Denník N

Hossa prerušil kariéru, dôvod len naznačil. Špekuluje sa o zvláštnej alergii

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kožné problémy boli v NHL rozšírené najmä v 70. a 80. rokoch. Jedným z posledných hráčov, ktorých kariéru obmedzila alergia, bol Čech Jan Vopat.

Marián Hossa vynechá sezónu 2017/2018. Dôvodom nečakaného rozhodnutia sú podľa Hossovho stanoviska kožné problémy.

„V posledných rokoch podstupujem liečbu kožného ochorenia, ktorú sprevádzajú vedľajšie účinky,“ uviedol Hossa pre oficiálny klubový web.

Minimálne sčasti sa tak potvrdili informácie známeho zámorského reportéra Elliotta Friedmana, ktorý pracuje pre kanadskú spoločnosť Sportsnet.

Friedman v uplynulých dňoch prekvapil verejnosť špekuláciou, že Marián Hossa už možno v NHL nenaskočí na žiaden zápas, pretože ho trápi alergia na výstroj.

Tridsaťosemročný Hossa nepotvrdil špekuláciu o konci kariéry, zatiaľ vynecháva jednu sezónu.

„Lieky potrebné na boj proti alergii sú dostatočne silné na to, aby lekári chceli vidieť jeho krvné testy každých niekoľko týždňov a zistiť, či nemajú prisilné vedľajšie účinky,“ napísal Friedman.

Alergická reakcia na hokejový výstroj nie je práve najčastejšou príčinou prerušenia kariéry. „S týmto som sa ešte nestretol, je to nezvyčajné,“ povedal Denníku N jeden z pracovníkov špecializovaného obchodu Sporthockey.sk.

Vopat pre alergiu na pot ukončil kariéru

Podobné problémy, aké opisuje Elliotte Friedman u slovenskej hviezdy, sa však v minulosti v NHL už objavili. Bývalý obranca Chicaga a Minnesoty North Stars a v súčasnosti rozhlasový komentátor Tom Reid pre ne ukončil kariéru.

Reid o svojich problémoch naposledy hovoril pred dvoma rokmi pre Chicago Tribune. Prvé náznaky problémov spozoroval v sezóne 1974/1975, keď si našiel škvrnu na ramene.

Postupne sa jeho zdravie zhoršovalo, kombináciou trenia a potu prichádzal o časti kože a bol dokonca nútený spávať posediačky.

„Uľavilo sa mi, keď som zostal mimo klzísk,“ povedal Reid, ktorý odhadoval, že za jeho čias muselo z podobných príčin kariéru ukončiť minimálne štyridsať ďalších hráčov.

O niečo odlišná diagnóza trápila bývalého českého obrancu Jana Vopata. Ten odohral ešte v sezóne 1999/2000 šesť zápasov za Nashville Predators, no s hokejom musel predčasne skončiť pre zriedkavú alergiu na pot.

„Objavili sa u mňa alergické reakcie na pot. Navštívil som množstvo svetových lekárov. Nakoniec som však hokej musel nechať,“ spomínal Vopat pre idnes.cz na chorobu, ktorou trpel aj slávny brankár Grant Fuhr.

Marián Hossa oznámil zatiaľ iba vynechanie nasledujúcej sezóny. Chicago ho pravdepodobne zapíše na listinu dlhodobo zranených hráčov, a preto sa jeho plat nebude počítať do platového stropu klubu. S Chicagom má platnú zmluvu ešte na štyri roky.

Chicago Hossu pred pár dňami zaradilo na zoznam chránených hráčov, ktorých si v rozširovacom drafte nemohol vybrať nováčik v súťaži Las Vegas.

Stanovisko Mariána Hossu

Posledných pár rokov, pod dohľadom lekárov Chicaga Blackhawks, som podstupoval liečenie na rozvíjajúcu sa kožnú chorobu, ktoré sprevádzali vedľajšie účinky na lieky. Pre niekoľko vedľajších účinkov nie je možné, aby som hral hokej v nadchádzajúcej sezóne 2017/18. Som z toho sklamaný, no musím zobrať do úvahy môj stav a to, ako lieky ovplyvnili môj život na ľade aj mimo neho.

Organizácia Chicaga Blackhawks, vrátane Rockyho Wirtza, Johna MacDonougha a Stana Bowmana, a môjho agenta Ritcha Wintera, ma počas tohto obdobia výrazne podporovala. Tiež by som chcel poďakovať mojim spoluhráčom a skvelým fanúšikom Blackhawks za ich porozumenie. Z úcty k môjmu súkromiu a rodine už nebudem ďalej komentovať môj zdravotný stav.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie