Denník N

Putin sa Oliverovi Stonovi chválil videom, na ktorom zrejme Američania bojujú proti Talibanu

Video, na ktorom mali byť ruskí vojaci v Sýrii, sa nápadne podobá na zásah amerických vrtuľníkov Apache v Afganistane.

Ruský prezident Vladimir Putin sa počas dlhého, štvorhodinového, rozhovoru s kontroverzným americkým režisérom Oliverom Stonom chcel pochváliť, ako ruskí vojaci bojujú proti teroristom v Sýrii. Vytiahol preto iPhone, na ktorom mu ukázal akčnú scénu.

V skutočnosti, ako napísal ruský server Meduza, však na videu neboli ruskí vojaci ani Sýria, ale americké jednotky bojujúce proti Talibanu v Afganistane.

Celá scéna, ktorá trvá len pár sekúnd,  sa odohrala v 49. minúte tretej časti siahodlhého dokumentu The Putin Interviews. „V skutočnosti Putin ukázal Stonovi zábery amerického Apachu, ako útočí na Taliban v Afganistane. Video sa prvý raz objavilo na stránke Military.com v roku 2013,“ píše Meduza.

Čo je tiež podľa ruských novinárov zvláštne, na nahrávke počuť hlasy v ruštine, ktorými by mohli byť ukrajinskí piloti vedúci operácie nad Donbasom. Prví na nápadnú podobnosť medzi Putinovým a americkým videom upozornili experti z ruskej mimovládky Conflict Intelligence Team (CIT).

Video zo Stonovho filmu

V skutočnosti má ísť o americký Apache:

https://www.youtube.com/watch?v=hWuP6dmYOE0

Kremeľ na pochybnosti zareagoval klasicky – všetko poprel. „Je to úplná somarina,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Pre agentúru TASS povedal tiež, že to boli určite materiály ruského ministerstva obrany. Putinovi mal záznam odovzdať priamo minister obrany Segej Šojgu.

Ruský bloger Ruslan Leviev z CIT však pre Novaju gazetu povedal, že si je istý tým, že ide o akciu amerických vojakov. „Pozorne sme si ten záznam pozreli, porovnali dynamiku úderov na zem, polohu, rozptyl, a uvideli sme, že naozaj ide o známe video práce amerického vrtuľníka v Afganistane,“ hovorí Leviev.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie