Denník N

Čižnár: CT-čko sa vyšetruje, Kočner tiež, pri Čistom dni som podal protest

Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Jaromír Čižnár predniesol správu o stave prokuratúry. Kotlebovcom povedal, že sa ich vyhrážok nebojí.

Parlament v utorok prerokoval správu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten musel opozičným poslancom, ktorí sa ako jediní hlásili s príspevkami do diskusie, vysvetľovať viaceré kauzy.

Poslanec OĽaNO Alan Suchánek chcel vedieť, v akom štádiu je vyšetrovanie kauzy CT, kde bolo pred 14 mesiacmi zrušené obvinenie, a takisto aj či Čižnár preveril iný tender na CT, kvôli ktorému on vrátil ocenenie Biela vrana. Čižnár vtedy sľúbil, že to preverí. „Je to zametanie pod koberec? Sú to prieťahy v konaní? Bude aj premlčanie?“ pýtal sa Suchánek.

„Ak ste čítali správu, tak najväčšie prieťahy spôsobujú znalecké dokazovania. Pokiaľ je výška škody kvalifikačným kritériom, ako je to v tomto prípade, musí byť vypracovaný nový znalecký posudok, pretože tam hrozia vysoké tresty,“ povedal Čižnár. Na posudok sa podľa generálneho prokurátora stále čaká. „Nemajte obavy o premlčanie. Ak sú vykonávané úkony smerujúce k postaveniu páchateľa pred súd, tak sa to nemôže premlčať, stíhanie beží,“ povedal Čižnár.

Kočner môže skončiť na generálnej prokuratúre

Poslancom vysvetľoval aj kauzu Mariána Kočnera, kde polícia zastavila stíhanie, hoci existuje podozrenie, že Kočner si neoprávnene uplatnil vratky DPH za viac ako 8 miliónov eur.

Čižnár povedal, že vydal už dávnejšie interný pokyn, že každý podnet na prokuratúru, že prípad nebol dobre vyšetrený, sa musí preveriť. „Pán špeciálny prokurátor zoberie spis, dá ho inému prokurátorovi, ten bude referovať výsledky špeciálnemu prokurátorovi a pán špeciálny prokurátor ich bude referovať mne a ak mi to nebude stačiť, máme na to oddelenie. Potom dostanete stanovisko,“ povedal Čižnár.

Generálny prokurátor v parlamente oznámil, že podal protest prokurátora na ministerstvo práce pre kauzu Čistý deň. Čižnár nesúhlasí s rozhodnutím akreditačnej komisie neodobrať zariadeniu akreditáciu. Podľa Čižnára bolo rozhodnutie nezákonné, pretože nebolo odôvodnené. Podrobnosti nechcel povedať, najprv sa s tým podľa neho musí oboznámiť ministerstvo.

Čižnár Kotlebovcom: Vás sa nebojím

Najviac na Čižnára útočili poslanci ĽSNS Mariána Kotlebu. Čižnár pred niekoľkými týždňami podal návrh na zrušenie strany. Kotlebovci Čižnára nazývali politický prokurátor a hovorili mu, že zavádza totalitný režim.

„Keď konáte vrámci zákona, prečo ste mali založenú poistnú stranu? Nechápem, to by ste mali vysvetliť vy,“ hovoril Kotlebovcom Čižnár. „Vy si nemyslite, že tí ľudia, čo vás volili, všetci súhlasia s vašou ideológiou. To boli ľudia, ktorí už nemali čo robiť, lebo majú pocit, že sa o nich nikto nestará alebo sa starajú málo. To bol zúfalý výkrik. Vašich podprahových vyhrážok sa ja nebojím – to sa mám teraz zľaknúť? Hej? To je tá vaša demokracia,“ povedal Čižnár.

Generálny prokurátor kritizoval vládu za to, že stále nevznikol detenčný ústav pre ťažko psychicky chorých zločincov. Generálna prokuratúra robila kontrolu v Pinelovej nemocnici v Pezinku a zistila, že desať mužov a jedna žena spĺňajú podmienky byť umiestnení v takomto ústave. „Napríklad sa tu nachádza pacient od roku 2007, u ktorého nie je predpoklad, že by mohol byť prepustený do ambulantného liečenia, demoluje majetok zariadenia, vyhráža sa personálu zabitím, pokúsil sa zapáliť ošetrovňu,“ povedal Čižnár a pýtal sa, koľko takýchto pacientov je v iných zariadeniach, kde neboli na kontrole. Čižnár hovorí, že najnovšie je vybudovanie ústavu prisľúbené do roku 2019.

Čižnár kritizoval, ako sa slabo vyšetrujú násilné trestné činy súvisiace s extrémizmom. „Nedávno dobili traja mladíci ďalšieho, ktorý sa zastával toho, koho chceli napadnúť. Výsledok boli zlomeniny, bezvedomie, lekár konštatoval, že to spôsobili údery päsťou alebo pravdepodobne údery ťažkou obuvou – z fleku to kvalifikovali ako výtržníctvo, pritom to bolo ublíženie na zdraví. Tak to teda nie, pokiaľ sa takto bude pokračovať, tak výsledky nečakajme,“ povedal Čižnár.

Tak ako v predchádzajúcej správe, aj teraz kritizoval políciu za to, ako slabo vyšetruje domáce násilie.

V stredu o 9:00 prednesie svoju správu špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie