Denník N

Budúci policajti na autá strieľajú už na škole, maturujú aj zo simulovanej naháňačky

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Budúci policajti sa na naháňačky s prestrelkou pripravujú už na policajných školách, do pneumatík musia cvične strieľať aj na maturite.

Slovenskí policajti sa na prenasledovanie unikajúceho auta a jeho zastavovanie streľbou za jazdy pripravujú už počas základného výcviku na policajnej škole. Nielen teoreticky, ale aj prakticky. Odpoveď policajného vedenia na prvej tlačovke po víkendovej tragickej streľbe pri Hronskom Beňadiku pritom znela, že na takýto typ výcviku nemá na Slovensku podmienky.

O život po zásahu z policajnej pištole prišiel 17-ročný mladík sediaci v aute vzadu. Do vozidla, ktoré šoféroval mladík, ktorý opakovane šoféroval auto bez vodičského preukazu a mal zákaz ho riadiť, sa dostal len zhodou okolností a zomrel po divokej naháňačke s neoznačeným policajným autom, ktoré po sérii varovných výstrelov vystrelilo aj priamo na auto.

Študenti sa naháňajú v autách

Ako teda taký nácvik vyzerá? Do jedného služobného auta sadnú študenti, ktorí predstierajú, že pred políciou unikajú. V druhom sú ich spolužiaci v úlohe policajtov.

Študenti-policajti zapnú majáky, spustia sirénu a pokúsia sa vodiča na školskom cvičisku zastaviť. Keď nereaguje, prenasledujú ho a do vzduchu vystrelia varovné výstrely. Ak ani potom nezastaví, za jazdy namieria na pneumatiku a snažia sa ju zasiahnuť služobnou zbraňou, ktorá je nabitá cvičnými nábojmi s gélovou farbou.

Tréning pod dozorom inštruktorov v uzavretom areáli simuluje reálnu situáciu pri prenasledovaní vozidla. Rýchlosť áut pri prenasledovaní určuje veliteľ výcviku, no je výrazne menšia ako 120 kilometrov za hodinu, ktorou unikal pred policajným autom 19-ročný Michal.

„Poslucháč si môže v situácii veľmi podobnej realite vyskúšať a nacvičiť výzvy prostredníctvom znamení, varovný výstrel do vzduchu, schopnosť zasiahnuť idúce vozidlo do pneumatiky, povinnosť sledovať okolie, aby nezasiahol nezúčastnené osoby, komunikáciu s vodičom a posádkou vozidla po zastavení vozidla,“ opisuje výcvik ministerstvo vnútra.

Strieľajú aj na maturite

V praxi sú podmienky náročnejšie. Český strelecký inštruktor Jakub Novotný v rozhovore pre Denník N povedal, že je takmer nemožné trafiť pneumatiku pri nočnej naháňačke po okreskách vo vysokej rýchlosti.

Študenti na policajnej škole trénujú streľbu, v ktorej je zahrnuté aj prenasledovanie auta v celkovej dĺžke 18 vyučovacích hodín, ďalších 62 hodín chodia na streľby na strelnicu.

Základná policajná príprava trvá osem mesiacov. Pri maturitnej skúške je jednou z možností, že budúci policajt musí skúšobnej komisii predviesť aj streľbu na auto.

Po nástupe do zboru policajti trénujú streľbu päťkrát ročne a vystrieľajú pritom približne 300 nábojov. Každý rok musia absolvovať aj previerku zo streľby. Simulovanú naháňačku však už netrénujú a strieľajú iba z miesta na statické alebo pohyblivé ciele.

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto – TASR

Opozícia chce nové pravidlá

Študenti a policajti možno po tragickej smrti Tomáša dostanú nové osnovy, ako v podobných prípadoch postupovať. Možno už nebudú za každú cenu na unikajúce auto strieľať a viac budú brať do úvahy, aké to môže mať následky.

Vo štvrtok to naznačil policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý zastavovanie áut streľbou po incidente obhajoval. Proti strieľaniu do civilných áut sa vyslovili opoziční politici aj odborníci. „Uvažujeme, že keď si policajti nebudú 100-percentne istí, že vo vozidle nie je ešte niekto iný, budeme presadzovať podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie,“ citovala ho agentúra TASR.

Opozícia na bezpečnostnom výbore žiadala vysvetlenie zákroku a zmenu postupov, zavolala si ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj policajného prezidenta Gašpara.

Obaja streľbu na auto najskôr obhajovali a nič na policajnej praxi nechceli meniť. Gašpar streľbu v pondelok obhajoval agresívnou jazdou unikajúceho vodiča, ktorý mohol spôsobiť ešte tragickejšiu čelnú nehodu. Tieto obavy má stále, ale pripúšťa zmenu.

„Budeme zasa konfrontovaní s tým, či to bolo dobré riešenie. Ale nie je problém dať pokyn, aby auto prenasledovali z Michaloviec do Bratislavy. Kladieme si otázku, čo uprednostníme. Či ostatných účastníkov cestnej premávky, alebo nevinných spolujazdcov. Robíme na tom,“ povedal policajný prezident.

Ľubomír Galko (SaS) tvrdí, že o strieľaní na unikajúce auto hovoril s viacerými policajtmi. Starší a skúsenejší podľa neho zákrok kritizovali, mladí policajti hovorili, že by tiež strieľali a vodič mal zastaviť.

Poslanec SaS hovorí, že je nebezpečné ich k tomu vychovávať a podobné situácie môžu pribúdať. Navrhuje, aby sa rozšírili možnosti objektívnej zodpovednosti, ktoré by predišli nebezpečným naháňačkám, a chce tiež zmeniť policajné postupy – policajti by sa podľa neho hneď nezavesili na auto s majákmi, aby ho nevyprovokovali do nebezpečnej jazdy, ale vodiča by sledovali diskrétne a mali by čas zapojiť ďalšie hliadky.

Gašpar pripustil aj zmeny zákona, aby sa rozšírila objektívna zodpovednosť aj na unikajúcich vodičov, ktorí polícii nechcú zastaviť, ako to navrhoval v stredu Galko.

„Sú rôzne situácie, prečo vodič uniká. Nájsť na to jednouchú šablónu v zákone nie je jednouché a neviem, či je to vôbec možné. Rozdelil by som to na dve časti: či je možné legislatívne vylepšiť úpravu pre policajtov, aby sme nevinných vystavili riziku čo najmenej, a druhá možnosť, či sa dá vylepšiť výcvik policajtov na to, ako používať zbraň v tejto situácii,“ povedal podľa TASR.

V prípade je viac nejasností

Opozícia chcela na výbore riešiť aj viac nejasností, z akcie totiž neexistuje video. Informácie sa podľa poslanca OĽaNO Richarda Vašečku rôznia a chýba kamerový záznam, ktorý by dokázal napríklad, koľko áut prenasledovaný vodič minul v protismere.

Poslanec Galko (SaS) upozorňuje, že v utorok dostali viac informácií, podľa ktorých policajt na auto strieľal z niekoľkých metrov, z desiatok metrov alebo stoviek metrov.

Zákrok polície vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra, pod ktoré priamo spadá polícia. Výbor nestihol prípad doriešiť do prázdnin a vráti sa k nemu pravdepodobne až v septembri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Policajná streľba na auto

Slovensko

Teraz najčítanejšie