Denník N

Saudská Arábia vymenila následníka trónu. Čo vieme o princovi Muhammadovi bin Salmánovi?

Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán. Foto –TASR/AP
Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán. Foto –TASR/AP

Nový korunný princ sa netají veľkými ambíciami. Dokázal sa prebiť aj k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

V Saudskej Arábii prekreslili zložitý diagram, ktorý zobrazuje, aké sú šance početných princov stať sa raz kráľom ropnej monarchie. Momentálne z neho vyplýva, že najväčšie získal princ Muhammad bin Salmán.

Jeho otec, kráľ Salmán, ho totiž vymenoval za korunného princa a zároveň z tejto pozície odvolal svojho synovca Muhammada bin Najífa, ktorému ešte minulý týždeň odobral niektoré kompetencie, čo mu prislúchajú ako ministrovi vnútra.

Podľa niektorých zdrojov ho zbavil aj tejto funkcie a urobil aj ďalšie zmeny vo vláde a viacerých princov vymenoval za nových veľvyslancov.

Postup Muhammada bin Salmána na nástupníckom rebríčku potvrdila aj takzvaná rada vernosti, keď za neho hlasovalo 31 z 34 jej členov.  Hoci takéto oznámenie nikto vopred neavizoval, nedá sa považovať za prekvapenie. Hviezda iba 31-ročného Muhammada bin Salmána, prezývaného aj MBS, stúpa od januára 2015, keď sa jeho otec stal kráľom.

Vtedy mu pridelil rozsiahle portfólio aj právomoci. Korunný princ má ako minister obrany na starosti vojnu v Jemene, ale aj program na reformu saudskoarabskej ekonomiky, tak aby sa znižovala jej závislosť od ťažby ropy, a aj „modernizáciu“ krajiny, v rámci ktorej napríklad navrhol obmedzenie právomocí náboženskej polície.

Na faktickú silu jeho postavenia v monarchii poukazuje skutočnosť, že jeho 81-ročný otec má vážne zdravotné problémy, podľa niektorých zdrojov by mohol trpieť aj stareckou demenciou, a jeho vplyv na denný chod kráľovského dvora je obmedzený. Reuters píše, že všetky zásadné rozhodnutia už aj tak doteraz prechádzali cez princa Muhammada.

Dobré vzťahy s Američanmi

Pozorovatelia sa domnievajú, že zmena na poste korunného princa súvisí nielen s tým, že kráľ prirodzene preferuje skôr svojho obľúbeného syna ako synovca, ale aj s tým, že mladý a relatívne progresívny člen kráľovskej rodiny má veľmi dobré vzťahy s Trumpovou administratívou, čo je v Rijáde po rokoch „suchoty“ za Obamovej vlády vnímané ako príjemné osvieženie.

Korunný princ sa ešte v apríli stretol s Trumpom vo Washingtone, a počas Trumpovej návštevy v Rijáde sa nedalo prehliadnuť jeho prominentné postavenie.

Monarchia v posledných mesiacoch vyvinula veľa úsilia, aby korunného princa lepšie predstavila poddaným, ale aj aby ho dostala do medzinárodných médií.

Jeho vymenovanie na novú pozíciu sa stretáva s istými obavami. O korunnom princovi, ktorý, ako mnohí príslušníci jeho rodu, miluje luxusný životný štýl, utrácanie a obľubuje prítomnosť celebrít, sa hovorí, že je príliš ambiciózny, agresívny a má tendencie robiť si nepriateľov. Vojna, ktorú vedie v Jemene, je drahá, krvavá a z už aj tak chudobnej krajiny urobila jedno z najťažších miest na život na svete.

Irán

Mladý muž s takmer neobmedzenými právomocami a obrovským rozpočtom na armádu, ktorého nikto nekontroluje, sa vidí ako veľký sunnitský bojovník v sektárskom konflikte so šiitským Iránom a je pripravený s ním zápasiť o dominanciu v moslimskom svete. To nie je nič povzbudzujúce a má to potenciál odvádzať jeho pozornosť od nevyhnutných ekonomických a spoločenských reforiem, ktoré kráľovstvo čakajú.

Jeho ekonomický program – Vízia 2030 – pritom odborníci hodnotia skôr kladne a pripomínajú aj jeho popularitu medzi mladými ľuďmi, ale aj to, že vláda jeho otca je poznačená mnohými zlyhaniami v otázke ľudských a osobitne ženských práv, vysokým počtom popráv či prenasledovaním disidentov.

Očakáva sa, že Muhammad bin Salmán sa kráľom stane v pomerne mladom veku, možno bude najmladším saudskoarabským kráľom vôbec. Považuje sa za miláčika svojho otca, od detstva s ním sedával na dôležitých stretnutiach, vždy pracoval v jeho blízkosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie