Denník N

Naše škôlky jedlá príliš veľa solia, ukázala cielená kontrola (výsledky testov)

Ilustračné foto – archív tasr
Ilustračné foto – archív tasr

Vo všetkých monitorovaných predškolských zariadeniach prekročil obsah soli v obede odporúčanú dávku, jedno jedlo dokonca o viac ako 600 percent.

Je dôležitým zdrojom minerálnych látok, nenahraditeľná je aj pre normálne fungovanie organizmu. Ak sa však soľ konzumuje v nadmernom množstve, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Platí to o dospelých ľuďoch aj pre malé deti.

Denná dávka soli pre dospelých ľudí a mladistvých nad 15 rokov by nemala presiahnuť 5 gramov na deň, čo je asi jedna čajová lyžička. U malých detí je to podstatne menej, lekári odporúčajú, aby denne malo byť v ich jedle od 0,5 do 2 gramov soli, a to vrátane skrytej soli v pečive, v mäsových výrobkoch a v ostatných hotových pokrmoch.

„Dlhodobý nadmerný príjem soli u detí je preukázateľný rizikový faktor pre vznik hypertenzie, osteoporózy, poškodenie obličiek a obezity v dospelosti,“ tvrdí hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Kontrola nedopadla dobre

Aj preto, že prílišné solenie môže škodiť, sa Úrad verejného zdravotníctva cielenou kontrolou snažil zmapovať, v akej miere soľ používajú pri príprave jedál v materských školách. Počas desiatich dní v marci odobrali vzorky z desiatich kompletných obedov (polievka a hlavné jedlo) v jednej náhodne vybranej škôlke v každom kraji a podrobili ich testom v laboratóriu.

Keďže je odporúčaný denný príjem soli pre predškolský vek do 2 gramov a obed predstavuje 35 % celodenného príjmu potravy, odporúčané množstvo soli v obede dieťaťa je podľa úradu 0,7 gramu.

Výsledky testov jedál pripravovaných podľa stanovených noriem úrad nemilo prekvapili. Ukázali totiž, že obsah soli v obedoch pripravených pre škôlkarov prekročil odporúčané množstvo vo všetkých škôlkach, ktoré úrad monitoroval.

Najlepšie dopadlo testovanie v Nitre, kde množstvo soli len mierne prekročilo odporúčanú dávku.

V niektorých mestách však v podávanom obede bolo dvakrát, v jednom prípade až takmer trikrát viac soli, ako sa odporúča.

Najhoršie skončila podľa úradu škôlka v Galante.

Aj keď úrad zverejnil mestá, v ktorých škôlky dopadli najhoršie aj najlepšie, podľa jeho hovorkyne Zuzany Drobovej nezverejňuje, v ktorej škôlke v tom meste pripravené obedy testovaním preverili. To, že vybraná škôlka varila pre deti príliš slano, teda automaticky neznamená, že iné predškolské zariadenia v tom meste nemôžu variť podľa odporúčaných dávok a zdravo.

Len tri vzorky pod limitom

Regionálne úrady verejného zdravotníctva však preverili obedy varené v škôlkach niekoľko dní po sebe. Z výsledkov ich meraní vyplýva, že len tri vzorky boli pod limitom odporúčanej výživovej dávky. Vo zvyšných vzorkách testy zaznamenali prekročenie soli, v najvyššom počte vzoriek bolo medzi 100 až 200 %.

Podľa Drobovej testy potvrdili najvyššie množstvo soli v obede, na ktorý mali deti zeleninovú polievku s pohánkou a ako hlavné jedlo mäsové guľky so zemiakmi a rajčinovou omáčkou. V tomto obede merania potvrdili 5,02 gramu soli a viac ako 617-percentné prekročenie odporúčanej dávky soli.

Ani pri tomto jedle však úrad nezverejňuje, ktorá škôlka ho uvarila. Tvrdí, že kontrolná akcia má mať preventívny charakter.

Soliť budú menej

Ministerstvo školstva v reakcii na výsledky kontrol uviedlo, že kuchárky budú v školských jedálňach soliť menej ako doteraz. K zmenám by mohlo dôjsť zrejme začiatkom budúceho roka, podľa TASR plánuje aktualizovať usmernenie.

Hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová pripomenula, že školské jedálne už teraz vážia soľ pri príprave jedla, riadia sa takzvanými materiálno-spotrebnými normami pre školské stravovanie. „Avšak dve tretiny soli sa nachádzajú v skrytej podobe už v potravinách,“ povedala.

Zmenené usmernenie má podľa nej na to reagovať, momentálne sa na ňom pracuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie