Denník N

Richter o vyhadzovaní psychologičiek za Čistý deň hovoriť nechce

Katarína Hatráková a Zuzana Hradileková. Foto N – Nataša Holinová a Vladimír Šimíček
Katarína Hatráková a Zuzana Hradileková. Foto N – Nataša Holinová a Vladimír Šimíček

Aktualizované 19:13. Psychologičky Katarína Hatráková a Zuzana Hradileková stratili prácu na ústredí práce potom, čo prehovorili, ako formálne prebehla kontrola zariadenia Čistý deň, podozrivého zo zneužívania detí. Ústredie práce tvrdí, že odchádzali v súlade so Zákonníkom práce a s Čistým dňom prepustenie nesúvisí.

Minister práce Ján Richter sa nechce vyjadrovať o prípade prepustených psychologičiek, ktoré prehovorili o kauze Čistý deň a nečinnosti ministerstva v tejto záležitosti. „Je to vyslovene záležitosť osobného úradu ústredia práce,“ hovorí Richter, ktorý sa v kauze resocializačného zariadenia aktívne angažuje.

Napriek odporúčaniu akreditačnej komisie ministerstva práce odobrať zariadeniu Čistý deň akreditáciu to Ján Richter neurobil. Dvaja členovia akreditačnej komisie na protest proti jeho rozhodnutiu odišli.

Zhodou okolností práve dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár v Národnej rade oznámil, že podal protest ministerstvu práce proti rozhodnutiu neodobrať akreditáciu Čistému dňu. „My sme sa s týmto postupom nestotožnili,“ povedal Čižnár s tým, že podrobnosti povedať nemôže.

Ministerstvo práce reaguje, že o proteste prokurátora, ktorý je jedným z prostriedkov preskúmania predchádzajúcich rozhodnutí, vie. „Môžeme konštatovať, že týmto začalo správne konanie o proteste prokurátora. Žiadne bližšie informácie preto nateraz nie je možné poskytnúť,“ napísalo ministerstvo.

Čo sa dialo

Autorka správy o zariadení Čistý deň z prelomu rokov 2015 a 2016, psychologička Katarína Hatráková, musela v polovici júna z ústredia práce odísť potom, čo zo dňa na deň zrušili jej pozíciu. Hatráková robila kontrolu v zariadení Čistý deň s ďalšími dvoma kolegami po zverejnení prípadu zneužívanej Natálie. Pre Postoj.sk tvrdila, že v resocializačnom zariadení Čistý deň vládne strach.

O tom, že zrušili jej miesto, sa od kolegov vo štvrtok 8. júna dozvedela aj jej kolegyňa Zuzana Hradileková. Psychologička koncom marca pre Denník N prehovorila o tom, ako nariadení tlačili na jej kolegyňu Katarínu Hatrákovú. Vo štvrtok 15. júna boli psychologičky v práci naposledy.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že „zamestnancom, ktorých sa dotklo zrušenie polovičného úväzku, bola ponúknutá možnosť prijať pracovný pomer na plný úväzok“. Obe psychologičky toto tvrdenie odmietajú.

Hatráková v rozhovore pre Denník N opísala, ako zmätočne prebiehalo ich prepustenie. Vo štvrtok 15. júna ráno o ôsmej prišli do práce a nadriadení im oznámili, že ich miesta sú zrušené, a na výber dostali dve možnosti.

„Prvá je dohodnúť sa a odísť so štvormesačným odstupným alebo nám bude plynúť výpovedná lehota a dostaneme tri platy. Povedala som, že ma to prekvapilo a je mi to ľúto. A chcem, aby zaznelo veľmi jasne, že nie je pravda, že by mi ponúkli iné úväzky,“ vysvetlila Katarína Hatráková.

Hoci mali obe psychologičky v tom čase naplánovanú ďalšiu prácu a pracovné cesty, všetko im 15. júna zrušili.

Katarína Hatráková. Foto – Nataša Holinová

Neskončili pre médiá, tvrdí šéf ústredia

Riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič hovorí, že to nebol trest za to, že psychologičky o kauze prehovorili v médiách. „Nebol dôvod na to, aby boli trestané, nemá to s tým žiadny súvis, to vás môžem ubezpečiť, osobne som sa informoval u vedúcej oddelenia, či im to miesto bolo ponúkané, opätovne ma utvrdzovala, že hovorila so všetkými zamestnancami, ktorých sa dotklo zrušenie miesta.“

Hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová doplnila, že informáciu o rušení polovičných úväzkov na ústredí práce medializovali už v marci tohto roka. „Rok a štvrť bol jeden polovičný úväzok voľný. Rok a štvrť sa všetkým trom ponúkalo, že niekto z nich môže prejsť na plný úväzok. Nikto z nich nemal záujem,“ tvrdí Lukáčová.

Psychologička Hradileková reaguje, že o plnom úväzku sa rozprávali len neformálne vo februári a čakala na konkrétnu ponuku. O tom, že by im taký dlhý čas ponúkali plný úväzok, nevie. Hatráková tvrdí, že na polovičný úväzok v ústredí pracovali preto, aby nestratili kontakt s realitou, mohli sa venovať aj svojim klientom a videli celý proces aj z pohľadu ľudí. Trvá na tom, že plný úväzok jej oficiálne nikdy neponúkli.

Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Disciplinárne konania pre rozhovory v médiách

Až kým psychologičky neposkytli rozhovory médiám, netušili, že by ich miesta mali zaniknúť. Po rozhovore pre Denník N už Hradilekovej plný úväzok nikto neponúkol.  Namiesto toho začali voči nej disciplinárne konanie pre porušenie pracovnej disciplíny, pretože „uvedením neúplných, nekonkrétnych a sprostredkovaných informácií mohla spochybniť dôveru verejnosti a vieru verejnosti v nestrannosť, efektivitu a zákonnosť výkonu štátnej správy“.

Jej kolegyni Hatrákovej za rozhovor pre Postoj.sk udelili „kárne opatrenie“ za hrubé porušenie pracovnej disciplíny.

Po prepúšťaní na ústredí práce nakoniec z pôvodných siedmich zamestnancov zostali len štyria. „Na ústredí práce v tejto chvíli stačí ten počet ľudí, ktorý tam zostal,“ hovorí Lukáčová. Psychologička Hradileková tvrdí, že pred rozhovorom v médiách jej neformálne ponúkali plný úväzok aj s vysvetlením, že ich oddelenie je permanentne poddimenzované. Už vtedy podľa jej slov pracovali toľko, akoby tam mali plný úväzok. Vyhadzov ďalších troch ľudí ústredie práce teraz nepovažuje za problém.

Zuzana Hradileková. Foto N – Vladimír Šimíček

Tí, čo necítili tlak, robia na ústredí dodnes

Kontrolu v Čistom dni robili na prelome rokov 2015 a 2016 traja odborníci z ústredia práce, medzi ktorými bola aj psychologička Hatráková. Tá upozornila na to, že sa vedenie zariadenia Čistý deň snažilo zmanipulovať ju, škrtalo v správe a mali problém dostať sa k zamestnancom zariadenia. Naznačila, že vedenie ústredia práce malo snahu, aby bola kontrola len formálna.

Hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová tvrdí, že preverovali aj vyvíjanie tlaku na Hatrákovú. „Kontrolná komisia vyhodnotila e-mailovú komunikáciu, ktorá prebiehala medzi jednotlivými členmi, a tam sa nedalo jednoznačne dokázať, či to je, alebo nie je ovplyvňovanie.“

Dvaja členovia komisie v písomnom vyjadrení tvrdili, že nepociťovali žiadny tlak, Hatráková tvrdila opak. Psychologička musela z ústredia práce odísť, dvaja ďalší zamestnanci na ústredí práce stále pracujú.

Zariadenie kritizovala aj bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá tvrdila, že v rokoch 2013 až 2016 v Čistom dni používali „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie