Denník N

Ústredie práce nemá dôkazy, že vyhodeným psychologičkám ponúkali lepšie úväzky

Foto – TASR, Denník N
Foto – TASR, Denník N

Písomné dokumenty o tom, že prepusteným psychologičkám ponúkali lepšie úväzky, neexistujú.

Ústredie práce nemá dôkazy o tom, že psychologičkám, ktoré prepustili potom, čo v médiách prehovorili o nedostatočných kontrolách v zariadení Čistý deň, ponúklo pred oznámením o výpovediach lepšie úväzky. 

Psychologičky Katarína Hatráková a Zuzana Hradileková dostali výpovede v polovici júna. Zariadenie Čistý deň je určené pre mladistvých, ktorí sú drogovo závislí, a funguje ďalej v Galante aj po zverejnení podozrení, že tam zneužívali mladistvých.

Ešte v utorok ústredie tvrdilo, že psychologičkám ponúkli, aby z polovičného úväzku prešli na pracovný pomer na plný úväzok. „Rok a štvrť sa všetkým trom ponúkalo, že niekto z nich môže prejsť na plný úväzok. Nikto nemal záujem,“ povedala v utorok hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová. Ústredie odmieta, že výpovede súvisia s kauzou Čistý deň.

Dokumenty nemajú

Keď si Denník N vyžiadal od ústredia písomné dokumenty s ponukami na rozšírenie pracovných úväzkov, prišla odpoveď, že ich nemajú. Okrem psychologičiek išlo ešte o jedného prepusteného zamestnanca. „Podľa informácií od nadriadenej uvedených dám a pána išlo o tému, ku ktorej sa vracali v priebehu dlhšieho časového obdobia bez vytvárania písomných zápisov či iných dokumentov,“ tvrdí dnes hovorkyňa Lukáčová.

Nemajú tak ani dokument, ktorý by potvrdzoval, že o rozšírenie úväzku nemali psychologičky záujem. Jedna z prepustených, Zuzana Hradileková, v rozhovore pre Denník N opisovala, že sa o plnom úväzku rozprávali neformálne vo februári a ona čakala na konkrétnu ponuku.

Katarína Hatráková robila kontrolu v zariadení Čistý deň s ďalšími dvoma kolegami po zverejnení prípadu sexuálneho zneužívania Natálie. Pre Postoj.sk tvrdila, že v resocializačnom zariadení Čistý deň vládne strach. Potom vraj na ústredí na ňu robili nátlak, aby niektoré časti svojej správy zmenila. To potvrdila aj jej kolegyňa Hradileková, ktorá s ňou sedí v kancelárii.

Resocializačný ústav Čistý deň v Galante. Foto N – Martina Koník

Riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič v utorok povedal, že to nebol trest za to, že psychologičky o kauze prehovorili v médiách. „Nebol dôvod na to, aby boli trestané, nemá to s tým žiadny súvis, to vás môžem ubezpečiť, osobne som sa informoval u vedúcej oddelenia, či im to miesto bolo ponúkané, opätovne ma utvrdzovala, že hovorila so všetkými zamestnancami, ktorých sa dotklo zrušenie miesta.“

Premiér aj Richter sú ticho

Prepustenie psychologičiek nechce minister práce Ján Richter (Smer) komentovať. Je to podľa neho vec ústredia. Richter sa pritom do prípadu Čistého dňa výrazne zapájal. Keď jeho akreditačná komisia rozhodla, aby Čistému dňu odobral akreditáciu, minister to neurobil a akreditáciu neodobral. A to ani napriek tomu, že v zariadení došlo k sexuálnemu styku maloletej a zamestnanca zariadenia.

Pre tento postup poslal generálny prokurátor Jaroslav Čižnár protest proti ministerstvu. Ministerstvo práce sa k tomu odmieta vyjadrovať. Tvrdí, že nemôžu, keďže prebieha správne konanie.

K vyhodeniu psychologičiek sa nevyjadril ani premiér Robert Fico (Smer), aj keď ho Denník N o odpovede požiadal. Fico pritom verejne ľudí vyzýva, aby nahlasovali korupciu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie