Denník N

Václav Mika po prehre: Do politiky nejdem, vyrušujú ma v nej diletanti

Václav Mika. Foto N – Tomáš Benedikovič
Václav Mika. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jaroslav Rezník môže byť úspešný riaditeľ, vraví končiaci šéf RTVS Václav Mika. Neverí, že by jeho nástupca sľúbil ústupky Kotlebovi. Nepríjemne by ma tým prekvapil, vyhlásil.

Ste sklamaný z prehry?

Vidíte, že nie. Veľa ľudí sa ma pred voľbou pýtalo, prečo do toho idem, ak je jasné, že zrejme nie som kandidátom koalície. Vravel som, že to robím pre svoj tím, výsledky, ktoré som dosiahol, pre snahu o kontinuitu a preto, že som človek, ktorý je zvyknutý bojovať. Po voľbe je jasné, že k tomu pribudla ešte jedna vec – samotné hlasovanie zvýšilo záujem o RTVS. Stačí sa pozrieť na titulky novín. To ma veľmi teší.

Ak nie ste sklamaný z prehry, spýtam sa inak. Ste sklamaný z priebehu voľby?

Som sklamaný z toho, čo ma na celej voľbe vyrušovalo. Keď sa pozriete na kľúčové slová, ktoré počas voľby používali politici, minimálne koaliční, nenašiel som tam „verejnosť“. Všetci pred časom riešili verejnoprávnosť a to, ako ju vidia, pán Hrnko sa stal na ňu expertom. Ale počas samotnej voľby sme počúvali len o záujme koalície či záujme politikov. RTVS nie je malá zanedbateľná firma, pracuje v nej veľa profesionálov, ďalší s ňou spolupracujú. Tí svoj hlas vyjadrili, keď podporili nie Vaša Miku, ale – RTVS.

No z tých výziev, ktoré ste na svojom profile na Facebooku zverejňovali, vyplývalo, že podporujú vás. Robili ste dobre, že ste ich tam v takej miere pridávali?

Kto by to neurobil?

Niektorí politici vám vyčítali, že sa priveľa venujete svojmu imidžu.

Vyčítal mi to pán premiér. Porovnajme si to s tým, čo robia politici pred voľbami, a čo som robil ja. Uznáte, že je to asi iná liga.

Áno, ale aj hlasovanie o riaditeľovi RTVS a v parlamentných voľbách je niečo celkom iné.

Mňa najviac prekvapilo, že sa z môjho mena stalo kľúčové slovo voľby, a úplne zbytočne. Dával som si veľký pozor, aby som pri vystúpeniach o výsledkoch RTVS menoval svojich kolegov a tím. Vždy som vravel, že bez ľudí v RTVS by som nevytvoril nič. Každého človeka v RTVS si cením. Preto mi je ľúto, že sa to celé dostalo do polohy „Mika verzus neviemčo“. Ale o mňa predsa nešlo. Išlo o RTVS.

Mohlo to dopadnúť inak? Postoj včera zverejnil analýzu, v ktorej tvrdí, že pohľad premiéra na vašu osobu sa zmenil krátko pred voľbami, keď v diskusnej relácii O päť minút dvanásť musel čeliť Matovičovi, aj keď on osobne čakal, že mu tam bude sekundovať niekto slabší.

Bol to jeden z kľúčových momentov. Ale nestalo sa nič iné, ako sa muselo stať. My sme kritériá na to, ako budeme zostavovať hostí v predvolebných debatách, zverejnili dostatočne vopred. Keď sa na konci na základe aktuálnych preferencií vyhodnotilo, kto s kým bude v debate, rešpektovali sme len to, čo sme povedali dopredu. Nijako inak to byť nemohlo.

A je naozaj možné, že keby sa premiér nenahneval pre jednu konkrétnu diskusiu, tak by voči vám tak ostro nevystupoval?

To si nemyslím. Je možné, že ho to nahnevalo, ale jeho postoj ku mne určite nebol iba o tom. Atmosféra je dnes jednoducho taká, že politici chcú mať k RTVS bližšie. Prečo? Stačí sa pozrieť na to, koľko divákov malo spravodajstvo RTVS pred piatimi rokmi, a koľko má teraz. Rozdiel je viac ako dvojnásobný. Správy RTVS majú spoločenský kredit aj mediálnu výkonnosť, preto sa dostali do pozornosti politikov.

Vypočúvanie kandidátov na šéfa RTVS prebiehalo pred kamerami a online. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obavy z Jaroslava Rezníka zazneli viackrát. Čo si myslíte vy? Hrozí z jeho strany niečo? Predsa len, vy Rezníka poznáte, Expresu ste šéfovali v čase, keď bol na čele Slovenského rozhlasu.

Mali sme horšie aj lepšie obdobia, teraz sme vychádzali pomerne štandardne. Oveľa viac ako Jara Rezníka by som sa bál, ak by prišiel človek z úplne iného prostredia. To by bola katastrofa. On je z mediálneho prostredia, ja s ním budem hovoriť a odovzdám mu funkciu normálne a profesionálne. Žiadne spálené mosty a zhasnuté svetlá. Jeho prácu budem hodnotiť podľa činov, nie podľa slov. Vyrušujú ma síce tie hlasy od kotlebovcov, ale za to on asi ani nemôže. To sa jednoducho stalo.

Je to veľký problém?

Ja by som s tým problém mal. Zo štyroch hlavných kandidátov, ktorých sa na to novinári pýtali, dvaja jasne podporu od Kotlebovej strany odmietli. Michal Ruttkay a ja. Svojim kolegom som na porade oficiálne povedal – ak by som bol zvolený vďaka hlasom tejto strany, svoj mandát musím položiť.

Rezníkovi hlasy od Kotlebu zvolenie nakoniec nezaistili, bol by zvolený aj bez nich.

To je v poriadku. Jaro Rezník nemá mandát od kotlebovcov. Ja som len povedal, že ak by som bol zvolený vďaka hlasom kotlebovcov, čo sa Jarovi nestalo, tak ten mandát musím položiť.

Keď ste na tlačovke ďakovali za podporu, poďakovali ste aj poslancom v parlamente, ktorí vám dali hlas, aj keď ste im podľa vašich slov za to nič nesľúbili a nemáte teda voči nim žiadny záväzok. A dodali ste: „To sa asi nedá povedať o každom kandidátovi.“ Ako ste to mysleli?

Logicky predpokladám, že rokovania prebehli, aj keď som sa o tom nebavil s Jarom Rezníkom, ani s nikým z koalície. Šikovný riaditeľ si ustojí základnú vec, a teda že tam bude mať svoj manažment.

Teda môžeme očakávať, že namiesto ľudí, ktorých ste tu mali vy, si dosadí svojich.

Poviem k tomu len jednu vec. Ja som tu mal manažment, ktorému asi nikto nikdy nespochybnil mandát z hľadiska profesionality. Všetci prišli s profesionálnym backgroundom a nikto z nich nebol politickým kompromisom.

Pri vašom šéfovi spravodajstva Lukášovi Dikovi to koaliční politici robili pravidelne.

Ja som tým chcel povedať, že svoj manažment som postavil tak, že to bol môj manažment. Bodka. Nikoho mi sem nikto nedosadil.

Dajú sa na obrazovkách či v rozhlase očakávať nejaké zásadné škrty, ktoré by si divák všimol? Pán Rezník napríklad už včera povedal, že nemieni rušiť Večeru s Havranom, proti ktorej broja politici SNS a Smeru.

Jaro Rezník je skúsený manažér. Veľmi by ma prekvapil, keby takéto zmeny urobil. Sťažil by si tým svoj mandát. Dnes je verejnosť na RTVS veľmi citlivá, a aj ľudia v RTVS dnes vnímajú sami seba inak. Ak by chcel odo mňa nejakú radu, povedal by som mu, že kontinuita je dobrá vec, aspoň v tých kľúčových veciach.

Ale koaliční politici od neho nejaké očakávania zjavne majú.

Pravdepodobne áno. Ak je Jaro šikovný, tak to zvládne.

Možno majú nejaké očakávania aj kotlebovci.

Neverím, že im dal Jaro Rezník nejaký prísľub. To by ma veľmi nepríjemne prekvapil.

Aká bude RTVS po piatich rokoch riaditeľovania Jaroslava Rezníka?

To si netrúfam povedať. Ak by sa mu podarilo spustiť tretí kanál, bolo by to výborné, lebo tento cieľ sme mali spoločný. Vrátane formátu, ako by mal vyzerať. Ak by sa mu podarilo udržať a zlepšiť trojzložkové financovanie RTVS, bolo by to tiež dobre. A potom musí udržať tri veci: mediálnu výkonnosť televízie a rozhlasu, štruktúru a nezávislosť spravodajstva, a technologický progres, ktorý je nevyhnutný. Ak sa mu to podarí, bude to úspešný riaditeľ.

Poďme k dohadom: Vstúpite teraz do politiky?

Určite nie. Viem, že je to taký slovenský scenár a že sa takáto otázka ponúka. Dnes som to už na tlačovke odľahčene komentoval, že na tieto otázky väčšinou ľudia odpovedajú takou diplomatickou vetou o tom, ako im na tejto krajine záleží, že tu vychovávajú potomkov a že chcú v nej žiť aj naďalej.

To napríklad hovorili zakladatelia Progresívneho Slovenska.

Viem, ale ja túto rétoriku nepoužijem. Aj keď je to, samozrejme, pravda, chcem v tejto krajine žiť. Ale ja touto cestou nepôjdem.

Ale úplne ste tento scenár nevylúčili.

Nikdy nehovor nikdy.

Veď voľby sú až o tri roky, máte ešte čas.

(smiech)

Dnes už asi môžete politiku komentovať pomerne slobodne, povedzte teda, kto je vám z politikov sympatický.

Poviem vám, kto mi je nesympatický.

Nech sa páči.

Opovrhujem diletantstvom, neprofesionalitou a hlúposťou. A takých politikov, žiaľ, v parlamente nájdeme. Opovrhujem tým, kto hodnotí niečo, o čom nič nevie. Ak niekto kritizuje našu značku, kreatívu a logo, a my o dva týždne po jeho výrokoch dostaneme cenu Promax, najväčšiu svetovú cenu v tejto kategórii, tak to o niečom svedčí. To sú pre mňa ľudia, ktorí mi spôsobujú horšie sny.

Čiže teraz môžem dať do titulku: „Opovrhujem Antonom Hrnkom“?

Nie, lebo som to takto nepovedal.

Z odpovede sa to dá vydedukovať. Pre logo sa do vás navážal len pán Hrnko.

Ale titulok taký nedávajme.

Opozícia sa do poslednej chvíle zahrávala s myšlienkou podpory Michala Ruttkaya v úlohe kompromisného kandidáta. Bol by lepšou voľbou pre RTVS ako Jaroslav Rezník?

Všetci kandidáti prezentovali svoje projekty na klube SaS. Juraj Droba sa ma opýtal, ku ktorému kandidátovi mám najlepší vzťah. Odpovedal som, že Mišo Ruttkay je môj kamarát, dokonca z toho bližšieho okruhu. Hodnotovo je to človek, ktorý mi je určite blízky. Zároveň som však povedal, že neviem, s kým rokoval, a aké záväzky na seba prijal. Preto som mu vtedy na klube SaS povedal, nech odo mňa nečaká, že poviem Ruttkay, aj keď je prirodzené očakávať, že by som to povedať mohol.

Video: Maďarič: Pri voľbe šéfa RTVS prevážila politika nad odbornosťou a verejným záujmom (autorka: Martina Koník)

Čo si myslíte o návrhu ministra kultúry Mareka Maďariča, aby sa riaditeľ RTVS v budúcnosti nevolil v parlamente, ale aby o ňom rozhodoval akýsi zbor voliteľov?

Voľba v rade, alebo v nejakom podobnom orgáne, môže vyzerať ako voľba riaditeľa Českej televízie. Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák má na politickom trhu ťažkú pozíciu, strana s najsilnejšími preferenciami (ANO Andreja Babiša, pozn. redakcie) ho otvorene odmieta. Napriek tomu ho v Rade ČT zvolili pätnástimi hlasmi, teda jednomyseľne. To je skvelý model, lebo sa nenechali ovplyvniť aktuálnou politickou situáciou v Česku.

To je pravda. Ale aj Štefan Nižňanský bol za riaditeľa STV zvolený Radou Slovenskej televízie, lebo platil starý zákon. A vieme, ako to dopadlo.

Bol tak zvolený, ale nakoniec bol radou aj odvolaný. A máme aj iné príklady. Miloslava Zemková sa udržala riaditeľkou Slovenského rozhlasu počas prvej vlády Smeru, práve vďaka tomu, že vtedy bola volená Radou Slovenského rozhlasu.

Čo budete robiť ďalej?

Venovať sa dcére a rodine.

Čiže ani žiadna ponuka z iných médií?

Na mediálnom trhu mám veľmi fajn vzťahy, ale nie som ten typ, ktorý vstupuje dvakrát do tej istej rieky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie