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strieľať z idúceho auta by malo byť krajnou možnosťou polície, pretože nesie obrovské riziká, hovorí Jakub Novotný, český strelecký inštruktor a predseda českej Únie skúšobných komisárov.

Ste dlhoročný inštruktor streľby. Trúfli by ste si trafiť pneumatiku unikajúceho auta z iného auta počas nočnej naháňačky po okreskách?

Myslím, že je to takmer nemožné. A pokiaľ by sa to podarilo, bude to skôr dielom náhody než dielom profesionality. Je to taký ťažký strelecký úkon – za jazdy v noci na okreske, a keď autá idú rýchlo a naháňajú sa, je to viac-menej vecou náhody.

Aká je šanca, že by ste trafili spolujazdca sediaceho vzadu a nie pneumatiku?

Poviem to inak. U nás v Česku sa takýto prípad stal tiež. Polícia prenasledovala vozidlo, strieľala po ňom a odniesla si to spolujazdkyňa.

Jakub Novotný. Foto – archív JN

Čo si o takejto policajnej praxi myslíte? Na Slovensku je to v poslednom čase už tretí prípad streľby do áut.

Je to minca, ktorá má dve strany. Na jednej strane polícia v Česku a zrejme aj na Slovensku má u ľudí pomerne malú autoritu, a pokiaľ by sa tento stav prehlboval a polícia by autoritu strácala ďalej, bolo by to zlé. Zvýšila by sa kriminalita a spoločnosti by to nerobilo dobre. Polícia by však na druhej strane mala rešpekt v spoločnosti získať inak než zabitím 17-ročného spolujazdca pri naháňaní niekoho, kto má zákaz šoférovania, čo je mierny delikt. Chápem, že verejnosť vníma takýto zákrok ako neadekvátny, a on asi neadekvátny je. Oveľa zrozumiteľnejšie pre verejnosť by to bolo, keby takto polícia zasahovala proti nebezpečnejším páchateľom. Nepoznám detaily prípadu na Slovensku, takáto streľba na unikajúce vozidlo je však veľmi, veľmi ťažká. Mal vôbec na to policajt patričný výcvik?

Slovenská polícia okrem špeciálnych jednotiek takýto druh streľby netrénuje. Bol to dopravný policajt.

Polícia vo všeobecnosti nemá intenzívny alebo kvalitný strelecký výcvik. Česká ani slovenská polícia príliš často nestrieľa. Jednoznačne však tento zásah odsúdiť nemôžem, keďže ten človek utekal, boli tam varovné výstrely, a zrejme ohrozoval iné autá. Ale opakujem, streľba na unikajúce autá by mala byť skutočne veľmi premyslená, odôvodnená aj s prihliadnutím na to, že zastavovať vozidlo streľbou je riskantné. Tam ani nemusíte zasiahnuť priamo človeka. Stačí, pokiaľ zasiahnete hlúpo auto, to auto môže havarovať a posádka môže zomrieť aj v dôsledku havárie. Pokiaľ by mu koleso skutočne vo veľkej rýchlosti zasiahol, mohlo to viesť k havárii a to unikajúce auto mohlo napríklad zmiesť auto v protismere. Prestrelky na ceste sú jednoducho nesmierne riskantné. Keby som bol policajt, urobil by som všetko pre to, aby som zastavil to auto inak.

Dá sa vôbec streľba z idúceho na idúce auto naučiť?

Dobrým streleckým výcvikom sa dá zvýšiť pravdepodobnosť, že zasiahnete, čo chcete. Je to však veľmi náročná disciplína.

Existuje vôbec nejaká metóda, ako sa naučiť strieľať z idúceho auta na idúce auto?

Určite existuje. Ja som však civilista a nikdy som nebol súčasťou žiadnej ozbrojenej zložky a to nie je vec, s ktorou by inštruktor civilnej streľby prišiel do styku. Ale takéto druhy existujú tak, ako existuje napríklad výcvik streľby z letiaceho vrtuľníka, ktorý robia ostreľovači. Buďme však zároveň k polícii spravodliví a nechcime od nej len veci, na ktoré je perfektne vycvičená. Predstavte si, že sa policajt dostane k pôrodu a povedal by, že na to nemá výcvik a nebude sa angažovať. Polícia sa musí snažiť zasiahnuť aj napriek tomu, že na niektoré veci výcvik nebude alebo nemôže mať. Pokiaľ si však policajt nie je svojím konaním úplne istý a existuje pri ňom také veľké riziko ako pri streľbe z auta na auto, mal by si dvakrát rozmyslieť, či je úplne nevyhnutné sa do takého rizika púšťať. Nedá sa úplne odsúdiť policajta za to, že strieľal na unikajúce vozidlo. Otázkou je miera nevyhnutnosti – či išlo o jediné riešenie, či nemohol vozidlo prenasledovať ešte ďalej, či nemohol vysielačkou požiadať, aby zatarasili cestu a toho človeka chytili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Policajná streľba na auto

Slovensko

Teraz najčítanejšie