Denník N

Maďarič: Pri Rezníkovi prevážila politika nad odbornosťou, riaditeľ RTVS by sa už nemal voliť v parlamente (+video)

Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.15 h – Minister kultúry navrhne nový spôsob voľby riaditeľa RTVS, chce, aby ho vyberal 15-členný zbor voliteľov zložený z odborníkov.

Politické záujmy prevážili nad odbornými argumentmi a nad službou verejnosti, komentoval spôsob voľby nového riaditeľa RTVS minister kultúry Marek Maďarič. Vo včerajšom tajnom hlasovaní v parlamente uspel Jaroslav Rezník, Maďaričov favorit Václav Mika prehral.

„Výsledok druhého kola voľby nebol prekvapením, Jaroslav Rezník bol zvolený v súlade so zákonom a veľkou väčšinou poslancov,“ povedal Maďarič. „Teraz dostáva šancu naplniť deklarované predsavzatia.“

Rezník podľa ministra kultúry nebude v závideniahodnej situácii. „Viacerí, najmä koaliční politici kritizovali súčasné spravodajstvo RTVS ako neobjektívne. Spravodajstvo, ktoré pritom požíva vysokú dôveru verejnosti.“

Video: Politika bola viac ako záujem verejnosti, hovorí Maďarič
autorka: Martina Koník

Koniec voľby riaditeľa v parlamente?

Maďarič ako dôkaz, že pri zvolení Rezníka vyhrala politika nad odbornosťou, citoval Bugárov výrok, že pre Václava Miku nemieni rozbíjať koalíciu. Most-Híd vzápätí prekvapivo hlasoval za Rezníka, aj keď celé týždne tvrdil, že je preňho súčasný šéf TASR neakceptovateľný.

Minister kultúry chce navrhnúť, aby sa v budúcnosti riaditeľ RTVS už nevolil v parlamente. Túto zmenu schválili počas Radičovej vlády po zlúčení rozhlasu a televízie, predtým riaditeľa Slovenskej televízie na obdobie piatich rokov volila Rada Slovenskej televízie.

Smer tento zákon z čias Radičovej vlády podľa Maďariča doteraz nemenil, aby nebol obvinený z účelovosti. Teraz by však mohla byť vhodná chvíľa zákon zmeniť, lebo je päť rokov pred ďalšou voľbou, a návrh by teda nikto nemal brať ako účelový, tvrdí.

Maďarič preto navrhne nový spôsob voľby riaditeľa RTVS. Minister kultúry chce, aby ho vyberal 15-členný zbor voliteľov zložený z odborníkov. Mohlo by ísť o rektorov, členov SAV či zástupcov cirkví, ale aj prezidenta alebo zástupcov Súdnej rady.

Zbor by sa zostavil vždy len jednorazovo na samotnú voľbu a šéf RTVS by v ňom bol zvolený dvojtretinovou väčšinou hlasov. Riaditeľa by podľa Maďaričovho návrhu mohla odvolať Rada RTVS, kam volí zástupcov parlament. Tým by sa podľa neho zachoval dosah občanov cez svojich volených zástupcov dianie v RTVS kontrolovať.

Maďarič vraví, že tento princíp by mohol odstrániť nedostatky voľby v parlamente, ale chápe, že nie je v programovom vyhlásení. „Nebudem si niečo vynucovať, je to môj ideový návrh

a som otvorený debate, primárne na úrovni koalície,“ povedal.

Opozícia nevylúčila debatu o Maďaričovom návrhu na zmenu voľby riaditeľa RTVS. Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič by pri zmene zákona chcel zároveň vyriešiť financovanie RTVS, presadzuje naviazanie príspevku pre telerozhlas na konkrétne percento HDP a zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Žitňanská: Neviem, či je to téma

Maďaričov návrh pre TASR komentovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Neviem, či je to teraz aktuálna téma,“ reagovala. „Sme práve po voľbách. Mám pocit, že najbližšie to bude aktuálne až po parlamentných voľbách,“ vysvetlila.

„V každom prípade je to aj o politickej kultúre. Nie som si istá, že keď sa politici schovajú za kvázi odborné grémium, tak to automaticky znamená, že sa zbavia ochoty vplývať na to, kto bude riaditeľ RTVS,“ myslí si Žitňanská.

Žitňanská povedala aj to, že okolnosti voľby riaditeľa RTVS podľa nej nepomohli dôveryhodnosti politiky ani dôveryhodnosti verejnoprávnej inštitúcie.

„Ten spôsob voľby podľa mňa určite nepomohol ani dôveryhodnosti politiky, ani dôveryhodnosti inštitúcie verejnoprávnej a v konečnom dôsledku v prvom kroku asi nepomáha ani novozvolenému riaditeľovi,“ povedala ministerka.

Nového riaditeľa Jaroslava Rezníka podporila väčšina klubu jej strany, hlasovať však odmietli poslanci Peter Kresák a František Šebej.

Maďarič: Mrzí ma, že ma v Smere nevypočuli

Minister kultúry priznal, že ho mrzí rozhodnutie väčšiny jeho strany nevypočuť jeho názor, kto by bol lepším riaditeľom RTVS. „Nechcem tým povedať, že Jaroslav Rezník nemôže byť dobrým riaditeľom RTVS, ale ja by som uprednostnil kontinuitu,“ vysvetlil.

Čo to hovorí o jeho postavení v Smere, kde je podpredsedom? „V rôznych obdobiach majú politici aj vo svojich materských stranách rôzne pozície. Dôležité je stáť si za svojim názorom. Pokiaľ si myslíte, že máte pravdu, tak ju máte presadzovať, aj keď ju nepresadíte.“

Maďarič je rád, že Rezník nakoniec nebol zvolený len vďaka kotlebovcom, aj keď tí zaňho hlasovali tiež (o dostatočnej väčšine hlasov pre Rezníka rozhodol postoj Mosta-Hídu). „Nebude zaviazaný kotlebovcom, čo som naozaj rád. Ak by to nutne potreboval, nebolo by to dobré.“

Ako si však vysvetľuje obrat v Kotlebovej strane, kde po prvom kole tvrdili, že nehlasovali pre nikoho? „Nemám žiadnu vedomosť, že by niekto v Smere s kotlebovcami rokoval. Ja som s nimi nerokoval určite,“ dodal minister kultúry.

Jaroslava Rezníka zvolilo 95 poslancov vrátane poslancov za Kotlebovu ĽSNS a veľkej časti poslancov Bugárovho Mosta-Hídu. Podporili ho aj Smer a SNS. Rezníkov protikandidát a súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika získal 50 hlasov z radov opozičných poslancov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie