Denník N

Bol som v miliónovom meste na Urale. Pýtal som sa Rusov na Putina

V Perme sme na štátny sviatok Deň Ruska videli demonštráciu proti Putinovi i mestský karneval, ktorý bol tak trochu oslavou ruských úspechov.
V Perme sme na štátny sviatok Deň Ruska videli demonštráciu proti Putinovi i mestský karneval, ktorý bol tak trochu oslavou ruských úspechov.

V meste Perm protestovali stovky ľudí, aby ukázali, že už majú Putinovho režimu dosť. Čo ich k tomu viedlo? A prečo iní Rusi stále nedajú na Putina dopustiť? Reportér Denníka N strávil v meste na západnom Urale niekoľko dní a počúval názory jeho obyvateľov.

Organizátori opozičného mítingu v mestskom parku Kamene mali šťastie. Len pred hodinou ustal silný dážď, ktorý mohol väčšinu účastníkov odradiť. Nakoniec sa však o piatej podvečer začína všetko podľa plánu.

Prišli prevažne mladí ľudia, viacerí nesú ruské vlajky či žlté balóniky s obrázkom kačky. Je to zjavná narážka na ruského premiéra Dmitrija Medvedeva.

Opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorého spolupracovníci protest zvolali, vlani zverejnil zábery z dronu, ktoré zachytávajú Medvedevovu „daču“.

Na videu vidieť ohromný areál na brehu Volgy s vlastným prístavom pre vznášadlá, lyžiarskym svahom, so skleníkmi, s ubytovňou pre služobníctvo a napokon i so súkromným jazierkom s domčekom pre kačky.

Žltá kačka sa následne stala symbolom opozičných protestov a už i tak vysmievaný Medvedev symbolom korupcie. „Korupcia je obrovská, vidím ju všade, aj u nás vo fabrike,“ vysvetľuje mi lámanou angličtinou dvadsaťdeväťročný Sergej.

Žena v popredí drží výkres, ktorý naráža na slávny výrok Medvedeva z minulého roku. Ruský premiér povedal istej dôchodkyni z Krymu, ktorá sa sťažovala na malú penziu, že „peniaze nie sú, ale držte sa“. Žena mu na výkrese odkazuje „sám sa držte“. Mladík vpravo zase Putinovi odkazuje, že ho čaká tribunál v Haagu (metaforicky „Vova, čakám ťa – tvoja Gaaga“). Foto N – Vladimír Šnídl

Na mítingu bolo okolo tisícpäťsto prevažne mladých ľudí. Symbolom tohto, ako i ďalších opozičných protestov, sa stala žltá kačka. Foto N – Vladimír Šnídl

Protest bol oficiálne deklarovaný ako protikorupčný míting, moderátorom bol miestny aktivista Jurij Bobrov. Foto N – Vladimír Šnídl

Navaľného zábery z dronu vlani prvýkrát ukázali Rusom superluxusné sídlo premiéra Medvedeva, ktoré je obohnané niekoľkometrovým plotom.

Sergej pracuje v miestnej zbrojovke, kde sa vyrábajú torpéda. Vlastní ju štát, šéfujú jej štátom dosadení manažéri. Sergej hovorí, že namiesto toho, aby investovali do podniku, dávajú si tržby do vrecka a stavajú si luxusné vily.

„Aj keby zistili, že som na tomto proteste, a mal by som s tým problém, je mi to jedno. Tu ide o princíp,“ dodáva.

Na míting dozerajú desiatky policajtov. Na rozdiel od oveľa sledovanejšieho zhromaždenia, ktoré v rovnaký deň prebieha v Moskve, tu nezhabujú transparenty, nikoho nezatýkajú, ani nekontrolujú dokumenty. Policajtov nevyruší, ani keď dav začne skandovať „Putin odíď!“.

Zhromaždenie mi trochu pripomína vlaňajšie protesty na Slovensku pred komplexom Bonaparte. Vládne tu uvoľnená atmosféra, na pódiu sa striedajú politici z rôznych opozičných strán, medzi ktoré sa v Rusku počítajú aj komunisti.

Burcujú ľudí proti vláde v Kremli i proti miestnym „činovnikom“ – pri jednom z nich detailne vypočítavajú, aké luxusné autá si v poslednom čase kúpil.

Pripomínajú, že ak neexistuje skutočná alternatíva voči Putinovi a jeho strane Jednotné Rusko, tak je to novodobý cárizmus. „Toto samoderžavie musí skončiť,“ volá do mikrofónu miestny politik Michail Kasimov. „Samoderžavie musí skončiť,“ skanduje dav.

„Slobodu, slobodu,“ niekoľkokrát skandoval dav. Jeden z obrázkov karikoval minimálne penzie, ktoré štát vypláca ruským dôchodcom. Foto N – Vladimír Šnídl

„Putin, odíď, sme unavení,“ hlásal najväčší transparent na mítingu. Foto N – Vladimír Šnídl

„Prekáža mi, keď je kvôli Putinovi celý Západ proti Rusku,“ hovoril študent práv Maxim, ktorý si priniesol karikatúru s Putinom a glóbusom. Foto N – Vladimír Šnídl

Zrejme paródia na známu socialistickú agitku „Nie, radšej knihu“. Putinovi podávajú výtlačok „Práva človeka v Rusku“ a on odpovedá, že načo takéto formality. Foto N – Vladimír Šnídl

Narazil som tu na ľudí z rôznych profesií, na mladú PR manažérku, na robotníka v ropnej firme i na študenta práv. Ten držal nad sebou karikatúru, na ktorej je vyobrazený Putin a glóbus.

Na glóbuse sú vidieť červené šípky, ktoré smerujú z Ruska a modré šípky smerujúce proti Rusku. „Kvôli Putinovi sú ostatné štáty proti nám a to mi prekáža,“ hovorí.

Inak sa tu však medzinárodná politika nerieši. Keď som sa účastníkov pýtal, komu má podľa nich patriť Krym, prichádzali rôzne odpovede.

Niektorí tvrdili, že na Kryme žijú Rusi, preto je ruský, iní zase, že by sa malo vypísať nové a ozajstné referendum, a ďalší len mávli rukou, že Krym nepotrebujú.

„Keby som si mal vybrať, či chcem Krym, alebo aby boli zrušené sankcie, tak beriem to druhé,“ hovorí dvadsiatnik Iľja.

V Rusku je rozšírený takzvaný krymský konsenzus. Aj ľudia či politici, ktorí inak kritizujú Putina, s Putinovou anexiou Krymu súhlasia. Alebo v nej aspoň nevidia zásadný problém.

Video: Deň v Perme: doobeda karneval, poobede míting proti Putinovi
Autor: Vladimír Šnídl, Martina Koník

 

Po necelých dvoch hodinách sa míting končí a ľudia sa rozchádzajú domov. Bolo ich tu zhruba 1500. Je to veľa alebo málo?

Len pár hodín predtým sa na neďalekej Leninovej ulici konal karnevalový sprievod pri príležitosti 294. výročia založenia mesta. Ulicou prechádzali alegorické vozy, ktoré trochu pripomínali socialistické prvé máje. Sledovali ich celé rodiny s deťmi. Tu sa počet divákov počítal na desiatky tisícov.

Hoci karneval bol formálne apolitický, obyvateľom pripomínal i niektoré úspechy Putinovho režimu. Jedno z najviac fotografovaných vozidiel bolo venované budúcoročným majstrovstvám sveta vo futbale, ktoré sa budú konať v Rusku.

„Predstavte si, že hráme proti Nemecku, stav je dva : dva. Ako budete povzbudzovať?“ burcuje mladík na vozidle. Diváci aplaudujú a fotia si celý výjav na mobily. Na neskorší opozičný protest príde len minimum z nich.

Tak prebehol voľný pondelok, 12. júna v Perme – v miliónovom meste na Urale, asi 1400 kilometrov východne od Moskvy.

Karneval sa konal v pondelok 12. júna na Deň Ruska, keď majú ľudia voľno. Foto N – Vladimír Šnídl

Karneval sa konal 12. júna na Deň Ruska, keď majú ľudia v celej krajine voľno. Foto N – Vladimír Šnídl

Sprievod prechádza pred tradičným sovietskym obchodným domom CUM (Centralnyj Univerzalnyj Magazin), ktorý je dnes obohatený o americký fast-food McDonald’s. Foto N – Vladimír Šnídl

Počet divákov karnevalu sa počítal na desiatky tisícov, organizovala ho miestna radnica. Foto N – Vladimír Šnídl

Život v chruščovkách

Život v Perme sa od života na Slovensku zdanlivo líši iba v pár veciach. Hypotéky sa tu berú na minimálne desaťpercentný úrok, z vodovodov netečie pitná voda (treba ju prevárať alebo kupovať do kanistrov) a o pol jedenástej večer je v týchto dňoch ešte svetlo.

V každej električke či v autobuse sa okrem vodiča vezie aj konduktorka, ktorá vám hneď po pristúpení predá lístky. „Inak by sa ľudia na lístky vykašľali,“ povedala mi jedna z miestnych rodáčok.

Okolie panelákov a murovaných činžiakov (nazývaných chruščovky) pôsobí zanedbanejším dojmom než u nás. Tráva sa takmer nekosí, fasády sa nezriedka renovujú len z tých strán, na ktoré je vidieť od hlavnej cesty.

Oveľa častejšie než na Slovensku tu človek môže vidieť  ľudí popíjajúcich alkohol na ulici – v krčmách stojí alkohol dva- až trikrát viac než v obchodoch, preto je lacnejšie piť vonku.

V obchodoch inak dostať skoro to isté, čo u nás, dokonca aj za slovenské ceny. Práve to označujú miestni ľudia za najväčší následok sankcií na ich život – ceny sa zvýšili, platy nie. Bežný robotník tu zarába v prepočte okolo 470 až 500 eur.

„Zdraželi nám rôzne veci, od potravín až po elektroniku,“ rozpráva mi na mítingu robotník Iľja. Zdraželi aj cesty do zahraničia, zvlášť do Európy.

„Rubeľ je príliš slabý. Pred sankciami som bol na dovolenke v Taliansku i v Nórsku, teraz sa tam asi tak skoro nevyberiem,“ dodáva.

Vôbec najviac pocítili sankcie dôchodcovia, ktorých penzie niekedy ledva dosahujú dvesto eur. Ale dôchodcovia, ako poznamenala jedna známa, na opozičné mítingy chodiť nebudú.

Džerdžinského námestie v Perme a za ním jedna z takzvaných staliniek. Stalinky sú pomerne priestranné, majú vysoké stropy a bohatšiu výzdobu na fasáde. V 50. rokoch tu ubytovali aj bežných robotníkov – jednu rodinu do jednej izby. V bežnom trojizbovom byte mohli žiť aj dvanásti. Foto N – Vladimír Šnídl

V popredí typická ruská „chruščovka“, murovaný niekoľkoposchodový dom, ktorý postavili za Nikitu Chruščova. Nachádza sa na hlavnej, Leninovej ulici…

… zaujímavá je tým, že má renovované fasády len z troch strán, na ktoré vidieť od hlavnej cesty. V Perme je takýchto domov viacero Foto N – Vladimír Šnídl

Jedným z dôchodcov je Rifkat. Má 66 rokov a za život si prešiel všeličím. Ešte za Sovietskeho zväzu absolvoval vojnu vo východnom Nemecku, pracoval v závode v ukrajinskom Charkove, staval priehradu v Irkutskej oblasti, dobýval zlato na Altaji, napokon sa vrátil do Permu.

Vôbec najhoršie sa mu podľa jeho slov žilo v 90. rokoch. Keď počuje meno Boris Jeľcin, symbolicky si odpľuje. „To bola hrozná doba. Vyplácali nám iba malú časť mzdy, nemali sme si za čo kupovať jedlo, nemal som ani na školskú jedáleň pre dieťa,“ spomína Rifkat.

Jeho príbeh ilustruje jeden veľký paradox súčasného Ruska. V 90. rokoch bola v Rusku historicky azda najväčšia sloboda tlače a existovala tu aj reálna súťaž politických strán. Lenže zároveň to bolo obdobie úpadku, ktorý sa nedal porovnať ani s porevolučným chaosom na Slovensku.

Rifkat pracoval v miestnej fabrike na výrobu leteckých motorov, kde nakladal materiál na vagóny. K tomu si musel zobrať ešte prácu na stavbe, aby mala jeho rodina za čo žiť. „V tom čase som spal tri, možno štyri hodiny denne, manželka sa bála, aby som neskolaboval,“ hovorí.

Konečno, Putina!

Fabrika preto robotníkom poskytovala aspoň pozemky za mestom, aby si ich premenili na malé polia a mohli si tu pestovať zemiaky. „Nemohol som platiť deťom žiadne záujmové krúžky, boli sme radi, že sme mali aspoň tie zemiaky,“ dodáva.

Keď sa ho spýtam, koho bude voliť budúci rok v prezidentských voľbách, neváha. „Konečno, Putina,“ odpovedá.

Nástup Vladimíra Putina má totiž spojený s dobou, keď už začal dostávať pravidelnú výplatu a v obchodoch si mohol kúpiť aspoň základné potraviny.

„Keby sa k moci dostal nejaký druhý Jeľcin, tak mi zoberú ešte aj ten dôchodok, čo dostávam. Toho sa už dožiť nepotrebujem,“ rozpráva Rifkat.

V Perme dlhé roky fungoval riečny prístav, po rozpade Sovietskeho zväzu ho zatvorili. Dnes jeho žeriavy bez využitia hrdzavejú. Foto N – Vladimír Šnídl

Dom Gruščika postavili ešte za cárskeho Ruska. Mnoho desaťročí v ňom bývali robotníci, ktorí pracovali v neďalekom prístave. Foto N – Vladimír Šnídl

Viacerí starší prívrženci Putina, s ktorými som sa rozprával, vidia práve túto jednoduchú rovnicu. Za Jeľcina, prípadne Gorbačova, sa im žilo zle, za Putina nastala aspoň aká-taká prosperita.

Že je Putin pri moci osemnásť rokov, nevnímajú ako hendikep, ale skôr naopak. „Keď máte cára, ktorý je na doživotie, tak myslí dlhodobo a môže rozvíjať krajinu. Keby prišiel niekto len na pár rokov, tak sa bude starať iba o to, ako si nakradnúť,“ hovorí päťdesiatročný robotník Robert.

On sám podporuje Putina aj preto, že Rusku vrátil sebavedomie. To je druhá vec, ktorá je pre Rusov nesmierne dôležitá.

Kolapsom Sovietskeho zväzu totiž neprišli len o malé sociálne výdobytky, ale aj o pocit dôležitosti. „Za Putina sme sa opäť stali veľmocou,“ pripomína Robert.

Putinove vojenské dobrodružstvá sú toho len dôkazom. Operácia v Sýrii? Tam vraj ruskí vojaci len zabíjajú teroristov, s ktorými si nevie poradiť ani západ. Ukrajina? Tam Rusi iba zabránili americkej invázii.

„Kam prišli Američania, tam sa to skončilo zle, či už to bolo na Ukrajine, alebo v Líbyi,“ hovorí Robert.

Operácia Barbarossa v Pobaltí

Skúšam vysvetľovať, že Američania žiadnu inváziu na Ukrajinu nechystali a že v Líbyi prebiehala regulárna občianska vojna, než do nej na naliehanie arabských štátov vstúpil západ.

Robert má však svoje informácie – predovšetkým z televízie. Hoci v Rusku existujú nezávislé či opozičné médiá, ako je rádio Echo Moskvy, či denník Novaja gazeta, pre starších Rusov je hlavným zdrojom televízia, kde dominujú provládne stanice.

Každý deň môžu sledovať publicistické relácie, ktoré im pripomínajú, že hlavnou hrozbou pre nich sú USA a NATO.

V sobotu poobede som tu napríklad pozeral dokument, ktorý sa začal zábermi nemeckých tankov útočiacich v roku 1941 na Sovietsky zväz. Hneď za tým nasledoval aktuálny záber na tanky Bundeswehru v Pobaltských štátoch, ktoré sem prišli ako výsledok samitov NATO.

Aký si z toho divák urobí záver? Rusko stále ohrozujú agresori, tak ako pred viac než sedemdesiatimi rokmi.

Hlavnou dopravnou tepnou Permu je Leninova ulica. Nachádza sa na nej aj sídlo miestneho gubernátora a pred ním, samozrejme, Leninova podobizeň.

Perm nemá historické centrum, jeho srdcom je námestie pred Veľkým divadlom, ktoré postavili v 80. rokoch. Foto N – Vladimír Šnídl

Permom preteká rieka Kama, ktorá okrem iného dala názov aj ruským nákladným vozidlám Kamaz. Na jej brehu je tu promenáda a nápis „Šťastie nie je za horami“. Foto N – Vladimír Šnídl

V Kame sa niektorí odvážlivci kúpu, alebo tu chytajú ryby. Neprekáža im ani priemyselná scenéria v okolí. Foto N – Vladimír Šnídl

Stále živé sú aj spomienky na slávne víťazstvo v druhej svetovej vojne, a nie je náhoda, že k nim výdatne pomáha aj Putinov režim.

Oslavy 70. výročia v roku 2015 neboli len o vojenskej prehliadke na Červenom námestí. Na zastávkach MHD, v autobusoch či v parkoch po celom Rusku pribúdali oslavné nápisy „Pobeda“ (víťazstvo).

Obľúbený nápis „spasiba dedu za pobedu“ (ďakujem dedovi za víťazstvo) som tu dokonca videl nalepený na mercedese, na aute dovezenom z Nemecka.

Vďaka odkazu vojny berú mnohí Rusi na milosť aj Stalina. O niekdajšom masovom vrahovi aj Putin v nedávnom rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom povedal, že bol iba produktom svojej doby.

„Nadmerné démonizovanie Stalina je jednou z ciest, ako útočiť na Sovietsky zväz, na Rusko. Ako ukázať, že dnešné Rusko stále nesie akési materské znamienka stalinizmu,“ povedal Putin.

Pýtam sa Roberta, čo si o Stalinovi myslí on. „Vďaka Stalinovi sme vyhrali vojnu,“ hovorí.

Namietam, že Sovietsky zväz vyhral vojnu nie vďaka Stalinovi, ale navzdory Stalinovi. „Keby nebolo jeho chýb, mali by ste menej obetí,“ argumentujem. „História nepozná keby,“ odpovedá môj spoločník.

August 1968? Nepodstatné

Robert pracoval ako záchranár v bani, teraz robí vo fabrike na káblové zväzky. O Stalinovi však hovorí prakticky to isté ako tridsaťročná Naďa, ktorá na permskej univerzite vyštudovala históriu a v súčasnosti učí dejepis na strednej škole.

Stalinova éra mala podľa nej svetlé i temné stránky. Medzi temné určite patria represie a posielanie ľudí do gulagov. „Na druhej strane, väzni v gulagoch stavali napríklad železničné trate, ktoré slúžili všetkým,“ pridáva Naďa aj údajnú svetlú stránku.

Súhlasí, že počas vojny sa Stalin dopustil chýb, na ktoré doplatila celá krajina. „Napríklad, že do poslednej chvíle veril, že Hitler nezaútočí a bude dodržiavať pakt Ribbentrop – Molotov,“ hovorí Naďa.

Pýtam sa, či pri pakte Ribbentrop – Molotov učí aj o tajnom dodatku, podľa ktorého Stalin s Hitlerom prepadli Poľsko a rozdelili si východnú Európu.

Naďa pokrúti hlavou, že neučí. Obvykle nepreberá ani sovietsku inváziu do Československa v roku 1968. „Dostanem sa k tomu iba, ak zostane čas. Nie je to pre nás také dôležité,“ hovorí.

Čo si o okupácii Československa myslí ona sama? „Okupáciou by som to nenazvala. Možno by som povedala, že to bola expanzia v rámci studenej vojny,“ odpovedá.

Jedným z príjemnejších fastfoodov v Perme je palacinkáreň, kde ponúkajú ruské „bliny“ so sladkými polevami alebo s hubami, či s mäsom. Foto N – Vladimír Šnídl

V centre Permu funguje aj česká hospoda s Budvarom. Pivo v krčmách je však vo všeobecnosti pre bežných obyvateľov drahé – stojí zhruba dve eurá…

… populárne sú preto pivné obchody, kde si zákazník len dá načapovať pivo do plastovej fľašky. Na viacerých pipách som videl nápis „české pivo“. Pýtam sa predavačiek, čo je to za české pivo: Kozel, Staropramen, Gambrinus? „Prosto češskoje pivo,“ odpovedajú nechápavo. Zrejme ide len o marketingový trik na pomenovanie niektorého z ruských pív. Foto N – Vladimír Šnídl

Aj Naďa patrí k voličom, ktorí budú zrejme znovu voliť Putina. „Oceňujem na ňom, že je to silná osobnosť a že dokázal udržať stabilitu u nás doma i v zahraničí,“ vysvetľuje.

Pýtam sa, ako sa díva napríklad na u nás vysmievané obrázky a videá , kde Putin pózuje ako lovec bez trička, strieľa góly na hokeji, loví antické vázy alebo hasí lesné požiare.

Naďa sa nad nimi nijak nepozastavuje. „V Rusku musí ukázať, že je blízko ľuďom, preto to Putin robí,“ odpovedá vládca.

Smartfón už stačiť nemusí

Na aktuálnych opozičných protestoch je však vidieť, že aj v Perme sa veci hýbu. Politológ Vitalij Kovin z miestnej pobočky Akadémie vied mi hovorí, že aj 1500 ľudí na mítingu proti Putinovi je na pomery Permu slušné číslo – za posledné roky tu nič podobné nebolo.

„Pravdou je, že keď tu koncom 80. rokov prebiehali protikomunistické demonštrácie za nové Rusko, chodilo na ne aj desaťtisíc ľudí. Na druhej strane, keď dnes príde demonštrovať viac než 500 ľudí, už je to úspech,“ hovorí.

Dôležitým signálom je vraj hlavne účasť mladých. Politici sa totiž podľa Kovina domnievali, že mladým Rusom bude stačiť smartfón a prístup na internet a o politiku sa zaujímať nebudú. To však aspoň pre časť z nich prestáva platiť.

„Na rozdiel od starších Rusov im nemôžete pripomínať, ako ťažko sa žilo v 90. rokoch. Na nich to nefunguje. Oni nesledujú ani televíziu, majú iné zdroje informácií,“ poznamenáva Kovin.

Medzi tie patria aj v Rusku sociálne siete, predovšetkým sociálna sieť V Kontakte. Tú síce pred časom ovládli oligarchovia blízki Putinovi, podľa Kovina však stále poskytuje slobodný priestor na výmenu informácií. Napokon, aj na opozičný míting do parku sa ľudia zvolávali práve cez sociálnu sieť V Kontakte.

„Mladí ľudia, ktorí sa na tomto proteste zúčastnili, si myslia, že by sa mohli mať oveľa lepšie. Podľa nich je na to Rusko bohaté dosť,“ hovorí Kovin.

Tieto súvislosti im rád pripomína aj opozičný politik Navaľnyj, ktorý v Perme začiatkom júna otváral jednu zo svojich kancelárií. Pri tejto príležitosti sa pýtal mladých, koľko z nich berie aspoň 38-tisíc rubľov (v prepočte 600 eur), čo má byť štatisticky priemerný plat v Perme. Nehlásil sa skoro nikto.

Tieto dôvody o pár dní neskôr priviedli na opozičný míting aj dvadsiatnika Iľju. Hoci vyštudoval vysokú školu humanitného smeru, prácu našiel iba ako robotník v ropnej spoločnosti Rosneft.

„Zarábam len tridsaťtisíc rubľov a viem, že nebyť korupcie, mohlo by to byť oveľa viac,“ hovorí. To sa však podľa neho nezlepší, pokiaľ sa nevymenia vládcovia v Moskve.

„Peniaze z Permu najprv smerujú do Moskvy, tam sa prerozdelia, späť k ľuďom sa vracia len časť. Pokiaľ sa v Moskve nezmení nič, nezmení sa ani tu,“ povedal.

Predajne západných áut v Perme fungujú aj tri roky po rapídnom oslabení rubľa, ktorý zdražil ich dovoz. Foto N – Vladimír Šnídl

Lady a SÚV patria medzi najčastejšie typy vozidiel v uliciach Permu. Foto N – Vladimír Šnídl

Nezvyklé pre Stredoeurópana sú inštruktážne obrázky, ako sa správať pri teroristickom útoku, ktoré sú vyvesené na železničnej stanici, alebo bezpečnostné rámy v opere. Foto N – Vladimír Šnídl

Môžu takéto protesty skutočne niečo zmeniť? Napríklad primať Putina, aby napríklad odvolal kritizovaného Medvedeva?

Politológ Kovin pochybuje. „Putin sa vyznačuje tým, že pod tlakom nerobí žiadne ústupky,“ hovorí.

Všetko vraj bude záležať na oligarchoch, alebo ako hovorí Kovin, na „politicko-ekonomickej elite Ruska“, ktorá doteraz jednotne stojí za Putinom. „Ľudia z tejto elity zatiaľ len sledujú, ako sa veci vyvíjajú,“ dodáva.

Zakázané mesto na Urale

Perm nepatrí medzi najznámejšie ruské mestá, hoci mnohým Slovákom by sa pri jeho mene mohlo všeličo vybaviť.

Napríklad podľa geologických vykopávok dal Perm názov jednému obdobiu prvohôr. Kambrium, ordovik, silur, devon, karbon a perm, učia sa študenti geografie.

Nehrá sa tu hokejová KHL, mesto však má známy futbalový klub Amkar Perm, za ktorý hrával aj Slovák Martin Jakubko. Sídli tu aj Permské Čajkovského operné a baletné divadlo, ktoré zastrešuje jeden z najlepších baletných súborov v Rusku.

V neposlednom rade môžu Perm poznať aj znalci ruskej literatúry. Do Permu je totiž situovaná časť deja románu Borisa Pasternaka Doktor Živago (mesto sa v románe volá Jurjatin).

Budova knižnice, v ktorej doktor Živago z románu Borisa Pasternaka stretáva Laru, sa nachádza v širšom centre Permu. Foto N – Vladimír Šnídl

Perm nemá historické srdce, ide o priemyselné mesto na západnom Urale. V jeho okolí sa ťaží ropa, uhlie a ďalšie nerasty. Do mesta boli za vojny presunuté viaceré zbrojovky. Vyrábajú sa tu napríklad raketomety, ručné zbrane, raketové pohony alebo motory pre prúdové lietadlá.

V rokoch 1940 až 1957 bol premenovaný na Molotov na počesť Stalinovho komisára pre zahraničné veci. Pre svoje zbrojovky sa ocitol na zozname takzvaných zakázaných miest, do ktorých nemohli legálne cestovať cudzinci.

Z taktických dôvodov bol vyškrtnutý aj zo sovietskych máp. Neobjavoval sa ani na mape v televízii, keď hlásili predpoveď počasia pre územie Ruska.

Politológ Vitalij Kovin z miestnej pobočky Akadémie vied spomína, že kvôli tomu nemal v mladosti ani veľkú motiváciu učiť sa po anglicky. „Ešte koncom osemdesiatych rokov som si myslel, že snáď nikdy nestretnem cudzinca. Preto som si myslel, že cudzí jazyk nebudem potrebovať,“ hovorí.

Skulptúra dreva, ktorá má symbolizovať písmeno P, je novým artefaktom mesta. Pred niekoľkými rokmi ju dal postaviť nepopulárny gubernátor Oleg Čirkunov. V zime 2011 proti nemu protestovali stovky ľudí, pretože im náhle zdražili účty za teplo: obviňovali Čirkunova, že je to pre jeho predaj energetických podnikov. O pár mesiacov neskôr Čirkunov skončil. Foto N – Vladimír Šnídl

V 90. rokoch sa Perm vyznačoval pomerne liberálnym duchom, vzniklo tu viacero občianskych spolkov a neziskových organizácií.

„Liberálne strany tu mali vždy o niečo väčšiu podporu. Napríklad aj v posledných parlamentných voľbách v roku 2016 tu opozičné Jablko získalo sedem percent, jeho celoruský priemer bol tri percentá,“ vysvetľuje Kovin.

Kúsok od Permu funguje unikátne múzeum gulagu Perm-36, ktoré umiestili priamo do pôvodných priestorov bývalého lágru. „Kúsok“ v tomto prípade znamená dve hodiny od mesta – sme v Rusku, tu sa vzdialenosti chápu inak.

Tak ako každé významnejšie ruské mesto, má aj Perm svojich oligarchov. Jedným z nich je Dmitrij Rybolevev. Vlastní spoločnosť Urakali, ktorá ťaží látky na výrobu hnojív. Svojej dcére kúpil za odmenu grécky ostrov Skorpios a sebe väčšinový podiel vo futbalovom klube AS Monaco.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie