Denník N

Šanca tu je. Čo sa musí stať, aby Slováci postúpili do semifinále Eura do 21 rokov

Tréner Slovenska Pavel Hapal sa raduje z víťazstva 2:1 nad Poľskom. FOTO – TASR Martin Baumann
Tréner Slovenska Pavel Hapal sa raduje z víťazstva 2:1 nad Poľskom. FOTO – TASR Martin Baumann

Ak chce Slovensko postúpiť z prvého miesta, musí zdolať Švédsko a čakať na zaváhanie Anglicka proti Poľsku. Dá sa však postúpiť aj z druhého miesta.

Slovenskí futbalisti do 21 rokov majú stále šancu postúpiť do semifinále majstrovstiev Európy. Pred štvrtkovým zápasom proti Švédsku (20:45, Lublin) majú v tabuľke A-skupiny tri body za prvým Anglickom (4 b). Tretie je Švédsko (2) a štvrté Poľsko (1).

V prvom zápase zdolali Poľsko 2:1, v druhom rovnakým skóre prehrali s Anglickom.

Do semifinále postúpia víťazi troch skupín a najlepší tím z druhej priečky. Ak by Slováci chceli postúpiť z prvého miesta, musia zdolať Švédsko a Anglicko nemôže v súbežne hranom zápase zdolať Poľsko.

V tabuľke druhých tímov majú Slováci po dvoch odohratých zápasoch z troch rovnaký počet bodov (3) aj skóre (3:3) ako Portugalsko a Česko. O postupe z druhého miesta je priskoro špekulovať, na druhých miestach v skupinách B a C sa ešte môžu objaviť iné tímy.

„Všetci kalkulujú, no my tomu momentálne neprikladáme váhu. Neviem, ako sú na tom psychicky Švédi, ale my sme si po prehratom zápase povedali, že musíme ísť ďalej. Sme stopercentne nachystaní, aby sme to zvládli,“ povedal útočník a kapitán Adam Zreľák.

Tréner Pavel Hapal má k dispozícii všetkých hráčov. Alternatíva na hrot útoku je Pavol Šafranko, ktorý vystriedal Zreľáka v oboch uplynulých dueloch a v úvodnom proti Poľsku sa stal autorom víťazného gólu.

„Rozhodne to, ako sa na zápas pripravíme my a ako k nemu pristúpime. Keď všetci podajú maximálne výkony, potom môžeme kalkulovať. Švédi dosť držia loptu, tam vidím ich najväčšiu silu. Vynasnažíme sa zamedziť im v tom,“ uviedol Šafranko. Švédi v prvom zápase remizovali s Anglickom 0:0, v druhom s Poľskom 2:2.

Tréner: Neočakávam hurá futbal

Hapal rovnako ako pred druhým zvažuje aj pred tretím stretnutím pozmenenie základnej zostavy. V dueli s Anglickom k nemu nepristúpil a na ihrisko poslal od začiatku identickú jedenástku ako proti Poľsku.

V oboch zápasoch dokonca nasadil aj totožných striedajúcich hráčov, na trávnik sa dostali Pavol Šafranko, Lukáš Haraslín a László Bénes. Do priebehu záverečného turnaja tak zatiaľ zasiahlo iba štrnásť futbalistov z 23-členného kádra.

„To isté však spravil aj tréner Švédska. Až tak sme to nemali pripravené, iba reagujeme na vývoj. Chceme, aby bolo celé mužstvo nachystané a môžeme siahnuť na ktoréhokoľvek hráča. Nálada je pozitívna, nikto nemá pocit krivdy, že zatiaľ nedostal priestor. Z tohto pohľadu som veľmi spokojný,“ povedal.

Švédsko je obhajca prvenstva, Hapal si napriek tomu myslí, že aktuálne má väčšiu kvalitu ako keď získalo pred dvomi rokmi titul.

Švédsko vidí ako mierneho favorita, no zároveň prezradil, že vo švédskom tíme odhalil slabiny.

„Mužstvá sú veľmi vyrovnané a rozhodnú drobnosti alebo malé chyby. Švédi sa prezentujú najmä kolektívnym výkonom. Ešte nezvíťazili, ale ani neprehrali, samozrejme, môžu aj do tretice remizovať. Priali by sme si, aby prehrali. Veľmi by som si želal, aby to bolo pekné predstavenie pre divákov, verím, že nás budú podporovať aj poľskí fanúšikovia. Neočakávam hurá futbal, rozhodnúť sa dá aj v nadstavenom čase, bude to dosť takticky zviazané. U nás bude náročné dosiahnuť to, vyznávame ofenzívny futbal, nesmieme však robiť chyby. Od Anglicka sme dostali góly z protiútokov za priaznivého stavu pre nás,“ uviedol Hapal na stredajšej predzápasovej tlačovej konferencii. Jeho zverenci následne zaberali v tréningovom centre Mosir v Lubline.

predpokladaná zostava SR 21: Chovan – Valjent, Niňaj, Škriniar, Mazáň – Lobotka – Rusnák, Chrien, Bero, Mihalík – Zreľák

Foto – evysledky.com

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie