Denník N

Opozícia sa Kováčika pýtala, či sa nehanbí, koalícia mlčala

Dušan Kováčik. Foto N – Vladimír Šimíček
Dušan Kováčik. Foto N – Vladimír Šimíček

Dušan Kováčik poslancom tvrdil, že bez dôkazov nemôže obviňovať. Informácie o kauzách sú podľa neho sprostosti a blbosti.

Počet ľudí stíhaných za korupciu klesá. Na vine sú polícia, opoziční politici a médiá. Vo svojej správe o stave špeciálnej prokuratúry to píše špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Predniesol ju v stredu v parlamente.

„Azda ešte nikdy v histórii Slovenska neviedla takýto verejný úrad osoba s takým nízkym kreditom, ako je ten váš. Možno kedysi Ivan Lexa na čele SIS. Je mi to ľúto, ale musím vám oznámiť, že váš kredit vo verejnosti dosahuje nulové, až záporné hodnoty. Vaše zotrvávanie vo funkcii traumatizuje slovenskú verejnosť,“ povedal Kováčikovi poslanec Ľubomír Galko (SaS).

„Potajme som dúfal, že dnes nebudem musieť vystúpiť, že správa nebude prerokúvaná a bude odložená na jeseň z dôvodu, že ju nebude mať kto predložiť. Veril som, že dnes už nebudete špeciálnym prokurátorom. Že, napĺňajúc očakávanie verejnosti, ktoré ste sám vyvolali, odstúpite,“ hovoril Galko.

Galko sa pýtal aj na Ficovu nahrávku

Poslanci SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina boli jediní, ktorí sa zapájali do debaty. Smer, Most-Híd, SNS, aj kotlebovci mlčali.

„Prečo ste nedali zistiť znalcovi, či podpisy pána Blaška a sponzorov strany Smer na zmluvách sú pravé? Prečo ste nedali zistiť znalcovi, či hlas na nahrávke patrí hlasu podobnému Robertovi Ficovi?“ pýtal sa Kováčika Galko.

„Dovolím si vás upozorniť, že tak ako verejnosť traumatizovali amnestie, tak ju traumatizuje aj táto nahrávka. Slovenská verejnosť má právo vedieť, či strana Smer bola založená z čiernych peňazí, ktoré mohli byť získané podvodom, možno aj trestnou činnosťou.“

Galko povedal, že oveľa radšej by v správe o stave špeciálnej prokuratúry čítal „o Bašternákovi, Strapatom, Robovi alias ministrovi Kaliňákovi alebo o Kubánekovi, Bučekovi“. Ako Strapatý v kauze podvodov s DPH menujú aktéri Jána Počiatka, právnik Milan Chovanec pred políciou zo zapojenia do podvodov obviňoval aj ministra vnútra Roberta Kliaňáka, prešovského krajského predsedu Smeru Stanislava Kubánka a bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Jozefa Bučeka zo Smeru.

Poslanci sa Kováčika pýtali, ako je možné, že za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu zo 61 prípadov, ktoré dozoroval, a prečo tieto informácie tajil, alebo ako sa vyšetruje kauza Gorila.

„To sú obyčajné klamstvá, ktoré sa teraz stále šíria, ktoré neviem, ako mám vysvetliť. Každý súdny človek, keď sa do toho pozrie, tak sa mi do piatich minút musí ospravedlniť,“ vyhlásil Kováčik. „Ja som práve v zákonom stanovenej lehote poskytol odpovede.“

Kováčik pritom novinárom tieto informácie mesiace tajil, ani v parlamente im na to neodpovedal. Keď dostal otázky podľa infozákona, tak odpovedal len na časť z nich. Generálna prokuratúra neskôr konštatovala, že novinári mali dostať odpovede na všetky otázky.

Video: Kováčik sa po otázke, koľko podal obžalôb, iba zasmial

Prečo nepodal ani jednu obžalobu? Vraj sa to dá len vtedy, ak sú dôkazy. Niektoré prípady vraj odovzdal neskôr kolegom, pretože on by nestíhal chodiť na súdy pojednávať. 

„Vy sa ani trochu nehanbíte za korupčné aféry?“ pýtala sa Kováčika Viera Dubačová, bývalá poslankyňa OĽaNO. 

„Aj ja mám určitú vedomosť, informáciu, ale pokiaľ to nemám podložené, nemôžem sa postaviť pred kamery a o tom rozprávať. Vy si to môžete dovoliť, ja nie,“ hovoril Kováčik.

Kauza Gorila sa podľa neho vyšetruje úspešne, sú tam aj obvinenia, ktoré sa týkajú Slovenských elektrární.

Pýtali sa aj na Špirka

Kováčik musel vysvetľovať aj kauzu prokurátora Vasiľa Špirka. Ten dozoroval kauzu Roberta Kaliňáka B. A. Haus a vyšetrovanie toho, ako Kaliňák obchodoval s Bašternákom. Prokurátora Špirka však obvinili v inej trestnej veci a neskôr mu Kaliňákov prípad zobrali. Špirko už stíhaný nie je, vo veci však stále beží šetrenie.

Kováčik tvrdil, že Špirko o prípad prišiel, lebo bol zbavený mlčanlivosti, aby mohol vypovedať vo svojej veci. S Kaliňákovým prípadom to podľa Kováčika súviselo, preto ho už nemohol mať. O odňatie požiadal podľa Kováčika sám Špirko. Kaliňákovu kauzu teraz preveruje generálna prokuratúra.

„Každému triezvo rozmýšľajúcemu človeku je jasné, že pán Kováčik je buď psychicky narušený, alebo vydieraný, alebo existuje iné vysvetlenie, ktoré nepoznáme,“ povedal poslanec SaS Alojz Baránik.

Odstúpenie Kováčika je jednou z požiadaviek organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu. On povedal, že určite nebude vo funkcii do konca svojho volebného obdobie – roku 2021.

„Rozmýšľal som o tom dávno, aj som sa o tom bavil s pánom generálnym prokurátorom, budem sa s ním naďalej baviť, veľmi vážne sa zaoberám touto otázkou. Ide o to, či sa dá robiť pod takýmto tlakom, nie je to jednoduché, najmä keď takmer na dennodennej báze počúvate tie sprostosti a potom to počujete z tribún, keď to študenti opakujú,“ povedal Kováčik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie