Denník N

Ženy ako režisérky aj najlepšia študentská tvorba. Tipy na Park Film Feste

Táňa Pauhofová na Anasoft Litera 2009. Foto – Anasoft Litera
Táňa Pauhofová na Anasoft Litera 2009. Foto – Anasoft Litera

Čo sa oplatí vidieť cez víkend na filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach?

Piata loď

Film podľa knižnej predlohy od Moniky Kompaníkovej zrežírovala Iveta Grófová. Na Berlinale, kde mal tento rok svetovú premiéru, získal Krištáľového medveďa od detskej poroty, na juhokórejskom festivale JeonJu ho videlo viac ako 4000 divákov, uviedli ho aj na ďalších zahraničných festivaloch. V sekcii Jej pohľad je Grófová zároveň jedinou Slovenkou, ktorá na festivale súťaží.


Park Film Fest
  • Hlavné slovo majú ženy, študenti, autorské filmy a netradičné formáty
  • Vznikol v roku 2016, keď sa z Trenčianskych Teplíc Art Film Fest presťahoval do Košíc
  • Návštevníci si môžu filmy pozrieť v kine, v parku pod holým nebom aj na kúpalisku Zelená žaba

Raw

Na Týždni kritikov v Cannes zožala úspech premiéra feministického hororu Raw, ktorý bude uvedený aj v Tepliciach. Príbeh od režisérky Julie Ducornau hovorí o študentke veteriny, ktorú spolužiaci prinútia zjesť surové mäso, čo sa neskôr stane jej vášňou. Snímka sa zaoberá sexom, kanibalizmom, ale aj láskou.

Cena Umelcova misia

Laureátkou ceny Artist Mission Award je herečka Táňa Pauhofová. Na most slávy pribudne v nedeľu popoludní s jej menom jubilejná šesťdesiata tabuľka. Pauhofová sa stane najmladším umelcom oceneným na festivale v Trenčianskych Tepliciach.

Koncerty

Okrem filmového zážitku môžu mať návštevníci kúpeľného mesta aj hudobný. V piatok o siedmej sa na kúpalisku Zelená žaba začne program, v ktorom zaspieva Adam Ďurica a vystúpi aj Martin Valihora či Oskar Rózsa so svojou kapelou. V sobotu na tom istom mieste odohrá koncert Jana Kirschner na singles party.

Nielen kino, ale aj park

V rovnakom čase ako Park Film Fest prebieha v Tepliciach projekt Art in Park, ktorého témou je Detská naivita. Sprievodný program Umenia v parku je módna prehliadka pod vedením návrhárky Veroniky Kostkovej a koncert rapera Vec, kapely Tolstoys či Pell-Mell 59. Rodiny s deťmi sa môžu zúčastniť prehliadky Teplíc, pozrieť si nadrozmernú Rubikovu kocku, hru Nebo-peklo-raj či Cukríkovú alej, ale aj niečo vyrobiť v dielni alebo si po cvičení jógy dať v parku raňajky.

Filmové kategórie

Ďalšou súťažnou sekciou sú filmy Veľké nádeje, ktorej sa zúčastní štrnásť filmov režírovaných študentmi. Ako vyzerá život brazílskych rodín, ukáže sekcia Brazil Visual, kým filmovú tvorbu z prímorského Katalánska môžu diváci vidieť v Inej Európe. Tá ponúkne aj film Rodinný výlet, v ktorom sa hlavná postava Lily po dlhom čase vracia na mesiac domov zo zahraničia a je nútená stretnúť sa so všetkými rodinnými príslušníkmi.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie